Investigații

Grupul Shor din „Spălătoria rusească”

Șase companii conectate la familia Shor au încasat bani din „Spălătoria rusească”. Informațiile bancare analizate de RISE Moldova arată că 22 de milioane de dolari au intrat în conturile „ShorHolding” în mai multe tranșe. Viramentele au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Până acum, autoritățile din Moldova nu au vorbit despre aceste tranzacții. Noi le prezentăm mai jos.

 

Ilan Shor, 30 de ani, a devenit vedetă politică după ce a fost prins în „Jaful secolului”. Până atunci s-a ocupat, în special, de afaceri hoteliere, magazine duty-free și tranzacții cu imobilele sindicatelor. Tot din zona afacerilor, Shor l-a mituit pe fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare. Ilan este căsătorit cu interpreta rusă „Jasmin”, cu numele real – Sara Shor.

Impresara Jasminei, rusoaica Liliya Pleskacevskaya, a deținut 4,7% din acțiunile „Unibank” din Moldova, una dintre cele trei bănci aflate în proces de lichidare în urma dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova. Fiica Liliyei Pleskacevskaya, Yana Gaydayciuk, în vârstă de 32 de ani, a administrat firma „Sisteme Informaţionale Integrate” SRL, care a fost proprietara unui pachet de 33,7% din acțiunile „Băncii de Economii din Moldova”.

 

Tranzacţiile

În 2012, Yana Gaydayciuk a fondat la Chișinău societatea „Agercom Grup” SRL. Informațiile obținute de RISE Moldova demonstrează că această companie a primit în contul deschis la „Moldindconbank” 2,5 mln de dolari. Banii au intrat pe 9 decembrie 2013, fiind virați de „Westburn Enterprises” Limited, o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operațiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari, pe care am numit-o în 2014 – Laundromat (Spălătoria – trad. din engleză).

În aceeași zi, „Westburn Enterprises” Limited nu doar că a transferat bani, dar a și încasat mai mult de 30 mln de dolari de la o altă companie fantomă — „Mirabax Investments” Limited, implicată și ea în Laundromat.

 

„Seabon” Limited → „Dufremol” SRL

„Seabon” Limited este tot o companie din Marea Britanie. În aprilie 2013, în urma unui proces de judecată, care s-a desfășurat în Republica Moldova, a încasat o datorie fictivă de 700 mln de dolari de la cinci firme din Rusia. Suma uriașă a ajuns la compania britanică în mai multe tranșe.

O tranzacție similară a fost înregistrată și pe 28 iunie 2013. La acea dată, în contul „Seabon” Limited, deschis la „Moldindconbank”, au intrat 12,8 mln de dolari proveniți din Rusia. În aceeaşi zi, „Seabon” Limited a făcut mai multe transferuri, iar 845.411 dolari i-a redirecționat pe contul „Dufremol” SRL, deschis la „Unibank”, cu destinația plății „pentru notebook-uri”. „Dufremol”, companie care deține mai multe magazine duty-free pe teritoriul Republicii Moldova, este proprietate a familiei Shor și face parte din „ShorHolding”.

 

„Seabon” Limited → „Ghermivali” SRL

Deja în baza altei ordonanțe judecătorești din schema Laundromat, pe 27 decembrie 2013, „Seabon” Limited a primit o tranșă de 33,5 mln de dolari din suma totală de aproape 900 de milioane de dolari care a stat la baza procesului. În aceeaşi zi, „Seabon” Limited i-a transferat 9,6 mln de dolari firmei moldovenești „Ghermivali” SRL, cu destinația plății: „pentru tehnica de calcul”.

„Ghermivali” SRL a fost fondată la Chișinău și administrată, timp de mai mulți ani, de către familia Shor. Societatea a făcut afaceri și în pădurea din „Codrii ShOrheiului”, dar a apărut și în „Jaful secolului”.

 

„Seabon” Limited → „Infoton-Com” SRL

Conform înregistrărilor bancare de la instituția financiară letonă „Trasta Komercbanka”, pe 13 aprilie 2011, „Seabon” Limited a încasat pe cont 2,2 mln de dolari de la executoarea judecătorească Svetlana Mocan, cu destinația „transferarea mijloace bănești încasate de la debitor OOO „Laimex” și OOO „Omega”. Această tranșă face parte din suma de 200 mln de dolari de care a beneficiat firma fantomă în urma unui alt litigiu.

În aceeași zi, „Seabon” Limited transferă peste un milion de dolari către „Infoton-Com” SRL, în contul acestei societăți, de la „Banca Socială”, cu destinația plății: „pentru materiale de construcții”.

La câteva luni după tranzacție, „Infoton-Com” SRL a devenit proprietarul hotelului de trei stele „Cosmos”, situat lângă gara feroviară din Chișinău.

RISE Moldova a aflat că, „Infoton-Com” SRL a primit și alte sume de bani de la companii implicate în spălătoria rusească. Astfel, pe 28 iunie 2013, în contul „Westburn Enterprises” Limited, deschis la „Moldinconbank”, au intrat 2,9 mln de dolari de la „Seabon” Limited.

Tot în aceeaşi zi, „Westburn Enterprises” Limited redirecționează peste o jumătate de milion de dolari către „Infoton-Com” SRL.

Potrivit Registrului companiilor din Moldova, „Infoton-Com” SRL a fost creată în 2008. Printre proprietari s-au numărat și două companii controlate la Ilan Shor.

 

„Westburn Enterprises” Limited → „Molint Grup” SRL

Pe 30 decembrie 2013, „Westburn Enterprises” Limited din Marea Britanie încasează aproape 17 mln de dolari de la „Seabon” Limited și executoarea Svetlana Mocan. În aceiași zi, „Westburn” a transferat peste 6 mln de dolari în conturile firmei „Molint Grup” SRL, fondată în 2005 de Ilan Shor. În prezent, proprietar al firmei este un cetățean din Ucraina.

 

„Chester NZ” Limited → „Nobil Air” SRL

„Chester NZ” Limited este o companie de tip offshore din Noua Zeelandă. A jucat un rol important în „spălătoria rusească”, având atât calitatea de creditor, cât și pe aceea de debitor în mai multe procese judiciare de legalizare a banilor proveniți din Rusia. În mai multe tranșe, în conturile „Chester NZ” Limited deschise în Moldova și Letonia a intrat peste un miliard de dolari din „spălătoria rusească”. Una dintre aceste tranșe a fost înregistrată pe 21 noiembrie 2013. În contul de la „Moldindconbank” al companiei din Noua Zeelandă au intrat peste două milioane de dolari de la „Valemont Properties” LTD, implicată și ea în Laundromat.

În aceeași zi, „Chester NZ” Limited redirecționează suma de 1,6 mln de dolari firmei „Nobil Air” SRL.

„Nobil Air” SRL este o companie aeriană fondată de Vera Morazan, sora oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. La un moment dat, interesele asociatului unic în această companie au fost reprezentate, prin procură, și de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Însă, la data tranzacției dintre „Chester NZ” Limited și „Nobil Air” SRL, compania aeriană se afla în proprietatea familiei Shor, care o controla prin interpuși.

Pe 9 martie, RISE Moldova a transmis o scrisoare „ShorHolding” prin care am încercat să aflăm în ce context și în ce scopuri firmele conectate la Shor au primit bani de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusească”. Răspunsul a fost scurt și evaziv.

Ilona Shor, directoare „Dufremol” SRL: „Dufremol” nu are careva datorii față de persoanele juridice indicate de Dvs., la fel și persoanele juridice menționate nu au careva datorii față de „Dufremol”. În privința celorlalte întrebări solicitate — nu dispunem de informații”.

Reporterii RISE l-au întrebat pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, dacă companiile controlate de Platon și Shor au beneficiat de bani din Laundromatul rusesc, însă acesta ne-a răspuns că este prea devreme să vorbească despre aceste aspecte.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție: „Haideți să nu o luăm prea înainte. Dați să ne clarificăm etapă cu etapă. La un anumit timp o să putem constata toate circumstanțele săvârșirii faptelor. La moment, din ce avem – banii provin din Federația Rusă, au fost trecuți prin instituțiile financiar-bancare din Moldova și transferați în zone offshore sau în alte state europene. Asta-i schema la general. Ulterior, deja trebuie să constatăm […] fiind, de exemplu, transferați în zone offshore sau în alte state europene dacă s-au reîntors aceste sume de bani sau au fost depozitați o parte din ei pe teritoriul Republicii Moldova sau în conturile unor agenți economici sau persoane fizice”.

Iurie SANDUȚA

www.rise.md

Grafică: Nicolae CUȘCHEVICI

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker