Electorala 2020PoliticRezina

„La alegeri ne putem aștepta la fraude”

„La alegeri ne putem aștepta la fraude”

Duminica trecută, echipa GAZETEI de Chișinău a poposit în centrul raional Rezina, iar apoi la Șoldănești, unde a promovat și a distribuit ziarul, a discutat cu lumea și a efectuat un vox populi.

Întrebarea principală pe care am adresat-o oamenilor cu care am conversat a fost dacă aceștia mai cred în alegeri oneste, nefraudate, în Republica Moldova. 

Răspunsurile, deși diferă de la caz la caz, sunt identice în privința faptului că cetățeanul nostru a pierdut încrederea în actuala guvernare, în clasa politică ce a uitat de nevoile sale, lăsându-l să se descurce cum poate. Discursurile celor întrebați denotă sinceritate, grijă pentru soarta acestui pământ și a acestui neam, neliniște pentru ce ar mai putea să urmeze după alegerile care vin.

Avem o societate rătăcită, care se vinde la alegeri”

La poarta pieței din Rezina, Alexandru, 49 de ani, fost profesor și fost militar, actualmente om de afaceri, vinde împreună cu fiul său tot ce-i trebuie omului: de la borcane pentru conserve până la produse alimentare și alte mărfuri ce se găsesc și în magazinul lui. Preferă să stea la aer liber și să prindă mai ușor cumpărătorii care, în zi de odihnă, ar putea trece mai departe fără a-i vizita localul. 

„Alegerile la Rezina au un specific aparte. Vin autobuzele încărcate de peste Nistru cu alegători plătiți să-l voteze pe Dodon. Situația cu alegerea acestuia ar putea să se repete, poate chiar din primul tur, dacă nu se vor implica intelectualii, iar cei de pe dreapta nu se vor uni”, își dă cu părerea Alexandru.

Radu, fiul lui Alexandru, un băiat înalt și chipeș, este student la drept în anul doi la Galați și, până la începerea anului de învățământ în România, îi dă o mână de ajutor părintelui. „Nu cred în alegeri cinstite în Republica Moldova. Se fac declarații populiste și de pe dreapta, și de pe stânga. Oamenii nu mai cred în liderii politici, dar totuși votează, fiind manipulați mai ales pe ultima sută de metri”, opinează Radu. 

E clar că se falsifică”

La alegeri observatorii sunt împiedicați să urmărească corectitudinea votării și se comit foarte multe încălcări, observă acesta. „Nu vreau să ofensez pe nimeni, dar avem o societate rătăcită care se vinde la alegeri pentru te miri ce. Nu lipsește nici veșnicul conflict dintre generații, bătrânii votând cu socialiștii, iar tinerii plecând, și din această cauză, peste hotare”, declară Radu.

Raisa Rusu, 63 de ani, profesoară de matematică în Meșeni, în timpul liber este și operator de interviuri la Serviciul independent de sociologie și opinii. Nu crede nici ea în alegeri cinstite și o preocupă mult situația ce se creează în campania electorală.

Articolul intergal îl puteți accesa AICI.

Sursa
gazetadechisinau.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker