Sesizează o problemăSocial

„De câteva luni nu mai pot recepţiona postul TV Moldova1”

„De câteva luni nu mai pot recepţiona postul TV Moldova1”

Pensionarul Constantin Răileanu, care locuieşte pe str. Păcii în or. Rezina s-a plâns la redacţie că de prin luna mai nu mai recepţionează postul TV Moldova1.

”Eu, din cauza anilor şi a bolilor, stau mai mult în apartament, sunt rupt de lume şi aş vrea să ştiu ce se mai întâmplă în ţară, mai ales că degrabă iarăşi vor fi alegeri. Am telefonat la Primărie, dar mi-au spus că nu mă pot ajuta, deoarece problema dată nu ţine de competenţa lor. Poate redacţia intervine în soluţionarea ei”, a rugat dl Răileanu.

Noi am readresat plângerea dlui Răileanu la ÎS „Radiocomunicații”. Mihail Iacob, director general, ne-a relatat următoarele:  

ÎS „Radiocomunicații” (operator național în domeniul difuzării programelor de radio şi televiziune în Republica Moldova) oferă servicii de difuzare a programelor de radio şi televiziune pe întreg teritoriul țării, având în administrare trei rețele publice de televiziune şi două rețele de radiodifuziune cu acoperire națională. 

Prin intermediul acestor rețele format analogic, populația or. Rezina este asigurată cu programe de televiziune şi radiodifuziune, difuzate de la stația SRTV Trifeşti. 

Totodată, aducem la cunoştinţă că, din cauza reliefului complicat al Republicii Moldova există așa zisele zone de umbră (în luncile râurilor, în văi, în apropierea pădurilor, în spatele unor dealuri şi a unor clădiri mai înalte etc., unde semnalul TV nu poate fi recepționat calitativ. În așa ,,zonă de umbră” cade și acea parte a or. Rezina, terasele I şi a II-a, despre care menționați Dvs.

Astfel, pentru a asigura recepţia semnalului postului național de televiziune şi pentru telespectatorii din zona de acoperire a stației SRTV Trifești, dar amplasați în zona de umbră, a fost procurat, instalat și pus în funcțiune retranslatorul TV de mică putere ce emite pe canalul TV 32. Din cauza unui deranjament tehnic ce ține de alimentarea cu energie electrică, actualmente retranslatorul nu funcționează.

Problema în cauză este în proces de rezolvare și în scurt timp acesta va fi reconectat la rețeaua de alimentare cu energie electrică, pus în funcţiune şi difuzarea programului Moldova 1 va fi reluată. 

   În contextul celor elucidate mai sus, vă informăm că Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a efectua tranziţia la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră „Geneva-2006”, la care sunt parte 104 state. 

Televiziunea digitală terestră reprezintă o necesitate a societăţii moderne şi oferă un șir de avantaje: calitatea constantă bună a imaginii în toată zona de recepție, mai multe programe TV disponibile spre vizionare, sunetul stereo, imaginea HD (de înaltă definiție) și posibilitatea de a privi emisiunile cu câteva coloane sonore sau subtitrate în mai multe limbi, precum şi alte servicii suplimentare. 

   Realizarea tranziției la televiziunea digitală terestră, fără a crea incomodități telespectatorilor, a fost pusă în seama ÎS „Radiocomunicații,”, căreia i-a fost eliberată licența de utilizare a frecvențelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe cu acoperire națională. 

   Conform prevederilor Licenței pentru utilizarea frecvențelor/canalelor radio în banda de frecvențe (470-694 MHz), în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicații electronice în sistemul digital terestru de televiziune (Multiplexul național A), pentru zona Trifești unde intră și or. Rezina a fost alocat canalul 28 TV.

Ca urmare, populația din or. Rezina și localitățile din zona aferentă acestuia au posibilitatea de a recepționa pachetul digital Multiplexul A, care cuprinde următoarele posturi TV: Moldova 1, TVR Moldova, Primul în Moldova, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Prime, CTC Mega, NTV Moldova, TV 8 şi Jurnal TV. 

   Informația despre zonele de acoperire cu semnal digital o puteți accesa aici.

   Concomitent, întru evitarea unor dispute privind recepția programelor de televiziune digitală terestre, utilizatorii trebuie să dețină receptoare (televizoare) compatibile cu transmisiunea digitală format DVB-T2 sau să se conecteze cu ajutorul unui decodor digital (set-top-box) de tip DVB-T2 și ca antenele TV de recepție să fie direcționate spre staţia de emisie. Pentru mai multe detalii accesați „Ghidul de conectare” de pe pagina oficială a întreprinderii la următoarea adresă: https://radiocom.md/index.php/ro/dvb-t2/ghid 

   Totodată, vă informăm că în perioada de tranziție, rețelele ce difuzează semnal analogic şi cele care emit semnal digital vor funcționa în paralel, după care semnalul TV analogic va fi deconectat complet.

Pentru asigurarea acoperirii cu semnal digital a or. Rezina, ce cade sub incidența aşa-zisei „zonă de umbră”, unde semnalul e prea slab pentru a fi decodificat de receptoarele DVB-T2, întreprinderea planifică să instaleze un emiţător DVB-T2 de mică putere pe parcursul anului 2021, răspuns Mihail Iacob. 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker