Economie

Au scăzut şi exporturile, şi importurile

Au scăzut şi exporturile, şi importurile

În primele șapte luni ale anului curent, R. Moldova a exportat mărfuri în sumă totală de 1,4 miliarde dolari, sau cu 12,8% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2019.

Iar importurile s-au cifrat la 2,9 miliarde de dolari, volum inferior celui realizat în lunile ianuarie – iulie ale anului 2019 cu 12,6%, informează Biroul Național de Statistică.

În primele șapte luni ale anului curent, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,1 miliarde dolari, ceea ce reprezintă 77 % din totalul de exporturi. Volumul este în scădere cu 3,6% față de ianuarie-iulie 2019, care a contribuit la micșorarea pe total exporturi cu 2,5%.

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 315,4 milioane dolari, sau cu 34% mai puțin, comparativ cuperioada similară din 2019.

Reexporturile de mărfuri după prelucrare, așa ca: îmbrăcăminte, încălțăminte, seturi utilizate în mijloacele de transport, cabluri coaxiale, nuci decojite, scaune, volane și cutii de direcție pentru autovehicule, au deținut 16,6% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale ca: medicamente, țigarete care conțin tutun, distilate de vin sau de tescovină de struguri, bere, motorină, țesături și materiale tricotate sau croșetate, produse pentru înfrumusețare, mobilier – 6,3%.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-iulie au totalizat 893,6 milioane dolari, fiind cu 10,8% mai puțin, față de perioada similară a anului trecut și deținând o cotă de 64,8% în total exporturi. Iar țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16 %, ce corespunde unei valori de circa 221 de milioane dolari.

În ianuarie-iulie importurile de mărfuri au constituit 2,9 miliarde dolari, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2019 cu 12,6%. Majoritatea importurilor continuă a fi realizate cu mijloacele de transport rutier – 86% din total.

Importurile de mărfuri din țările UE în primele șapte luni ale anului s-au cifrat la 1,3 miliarde dolari, sau cu 18,6% mai puțin, față de aceeași perioadă din 2019. Ponderea este de circa 46% în total importuri.

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 733,7 milioane dolari, cu 9,3% mai puțin, decât în ianuarie-iulie 2019. Acestea echivalează cu o cotă de 25,4% în total importuri.

În perioada de referință au scăzut importurile de petrol, produse petroliere -34,2%, de gaz – cu 28,4%, de mașini și aparate electrice – cu 18,8%, vehicule rutiere – cu 24,2%, metale neferoase – au scăzut cu 35,4%, energie electrică – cu 67,3%, îmbrăcăminte și accesorii – cu 19,0%, produse medicinale și farmaceutice – cu 5,5%.

Totodată, s-au majorat importurile de produse lactate și ouă de păsări cu +32,0%, cereale și preparate pe bază de cereale cu +12,8%, semințe și fructe oleaginoase cu +5,4%, animale vii cu +31,7%.

Potrivit BNS, decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-iulie 2020 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1,5 miliarde dolari, fiind cu 215,8 milioane dolari mai puțin, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2019.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker