Social

5 Universități din Moldova vor lupta cu fenomenul hărțuirii sexuale în universități

5 Universități din Moldova vor lupta cu fenomenul hărțuirii sexuale în universități. 

În perioada februarie 2020 – iulie 2022, Fundația Est-Europeană (FEE) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în colaborare cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, implementeazăproiectul „Advocacy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanţat de Suedia.

Scopul general al proiectului constă în consolidarea mecanismelor anti-discriminare din Moldova prin implicarea societății civile. Un studiu realizat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare arată că femeile adesea se confruntă cu diferite forme de discriminare și hărțuire sexuală, circa 20% din aceste cazuri având loc în instituțiile de învățământ superior[1].

Din acest motiv, unul din obiectivele de bază ale proiectului țintește spre sporirea capacității a cinci universități din Moldova de a preveni și combate hărțuirea sexuală.

Astfel, în primăvara anului 2020, a avut loc procesul de selectare a celor 5 universități care își doresc, prin efort comun, sporirea capacităților și dezvoltarea unor mecanisme eficiente de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în învățământul superior. 

Universitățile selectate sunt: Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Universitatea Liberă Internațională (ULIM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, (USARB) Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC).

În perioada iunie – august 2020, echipa CPD și-a concentrat eforturile pe dezvoltarea metodologiei de lucru cu 5 universități selectate privind prevenirea și combaterea fenomenului de hărțuire sexuală.

Conceptul oferă o imagine de ansamblu asupra metodologiei și intervenției propuse pentru a preveni / reduce hărțuirea sexuală în instituțiile de învățământ, principalele domenii de intervenție, standarde de calitate pentru fiecare prevenire și investigație a cazurilor de hărțuire sexuală, instrumente de evaluare a politicilor interne și proceduri care abordează hărțuirea sexuală în universități.

Începând cu luna septembrie, universitățile selectate împreună cu echipa Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) urmează să realizeze următoarele activități:

  • Desfășurarea unei cercetări în cadrul instituțiilor de învățământ superior – care are drept scop identificarea prevalenței fenomenului hărțuirii sexuale, percepțiilor și atitudinilor comunității academice, măsurilor de protecție existente etc. 
  • Dezvoltarea  capacităților comunității academice  din cadrul a cinci universități (studenți și personal academic) de a preveni și combate fenomenul hărțuirii sexuale în sistemul educațional – presupune organizarea de seminare/ sesiuni de instruire pentru studenți, sesiuni/ședințe de lucru cu reprezentanții departamentului RU privind politicile de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ. 
  • Suport pentru îmbunătățirea regulamentelor și procedurilor interne ale cinci instituții de învățământ superior – suport în revizuirea și ajustarea procedurilor și documentelor interne, elaborarea unui plan de acțiuni în vederea prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, suport în realizarea acțiunilor de prevenire și combatere a fenomenului.
  • Informarea și sensibilizarea societății privind fenomenul hărțuirii sexuale în universitățile-țintă – desfășurarea campaniilor de informare, organizarea dezbaterilor și discuțiilor publice în cadrul universităților privind hărțuirea sexuală și mecanisme de raportare, diseminarea informației în către alte instituții de învățământ. 
  • Schimb de bune practici – organizarea evenimentelor de schimb de experiență și bune practici între instituții de învățământ de diferite nivele (profesional, profesional-tehnic, terțiar etc).
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker