Scrie știrea taSocial

Pentru o localitate prosperă, prima condiție importantă este angajamentul civic al cetăţenilor

Pentru o localitate prosperă, prima condiție importantă este angajamentul civic al cetăţenilor

Reprezentanții societății civile din comuna Țareuca, satele Mateuţi şi Cuizăuca, raionul Rezina, Cotiujenii Mari, Cobâlea şi Climăuţii de Jos, raionul Şoldăneşti au participat cu plăcere şi interes şi la a treia rundă de instruiri în cadrul proiectului ”Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”.

Tema instruirilor a fost “Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și consensului UE ”Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

Expertul și formatorul Valeriu Rusu, director executiv al Asociaţiei Obşteşti Agenţia de Dezvoltare Regională ”Habitat” şi-a axat prelegerile pe mai multe subiecte importante pentru asigurarea unei bune guvernări și dezvoltări durabile integrate la nivel local, punând accentul pe: harta resurselor locale, sistemele de management ale mediului, politicile–axe principale ale Standardelor ISO: cea de mediu şi cea de calitate a serviciilor. 

Participanții la evenimente au manifestat un interes deosebit față de subiectele prezentate, menționând în cadrul discuțiilor importanța implementării principiilor și politicilor respective în viața comunităţilor, a dezvoltării localităților în concordanță cu cerințele ecologice.

Principiile dezvoltării durabile integrate și cele 17 obiective transversale și interdependente din agenda 2030, pe care este axată și strategia comunei Țareuca, spre exemplu, elaborată în cadrul acestui proiect, au fost pro-activi, menționând că implementarea în viața satului a principiilor abordate în cadrul instruirilor sunt de o importanță fundamentală. Ei au exprimat sinceră recunoștință finanțatorilor și AO ADR ”Habitat”.  

Totodată vorbitorii din cele patru primării s-au referit la mai multe probleme locale de mediu, cum ar fi gestionarea deşeurilor, arderea vegetaţiei, tăierea masivă, necontrolată a pădurilor şi fâşiilor forestiere, exploatarea neconformă a resurselor acvatice etc.

La Climăuţii de Jos, Anatolie Lopaci, directorul Casei de cultură, a făcut o prezentare a muzeului satului, amplasat în incintă, care se dezvoltă şi datorită ambiţiei dumnealui de a transforma satul într-o destinaţie turistică competitivă.

În opinia dlui Lopaci, turismul rural reprezintă una din cele mai reuşite soluţii de dezvoltare social-economică durabilă a comunei, dar şi de protejare a mediului, promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor din partea locului.

Pentru transformarea satului într-o destinație turistică competitivă, prima condiție importantă este disponibilitatea resurselor turistice adecvate. Fără aceste obiecte de natură istorică și culturală, orice încercare de dezvoltare a unei forme de turism care ne interesează este sortită eșecului, a menţionat dl Lopaci.

Tocmai turismul rural pe care localnicii doresc să-l dezvolte reprezintă una din cele mai reuşite soluţii în ceea ce priveşte armonizarea cerinţelor turismului cu exigenţele protejării mediului şi dezvoltării durabile integrate şi se defineşte în sens larg prin dorinţa de a petrece vacanţa în mijlocul naturii, de întoarcere la viaţa şi obiceiurile tradiţionale.

Şi în Strategia de Dezvoltare Durabilă Locală Integrată a localităților comunei Cotiujenii Mari există compartiment ce ține de dezvoltarea turismului durabil, turismului rural și turismului ecologic. Toate aceste diversități de activități turistice contribuie la conservarea și consolidarea capitalului natural, dar aduc și o recoltă bănească, complementară la alte activități desfășurate în spațiul rural.

În acest sens cei prezenți la instruiri au manifestat un interes deosebit și o ambiție ce ține de realizarea în comună a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), care sunt universale și se aplică tuturor țărilor în toate stadiile de dezvoltare, pe baza participării la nivel național, local și a partajării responsabilității.

Toate blocurile de instruri din cadrul proiectului au fost realizate, urmează audierile publice ce țin de Strategiile de Dezvoltare Durabilă Integrată a celor 6 localități vizate de proiect.

Pentru o localitate
A treia rundă de instruiri în comuna Ţareuca.

V. Dudnic

Logo la materialul Pentru o localitate prospera
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker