Social

Succesul poate fi obţinut doar împreună

Fără susţinerea administraţiei publice locale, ONG-urile nu ar fi reuşit să realizeze proiectele lor comunitare, spun mai mulţi preşedinţi de asociaţii care recunosc faptul, că mizează pe ajutorul primăriilor. Este şi cazul Asociaţiei Obşteşti „Bella Getica” din satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti.

Graţie conlucrării cu APL, organizaţia neguvernamentală a reuşit să implementeze mai multe proiecte în teritoriu. Un proiect important, la realizarea căruia a contribuit ONG-ul „Bella Getica”, condus de Svetlana Mantea, în colaborare cu primăria şi Consiliul Sătesc, este amenajarea scuarului din curtea Casei de cultură din Cobâlea. Împreună, actorii comunitari au instalat bănci şi o masă din lemn, au pavat o alee cu teracotă.

Angela Ababii, primara satului, susţine că activitatea în comun cu ONG-urile din teritoriu aduce folos întregii localităţi. Primara recunoaşte că se străduie să îndeplinească doleanţele locuitorilor, dar majoritatea oamenilor sunt pasivi. Acum doi ani, Angela Ababii a vrut să implice mai mult consilierii locali în soluţionarea problemelor comunitare, însă ideea a eşuat.

Deşi mai dificil, dar şi consilierii încearcă să ţină cont de dorinţele cetăţenilor. Ei se întâlnesc cu oamenii şi discută problemele lor, iar la şedinţele Consiliului Sătesc caută soluţii.

La Cobâlea, activiştii şi liderii locali se arată convinşi că, dacă mai mulţi consăteni ar conştientiza că toată societatea trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa din sat, lucrurile s-ar schimba în bine mult mai repede.

După cum ni s-a spus la primăria Cobâlea, APL, împreună cu ONG-urile din sat, a preconizat să implementeze alte câteva proiecte, unul din scopuri fiind implicarea sătenilor în viaţa comunităţii.

În imagine: Svetlana Mantea

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker