Evenimente

Şi la Orhei va exista un club politic al femeilor

Vineri, la Orhei, s-au întrunit întro ședință peste 25 de doamne de diferite vârste, profesii, reprezentante ale organizațiilor de femei din societatea civilă, business și  partide politice, dar pe care le unește un scop comun – de a egala șansele dintre femei și bărbați, de a promova dimensiunea de gen și, nu în ultimul rând, de a analiza poziționarea actuală a femeii în funcțiile de conducere.  Evenimentul a fost organizat la inițiativa Clubului Politic al Femeilor „50/50” și a avut ca scop formarea unei organizații raionale a structurii  respective.

Invitați la eveniment au fost Tudor Golub, președintele raionului Orhei, Oleg Vasilcan, liderul OT PCRM Orhei, Igor Ivanov, liderul OT PAS Orhei, Catinca Mardarovici și Violeta Dumitrașcu, reprezentante ale Clubului de Femei ”50 plus”.   

Liuba Bradu, funcționară publică la Consiliul Raional Orhei și moderatoarea activității, a remarcat că în domeniile unde femeile sunt implicate, sunt și rezultate.  Din cele 38 de primării din teritoriul raionului 18 sunt conduse de către primare.  Din cei peste 700 de consilieri locali 24 la sută sunt femei. În unele consilii locale  (Bolohani, Podgoreni) femeile consiliere sunt reprezentate în proporție de peste 50 la sută, în același timp în CL Morozeni nu este nici o femeie consilieră, în Consiliul orășenesc Orhei din cei 27 de consilieri doar trei sunt femei.

În această ordine de idei,  dna Mardarovici a remarcat, că scopul mișcării  nu este pur și simpul mărirea numărului de femei în viața publică:

”Dacă dorim să facem societatea noastră mult mai echitabilă, avem nevoie de femei și bărbați activi pentru a mișca viața social-politică înainte. În baza exemplului unei familii fericite ne convingem, că totul reușește dacă obligațiunile fiecăruia sunt îndeplinite în mod armonios, soții completându-se unul pe altul. Participarea mai activă a femeilor la viața social-politică în vest dovedește  că societățile respective au avut de câștigat”, a  menționat dna Mardarovici.

Tudor Golub, președintele raionului Orhei, a ținut să menționeze că majoritatea dintre funcționarii publici ai raionului o constituie doamnele și domnișoarele. Dumnealui a remarcat că este satisfăcut de activitatea femeilor în serviciul public şi susține promovarea acestora în cariera politică și.

Președintele OT PCRM Orhei, Oleg Vasilcan a menționat că formațiunea sa politică are cea mai mare pondere a femeilor în organizațiile locale:

”Este o mare necesitate, dar și femeile trebuie să fie mai active. Noi nu vrem pur și simplu să creştem numărul lor, e mai important să numărăm cât mai multe inițiative traduse deja în viață,  care au venit din partea doamnelor. Trebuie să creem condiții pentru doamne, ca ele să se afirme anume în acest mod”, a fost de părere dl Vasilcan.

Violeta Dumitraș,  activistă a Clubului politic „50/50” a menționat pentru ”C”, că organizația respectivă înfiinţează mai multe filiale în mai multe raioane ale țării:

    ”Avem deja organizații de femei care se  manifestă destul de bine mai ales în APL. Or, femeile reușesc să spargă găoacea în care încearcă să se închidă partidele noastre, mai ales la nivel local, unde toți actorii politici trebuie să aibă unul și aceași scop: creșterea bunăstării poporului. Experiența organizațiilor deja create la Soroca, Telenești, Strășeni, Cahul ne demonstrează că  suntem capabile să rupem stereotipuri  și să dăm un alt suflu vieții APL”, a remarcat dna Dumitrașcu.               

Evenimentul a fost organizat de către Clubul Politic al Femeilor „50/50”, cu susținerea Programului ”Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitatea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker