Politic

Originar din Ignăţei, a fost primar al Chişinăului şi ministru al României Mari

Vasile Bârcă, născut la 2 ianuarie 1884, în s.Ignăței, județul Orhei a fost un om politic român, membru al Sfatului Țării, primar al Chișinăului și ministru în timpul României Mari.

A studiat dreptul la Universitatea din Petersburg, obținând şi doctoratul. A activat în calitate de avocat. În Sfatul Țării a fost ales din partea Congresului județean Soroca (5 martie 1918). A prezidat congresul memorabil la care s-a votat preliminar moțiunea de realipire a județului Soroca la România. Ca deputat în Sfatul Țării, a militat pentru soluționarea pozitivă a tuturor chestiunilor puse în discuție privind cauza sfântă a Basarabiei – unirea cu Patria-Mamă.

În Sfatul Țării Vasile Bârcă a deținut funcțiile de: vicepreședinte (25 noiembrie 1918 – 18 februarie 1919), vicepreședinte al Comisiei constituționale (19 mai – 27 noiembrie 1918), membru al Comisiei juridice.

După Unire s-a consacrat activităților politice și administrative, aderând la Partidul Național Liberal. Este director general la Departamentul Interne, ad-interim la Domenii și Directoratul Justiției în anii 1920-1921, primar al municipiului Chișinău în anii 1922-1923 și a doua oară în anii 1924-1925, președinte al Comisiei de unificare, ministru subsecretar de stat la Ministerul de Interne în 1936-1937, director al cotidianului “Basarabia” și deputat de Orhei în 10 legislaturi.

Decorat cu Ordinul „Coroana României” în grad de Mare Ofițer, „Steaua României”, „Vulturul României”, Ordinul „Ferdinand I” în grad de Comandor.

Vasile Bârcă a murit la 14 mai 1949, în București și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

Sursa: „Cartea de Aur

a  Basarabiei şi a

Republicii Molodva”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker