E timpul sa fii activRezinaSocial

Bugetul Primăriei e şi bugetul meu

Bugetul Primăriei e şi bugetul meu

Timp de două zile, în orașul Rezina, au fost desfăşurate instruiri ce țin de capacitatea Coaliției Locale pentru transparența bugetară și a reprezentanților din primăria orașului Rezina, responsabili de implementarea Bugetării Participative. 

Subiectele discutate în cadrul instruirilor au fost: „Abordarea Teritorială a Dezvoltării Locale (ATDL)”; „Modelul de Management Ecologic”; „Modelul de Management Social”; „Modelul de Management al Calității”; „Participarea cetățenilor și ciclul politicii fiscale”; „Conceptul de bugetare participativă”.

În cadrul primei zile de dezbateri, cei 27 de participanți s-au implicat pe tot parcursul acestei proceduri, analizând în comparație situația reală a etapelor procesului bugetar, participării  cetățenilor în ciclul politicii fiscale, la nivel local, cu cerințele și principiile bunei guvernări.

La un moment dat s-a format coadă la microfoane și nici nu voiau să meargă la pauza de cafea, generând propuneri și soluții pentru decidenții din Consiliul Local al primăriei orașului Rezina. Au fost abordate și cerințe față de ei pentru îmbunătățirea actului de guvernare și a proceselor de dezvoltare a localităților din raza de administrare a primăriei.

Cetățenii sunt de părere că li se încalcă drepturile asigurate prin cadrul legal – Costituția Republicii Moldova și Convenţia de la Aarhus – 25 iunie 1998 – privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în probleme de mediu.

Soluționarea acestor probleme cere o abordare complexă din partea tuturor părților cointeresate și responsabile de aceste domenii de la nivel central, local și agenți economici din domeniul construcțiilor, care zilnic transportă aceste materiale prin oraș.

În cadrul celei de a doua zi de dezbateri cei 30 de participanți au discutat despre problemele de ordin social, economic, dar mai ales au fost abordate problemele ecologice cu care se confruntă cetățenii: vibrație, poluarea fonică și cu gaze tub eșapament de la camioanele de mare tonaj, care traversează orașul și satul Ciorna spre şi de la uzina metalurgică și fabrica de ciment din oraşul Râbnița și spre şi de la compania „Lafarge Ciment Moldova” SA din oraşul Rezina. 

Evenimentele au fost organizate în colaborare cu partenerul regional Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”.

Proiectul „Bugetul Meu” („Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”) este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.

Logo la materialul Pentru o localitate prospera

Valeriu Rusu

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker