Economie

Asolamentul corect şi rolul lui în combaterea consecinţelor secetei

Asolamentul corect şi rolul lui în combaterea consecinţelor secetei

Producătorii agricoli din raionul Şoldăneşti au fost convocaţi la un seminar cu doctorul habilitat în ştiinţe agricole, profesorul şi cercetătorul Boris Boincean, care s-a axat pe particularităţile cultivării culturilor agricole de toamnă în condiţiile actuale. 

Accentuând că culturile de toamnă sunt cele mai pretenţioase la umezeală, profesorul le-a recomandat agricultorilor să revină la practicile agriculturii clasice, concretizând că fără zootehnie nu avem perspectivă în agricultură şi subliniind importanţa lucernei şi a gunoiului de grajd pentru îmbogăţirea solului şi a includerii în asolament a culturilor furajere. 

”Culturile perene menţin structura solului… Înainte de a căuta soluţii de irigare, agricultorii ar trebui să creeze condiţii ca apa să se acumuleze în sol”, a remarcat profesorul.

Dumnealui a venit cu diverse sfaturi practice referitoare la formarea asolamentului, accentuând că este foarte important să se respecte rotaţia corectă a culturilor.

În calitate de premergător pentru grâu e bine să fie mazărea sau lucerna. În caz contrar, se distruge substanţa organică din sol, iar cantitatea de azot este peste normă atunci când se folosesc în exces îngrăşămintele chimice. Fiecare asolament trebuie să asigure depozitarea în sol a unei cantităţi necesare de substanţă organică”, a remarcat dumnealui.

În opinia dlui Boincean, cel mai oportun termen de semănat culturile de toamnă ar fi perioada dintre 01 şi 25 octombrie, dacă temperatura medie din ultimele 24 de ore scade sub 15 grade, atunci când vor fi ploi agronomice utile, cu o umezeală a solului de minim 20 ml, seminţele fiind încorporate la o adâncime de de 5-6 cm. 

Șeful-adjunct al Direcției Agricultură, Gheorghe Storoja a făcut o prezentare sumară a situaţiei în agricultura din raion, îndemnând agenţii economici să ţină cont de recomandările profesorului Boincean pe care le consideră valoroase în condițiile secetei fără precedent din anul acesta.

Sursa: soldanesti.md

Sursa
soldanesti.md
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close