ApropoPolitic

Devalorizarea leului – o aventură periculoasă

Devalorizarea leului – o aventură periculoasă

     Rău mă tem că președintele Igor Dodon își pierde abilitățile în ale șahului odată ce vrea să-și aplice combinațiile sale de pretins  grossmeister în Economia Națională.

Altminteri, cum putem explica propunerea sa privind devalorizarea leului moldovenesc care, în opinia lui, ar fi colacul de salvare al exportatorilor moldoveni!  La o adică, asta ar părea o mișcare economică  ”deșteaptă” ! Dar în șah este o așa  noțiune precum jocul iluzoriu. Adică ar fi niște acțiuni benefice care duc către un rezultat falit. Dodon însă nu-i nici Kapablanca, nici  Balcerowicz… 

    Pentru a demonstra că soluțiile președintelui sunt o iluzie și o pistă greșită, încercăm a ne raporta către statistica balanței comerciale pentru anul 2019. Pentru simplificarea calcului vom rotungi cifrele.
    Așa dar, în anul 2019 R. Moldova a exportat mărfuri și servicii în sumă de 2.80 mlrd. dolari SUA și a importat în sume de 5.85 mlrd. dolari. Deficitul balanței comerciale a constituit 3,05 mlrd.dolari. 

Urmând  sfatul ”înțelept„ al lui Dodon, haideţi și să demonetizăm valuta noastră față de dolar cu doar 3 lei. Astfel nu este greu de calculat că exportatorii  câștigă la prima etapă 2.8×3,0 = 8.4 mlrd. lei. Însă efectul negativ al importului ar fi unul dezastruos -5,85 x3,0 = 17.25 mlrd lei. Adică, am avea majorarea cheltuielilor pentru producție și ruinarea mai multor producători, am provoca majorarea prețurilor și diminuarea veniturilor reale și a capacității de cumpărare a populației sărăcite și mai ales a pensionarilor.  

    Mai amintim că resursele energetice se vor scumpi cu 2.5 miliarde lei. Iar într-o așa baltă tulbure lesne poți ascunde schemele de corupție vs. de nivelul prețurilor la carburanți, gaze naturale, energie electrică. Firește, nu vor ajunge mijloace pentru educație, sănătate și asistența socială.

Vor apărea deficiențe privind achitarea cu creditorii în cazul operațiilor valutare. Vor da faliment mai multe bănci,
  Creșterea șomajului, inflația, nimicirea producătorului local,  retragerea capitalului și a investițiilor străine ar fi doar o mică listă de consecințe. 

      Domnule Ion Chicu, mata, economist fiind, ajută și luminează cugetul președintelelui care tot economist  se crede…

    SOS…Jos mâinile de pe Banca Națională!!!

                                         Constantin Tampiza, ex-ministru al Economiei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker