Social

Persoanele vârstnice din 10 localități vor primi telefoane mobile și vor învăța împreună cu tinerii cum să comunice online

Persoanele vârstnice din 10 localități vor primi telefoane mobile și vor învăța împreună cu tinerii cum să comunice online

Help Age International în Moldova cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) a lansat joi un proiect inovativ de dezvoltare a abilităților digitale ale femeilor și bărbaților în vârstă. 100 de persoane vârstnice din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova  vor primi telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze cu ajutorul unui grup de voluntari tineri. În felul acesta va fi stimulat dialogul între generații și va fi creată o punte de comunicare între tineri și seniori, în special pe perioada pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a transferat o bună parte din activități în mediul online. Dar în timp ce unele persoane s-au adaptat ușor noilor realități, altele, cum ar fi persoanele în vârstă, au fost afectate. Din cauza accesului limitat la tehnologiile digitale, vârstnicii s-au pomenit izolați atât social, cât și informațional. Este important să reducem decalajul dintre generații oferind acces egal la oportunitățile digitale. Tinerii pot fi parte a soluției deoarece pot contribui direct la îmbunătățirea abilităților digitale ale vârstnicilor”, a spus Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

Vârstnicii implicați în proiect sunt persoane vulnerabile, care nu au acces la alte platforme de comunicare, au o mobilitate redusă, fiind și cei mai afectați de pandemia COVID-19 din cauza izolării sociale. Ei au fost identificați și selectați de către organizațiile neguvernamentale locale împreună cu administrația publică locală și asistentul social din fiecare localitate inclusă în proiect. Aceștia vor primi telefoanele mobile cu acces la internet și vor fi instruiți și ghidați de voluntarii tineri din localitățile lor cum să utilizeze telefoanele, să efectueze plăți electronice și să comunice cu semenii și familia online.

Fiecare generație reprezintă o resursă pentru comunitate. Atât tinerii, cât și vârstnicii au multe de învățat unii de la alții, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice”, a menționat Tatiana Sorocan, directoarea HelpAge International Moldova.

Proiectul „Regândește-ți vârsta! Conectarea socială și digitală a tinerilor și vârstnicilor din Moldova” este implementat de HelpAge Internațional cu susținerea Fondului ONU pentru Populație și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ca parte a aceluiași proiect vor fi oferite pachete de primă necesitate pentru participanți, precum și instruiri privind utilizarea tehnologiilor informaționale.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (iulie 2020), în Republica Moldova se înregistrează o creștere a populației vârstnice și o descreștere a tinerilor, cu o pondere de 21,8% a persoanelor în vârstă de 60 ani și peste și 26,9% tineri cu vârsta de 14-34 ani în total populație. 

Vârstnicii din R. Moldova sunt mai puțin activi din punct de vedere social și mai puțin implicați în activități de îmbătrânire sănătoasă și activă, comparativ cu semenii lor din țările europene. Conform Indicelui de Îmbătrânire Activă, doar 3% dintre persoanele în vârstă din R. Moldova utilizează tehnologiile informaționale, pe când în țările UE, procentajul acestora depășește 41%.

Diana Lungu, Consultantă Comunicare UNFPA Moldova

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker