Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiPolitic

Avocatul copilului va propune modificări legislative pentru protejarea imaginii minorilor

Avocatul copilului va propune modificări legislative pentru protejarea imaginii minorilor

În ultimii ani a devenit o practică, în special în preajma alegerilor, ca politicienii și partidele politice să utilizeze  imaginea copiilor pentru PR politic.

Părinții și pedagogii sunt indignați că imaginea minorilor este utilizată de politicieni fără acordul reprezentanților legali ai acestora. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copiilor intenționează să propună modificări legislative pentru ca astfel de practici să fie sancționate. 

Zilele acestea, opinia publică a fost bulversată de imaginea în care apar doi elevi de la gimnaziul din Hiliuți, raionul Râșcani, în timpul „lansării” de către reprezentanții autorităților publice locale, dar și de către deputatul PSRM Vladimir Mîzdrenco a unui grup sanitar, reparat din bani publici. Elevii, un băiat și o fată, au fost plasați în camera de toaletă, cu o panglică roșie în mâini, iar funcționarii se înghesuiau după ușă, pentru a ieși bine în poze. Deși e pandemie, mască purta doar primarul localității, Alexandru Sandu.

Mama elevei luată de la ore pentru a ține panglica este revoltată de situația în care a fost implicată fetița sa. „Dimineața mi-am trimis copilul la școală ca să învețe. Așa cum fac toți părinții.  Când a venit acasă mi-a spus că azi a ținut lenta la deschiderea unui veceu. Nu sunt de-acord că directoarea a folosit copilul meu. Încă nu am discutat cu ea despre acest lucru”, afirmă Ludmila Bîlici. 

La rândul său, Nelea Diaconu, profesoară de limba franceză și consilieră locală la Hiliuți, spune că directoarea instituției este responsabilă de siguranța elevilor la școală. Ea regretă incidentul și afirmă că directoarea nu avea dreptul să ia copiii de la ore fără acordul părinților.

Ana Matei, directoarea gimnaziului, nu a dorit să comenteze acest incident, menționând doar că evenimentul nu a avut conotații politice. 

Politicienii își fac imagine pe seama copiilor străini

Și președintele în exercițiu, Igor Dodon, obișnuiește să-și facă imagine pe seama copiilor, acesta postând deseori în rețelele sociale imagini cu elevi sau cu copii din familii social-vulnerabile. La această modalitate de PR politic recurg și reprezentanții altor partide. Astfel, în decursul ultimilor ani, mai mulți politicieni au plasat în rețelele sociale imagini cu copii străini.  Unii își fac poze cu minori la întâlnirile electorale, alții – în instituții de învățământ sau alte evenimente publice. 

Accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ este interzis 

A doua zi după „evenimentul” de la Hiliuți, ministrul Educației, Științei și Cercetării, Igor Șarov, a semnat un ORDIN prin care interzice accesul în instituțiile de învățământ a persoanelor străine, precum și organizarea activităților care nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc).

În România legea apără copiii de politicieni

Cadrul legislativ național nu are stipulată expres interdicția ca politicienii, funcționarii sau demnitari publici să folosească imaginea copiilor în scop de PR politic sau electoral. În România acest lucru este interzis prin Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, potrivit articolului 40 (p.10) al acestei legi, „folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”.

Maia Bănărescu: „Voi propune modificări ale legislației electorale, cât și penale”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu regretă că legislația electorală nu interzice politicienilor să folosească imaginea copiilor străini, mai ales în alegeri, fără voia părinților sau a reprezentanților legali.

„Conform prevederilor Convenției ONU pentru drepturile copilului, minorul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale, fiind interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau drepturile acestuia. Din păcate, în țara noastră legiuitorul n-a prevăzut protejarea imaginii copilului în momentul contactului abuziv cu acesta”, a declarat Maia Bănărescu pentru Asociația Presei Independente (API).

Avocatul Poporului intenționează să propună modificări legislative care ar interzice utilizarea imaginilor copiilor de către politicieni. „O situație și mai gravă se constatată în perioadele electorale, când exponenții partidelor și staff-urile acestora exploatează copiii și imaginile lor pentru obținerea dividendelor electorale.

În această ordine de idei, în calitatea mea de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, voi monitorizarea folosirea imaginii publice a copiilor în perioada electorală și voi publica constatările. De asemenea, voi propune modificări în legislația electorală, cât și cea penală, pentru introducerea infracțiunii de folosire ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici”, afirmă Maia Bănărescu.

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului la 12 decembrie 1990 și a intrat în vigoare din 25 februarie 1993.

Lilia Zaharia, Asociația Presei Independente

Avocatul copilului va propune modificări legislative pentru protejarea imaginii minorilor
În pandemie, politicienii utilizează imaginea copiilor pentru PR politic
Sursa imaginilor: Facebook
Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker