Social

Moldova, lideră la cheltuieli pentru poliție: De două ori mai mult decât media europeană

Pentru activitatea Ministerului Afacerilor Interne în 2016 Republica Moldova a cheltuit aproape 2,55 miliarde de lei din bugetul național. Suma este mai mare decât cheltuielile pentru educație și sănătate luate împreună. Cât de eficiente sunt aceste cheltuieli publice în comparație cu cele efectuate de alte țări? – se întreabă www.agora.md, care publică o analiză la temă efectuată de expertul în politici economice, Denis Gorea.

 

Pentru a compara eficiența cheltuielilor publice din acest domeniu, sursa citată prezintă raportul dintre cheltuielile ce revin MAI și Produsul Intern Brut, din care se vede că, din fiecare 100 lei produși de economia Moldovei, noi achităm aproape 2 lei pentru serviciile prestate de polițiști, de aproape două ori mai mult decât media pentru țările din Uniunea Europeană. Spre comparație, România achită cu 30% mai puțin decât noi pentru serviciile MAI, Danemarca, Lituania – aproape de trei ori mai puţin.

Dacă am reduce cheltuielile pentru MAI din Moldova la nivelul celor din țările UE, am economisi anual aproape un miliard de lei, pe care  am putea repara câte 20 km de drum național în fiecare an, fără a fi nevoiți să ne împrumutăm de la instituțiile internaționale pentru asta.

O altă modalitate de a studia eficiența MAI este și prin examinarea raportului dintre populație și numărul de polițiști. Conform datelor prezentate în info-graficul alăturat, nici la acest capitol Moldova nu stă mai bine. Un angajat MAI din Moldova revine la 223 cetățenii ai acestei țări, cu mult sub media UE de 348 de cetățeni. Pentru comparaţie, un polițist român servește interesele a 377 de cetățeni. Dacă Moldova ar vrea să ajungă țările UE din urmă la capitolul eficiența polițiștilor, ar trebui să avem 10 mii de polițiști în loc de 16 mii câţi avem acum.

Ce ar trebui să ne alarmeze este și faptul că numărul angajaților MAI pare a fi în creștere, deși populația țării este în scădere. Din rapoartele MAI putem afla că la începutul lui 2016, Moldova avea deja 16205  angajați ai MAI (ofițeri și subofițeri), în comparație cu 15918 în 2014. Trendul acesta ascendent din Moldova e contrar evoluției din țările Uniunii Europene, unde numărul de polițiști este în scădere chiar dacă populația UE este în creștere. Ministerele de interne din țările UE adoptă tehnologiile moderne de sup-raveghere și, ca rezultat, nu mai au nevoie de același număr de polițiști pentru a asigura ordinea publică.

http://agora.md/stiri/29863/grafic–moldova–lider-la-capitolul-cheltuieli-pentru-politie-de-doua-ori-mai-mult-decat-media-europeana

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker