RezinaSesizează o problemăSocial

Cât o să ne mai otrăvească uzinele de la Râbniţa?

Cât o să ne mai otrăvească uzinele de la Râbniţa?

Stimaţi rezineni, cât timp ne vom lăsa otrăviți de uzinele din Râbnița? Stând doar 20 de minute pe malul Nistrului, am observat că fumul din țevi și-a schimbat culoarea de nenumărate ori!

Și aceste emisii nocive sunt direcţionate de vânt spre malul drept, în direcția noastră. Dacă te uiți mai atent, observi că noi cu toții ne aflăm ca într-o seră îmbâxită cu gaze nocive, care încet-încet ne macină sănătatea, fără să ne dăm seama.

Unii, de fapt, înţeleg acest lucru, dar prea târziu, când se pomenesc bolnavi de maladii ale organelor respiratorii, oncologice etc. Oare nu-i timpul să ne apărăm dreptul constituţional la sănătate?

Ghenadie Efremov: Când lucram la Inspecţia Ecologică de nenumărate ori mă străduiam să conving colaboratorii Ministerului Mediului, că depășirea normelor admisibile de poluare a aerului în Rezina se datorează uzinelor din Răbnița. Dar Ministerul se plângea că nu are nicio influență asupra celor de pe malul stâng…

Angela Ursachi: Guvernarea noastră nu vrea sau nu poate să-şi apere cetăţenii de  nişte structuri ilegale?  

Claudia Ceban: Am abordat şi eu nu o dată această problemă, am trimis şi lui Dodon poze, care demonstrau poluarea masivă a mediului de către întreprinderile de la Râbniţa, cu rugămintea să ia măsuri – nici răspuns, nici reacţie.

Poate întocmim o petiţie comună semnată de cât mai mulţi locuitori ai raionului în adresa Guvernului, Parlamentului, Preşedinţiei? Poate astfel vom izbuti să-i impunem să-şi întoarcă faţa spre problemele noastre? Şi încă ceva: atâția ani ne otrăvesc uzinele din Râbniţa, dar n-am auzit nici un ales al poporului de la noi să abordeze problema şi să încerce s-o rezolve.

Liudmila Donica: Corect. Eu sunt de acord.

Răileanu Alexandru: Nu fiți naivi. Până nu se va schimba guvernarea, nu aveți cui vă adresa. Totul e la nivel de interese și bani. De când e preşedinte Dodon, de câte ori s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol?

În Guvern este un viceprim-ministru responsabil de reintegrarea R. Moldova. Ce s-a schimbat în acest domeniu? Nimic. Cetăţenii nu au absolut nici o valoare pentru actuala guvernare şi Dodon. Dacă doriți ceva să obțineți – deschideți ochii și acționați. Schimbarea radicală poate fi începută chiar în toamna curentă. Depinde de fiecare din noi.

Veaceslav Luca: Dacă s-ar dori, problema ar putea fi soluționată foarte ușor. De interzis transportarea cimentului în partea dreaptă a Nistrului până la aducerea în ordine corespunzătoare a uzinei.

Doar antreprenorii din stânga Nistrului sunt înregistrați în R. Moldova, dar nu plătesc un leu în bugetul ţării. Dar deoarece la mijloc sunt interesele celor de sus, cu bani grei, nu se întreprinde nimic. În această situaţie unica soluție  ar fi blocarea accesului cimentului şi metalului de la Râbniţa pe teritoriul nostru.

Aici un rol important îl au și autoritățile locale. Ar fi bine să le impunem să acționeze, noi doar i-am ales să ne apere interesele şi drepturile.

Claudia Ceban: Veaceslav Luca, pentru a bloca drumul trebuie mai întâi să scriem scrisori în structurile statului, să cerem rezolvarea problemei şi să le prevenim că dacă nu iau măsuri, închidem drumul.

Sofia Cazac: Corect. Dacă dai foc la nişte frunze, Inspecţia de Mediu te amendează. Dar ce fac uzi-nele din Râbniţa, dar şi altele, nu văd şi nu reacţionează. Rezina şi Moldova e plină de cancer şi boli respiratorii. Cei împuterniciţi să ţineţi la control situaţia din acest domeniu, ieşiţi din cabinete şi făceţi-vă datoria.

Maruscenco Ludmila: (traducere din rusă) De ce duceţi lumea în eroare? Ce, până acum fumul de la Râbniţa nu vă încurca?  

Veaceslav Luca: Ba da. Încă cum ne încurca. Dar aşteptam că cineva totuşi va reacţiona la această situaţie. Acum, se pare, paharul răbdării se umple. Administraţiile uzinelor sunt preocupate doar de propriile interese, să facă bani, sănătatea oamenilor nu-i interesează. Dar aşa nu poate să continuie la infinit…  

Din partea redacției săptămânalului CUVÂNTUL: Emisiile de la Uzina Metalurgică și Combinatul de Ciment din Râbnița constituie o problemă majoră pentru raionul Rezina, în special localitățile din zona riverană. CUVÂNTUL a demonstrat acest lucru cu investigații bine probate. Autoritățile locale însă nici n-au încercat măcar să se implice în soluționarea ei.

Altă parte a aceleeași me-dalii este poluarea mediului de către mijloacele grele de transport auto implicate în transportarea mărfurilor, mai ales a cimentului și metalului de la și către aceste întreprinderi și pentru care trebuia să fie construit un drum de centură a or. Rezina. Cu vre-o 30 de ani în urmă aceste lucrări au și început, dar apoi obiectul a fost abandonat.

Sub presiunea opiniei publice, autoritățile din Rezina de câteva ori, mai ales în perioadele preelectorale, au promis că lucrările la acest drum vor fi reluate. Un ministru al Transporturilor, Vasile Botnari (cel care acum este judecat pentru că, fiind șeful SIS, ar fi expulzat nelegitim un grup de profesori turci din R.Moldova), a fost făcut de E.Graur și consilierii ei Cetățean de Onoare al raionului anume pentru că promisese că va construi drumul de centură.

Dar întotdeauna mai departe de vorbe goale nu s-a mers. Chiar dacă deja se știa (din investigațiile ziarului CUVÂNTUL) că fluxul de camioane grele care tranzitează or. Rezina, conform experților în domeniu, lasă în teritoriu de 7-8 ori mai multe substanțe toxice decât „Lafarge Ciment Moldova”SA.

Asta nemaivorbind de efectele dezatruoase provocate de zgomotul infernal pe care-l produc, distrugerea caselor situate de-a lungul drumului pe care circulă camioanele și pe care companiile de asigurări refuză să le asigure anume din această cauză etc.

Maia Leahu: E adevărat că or. Rezina este foarte poluat de fumul emis de uzinele din Râbniţa, care nu au filtre și nu corespund nici unui standard. Acest impact acționează nociv atât asupra sănătății populației vârstnice, cât și a copiilor. Vu toții trebuie să ne unim, să influențăm această situație teribilă. Înțeleg că este greu de realizat, dar trebuie de încercat. A sta fără acțiune, indiferenți este și mai rău.

Raisa Domentii: Da, într-adevăr, trebuie lumea să se unească. Aceste uzine de la Râbniţa o să ne distrugă complet. La noi se mai adaugă și drumurile, care sunt făcute de mântuială sau defel.

Serghei Bagrin: Trimite-ţi poza dată la toţi deputaţii Parlamentului RM în messenger, nu vă ruşinaţi. Consilierii PAS din Consiliul Orăşenesc Rezina s-au adresat oficial către un grup de deputaţi. O deputată, Eleonora Graur, a fost în Rezina opt ani şi nici nu a văzut acest lucru.

Radu Marian: Sănătatea cetățenilor din Rezina și Râbnița este pusă în pericol de poluarea cauzată de Uzina Metalurgică de la Râbnița! Efectele asupra sănătății sunt deja vizibile. Rata incidenței cancerului în Râbnița este cu 50% mai mare decât media pe țară.

În raionul Rezina, numărul deceselor cauzate de cancer este de asemenea în creștere. Cetățenii din raionul Rezina se plâng şi de faptul că emisiile respective se depun pe lanurile agricole, provocând arsuri plantelor și ulterior distrugerea lor. Ei ne spun că, pe timp de ploaie, emisiile de la uzina metalurgică reprezintă un pericol sporit, datorită faptului că acționează asupra plantelor ca acid, distrugându-le în raza de 20 – 30 km.

În calitate de deputat, am trimis un demers la Ministerul Economiei și la Biroul pentru Reintegrare, prin care solicit rezolvarea urgentă a problemei. Autoritățile noastre dețin suficiente pârghii pentru a determina Uzina Metalurgică din Râbnița să instaleze filtre și să respecte normele privind protecția aerului atmosferic. Voi insista în continuare pe toate căile pentru ca această problemă să fie rezolvată cât mai rapid.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker