Economie

Asolamentul corect şi rolul lui în combaterea consecinţelor secetei

Asolamentul corect şi rolul lui în combaterea consecinţelor secetei

Producătorii agricoli din raionul Şoldăneşti au fost convocaţi la un seminar cu doctorul habilitat în ştiinţe agricole, profesorul şi cercetătorul Boris Boincean, care s-a axat pe particularităţile cultivării culturilor agricole de toamnă în condiţiile actuale. 

Accentuând că culturile de toamnă sunt cele mai pretenţioase la umezeală, profesorul le-a recomandat agricultorilor să revină la practicile agriculturii clasice, concretizând că fără zootehnie nu avem perspectivă în agricultură şi subliniind importanţa lucernei şi a gunoiului de grajd pentru îmbogăţirea solului şi a includerii în asolament a culturilor furajere. 

”Culturile perene menţin structura solului… Înainte de a căuta soluţii de irigare, agricultorii ar trebui să creeze condiţii ca apa să se acumuleze în sol”, a remarcat profesorul.

Dumnealui a venit cu diverse sfaturi practice referitoare la formarea asolamentului, accentuând că este foarte important să se respecte rotaţia corectă a culturilor.

În calitate de premergător pentru grâu e bine să fie mazărea sau lucerna. În caz contrar, se distruge substanţa organică din sol, iar cantitatea de azot este peste normă atunci când se folosesc în exces îngrăşămintele chimice. Fiecare asolament trebuie să asigure depozitarea în sol a unei cantităţi necesare de substanţă organică”, a remarcat dumnealui.

În opinia dlui Boincean, cel mai oportun termen de semănat culturile de toamnă ar fi perioada dintre 01 şi 25 octombrie, dacă temperatura medie din ultimele 24 de ore scade sub 15 grade, atunci când vor fi ploi agronomice utile, cu o umezeală a solului de minim 20 ml, seminţele fiind încorporate la o adâncime de de 5-6 cm. 

Șeful-adjunct al Direcției Agricultură, Gheorghe Storoja a făcut o prezentare sumară a situaţiei în agricultura din raion, îndemnând agenţii economici să ţină cont de recomandările profesorului Boincean pe care le consideră valoroase în condițiile secetei fără precedent din anul acesta.

Sursa: soldanesti.md

Sursa
soldanesti.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker