Social

Întregirea Istoriei românilor în centrul geografic al Basarabiei

Întregirea Istoriei românilor în centrul geografic al Basarabiei

Bustul Majestăţii Sale Regele Ferdinand I Întregitorul de Ţară a fost instalat pe un postament, inaugurat acum 86 de ani în satul Verejeni, raionul Telenești, exact în aceeași zi – la 9 septembrie. 

Pentru a șterge urmele istoriei, soldații sovietici au tras în monument cu pistolul mitralieră PPSH. Un glonte așa și a rămas înfipt în calcar. 

Monument cu urme de gloanţe

Întregirea Istoriei românilor

Serghei Popa, primarul satului, spune că inițial coloana a fost edificată în memoria sătenilor căzuți în Primul Război Mondial:

„În timpul glorioasei domnii a Regelui Carol al doilea, prefect al județului Orhei fiind dl Nicolae Roșca, ridicăm acest monument în memoria ostașilor căzuți pentru întregirea neamului din 1914-1918,” ne-a citit dumnealui prima frază din textul restabilit de pe postament. Restabilirea obiectului de cultură a durat aproape jumătate de an. 

Restauratorul Pavel Curchi mărturisește că practic fiecare buchie a trebuit să fie readusă la viață. Acum în sat nimeni nu mai ţine minte exact cum a arătat monumentul până la 1940.

Bătrânii spun că era o columnă, unde pe partea din faţă era încrustat portretul regelui Ferdinand, iar la temelie – patru basoreliefuri cu scene batalice. Pe părţile laterale erau dăltuite în piatră numele a 37 de săteni căzuți în Primul Război Mondial, iar pe cea din spate era pașaportul monumentului. Monumentul  a fost dezvelit la 9 septembrie 1934 în spațiul dintre biserică și grădinița de copii. 

Tudor Țopa, cunoscutul jurnalist și scriitor, spunea că locul unde a fost postat monumentul respectiv nu a fost ales întâmplător – anume la Verejeni se considera că este centrul geografic al Basarabiei interbelice:

”Până prin 1955 drumul de la Telenești spre Orhei trecea prin Verejeni. Noi cu tata treceam cu căruța de la Chițcani spre iarmarocul din Telenești și înapoi pe lângă monumentul respectiv. Era o columnă înaltă de trei metri, din calcar bine lustruit, adus din carierele de la Orhei.

Din aceleași blocuri a fost edificată și biserica aflată la 50 de pași mai spre deal. După 1944 în basorelieful cu chipul regelui s-a tras cu arme automate, dorind să-l distrugă. Dar n-au reuşit.

Poate cineva ar fi dorit să-l dărâme ori să-l mute din centrul satului, dar nu s-a încumetat, pentru că pe părțile laterale ale coloanei erau încrustate numele a câteva zeci de verejeneni căzuți în Primul Război Mondial”,  ne-a povestit scriitorul. 

În memoria sătenilor căzuți în războiul din 1914-1918

Restauratorul Pavel Curchi a muncit aici jumătate de an pentru ca să scoată straturile de var de pe coloană şi să restabilească inscripțiile. Astfel, pe lateral au fost restabilite numele celor 37 de săteni-eroi, pe față – inscripția ”Eroilor Neamului – Patria recunoscătoare” şi coroana regală, iar în spate – pașaportul monumetului:

”În timpul glorioasei domnii a M.S. Regelui Carol II prefect de Orhei fiind Nicolae V. Roșca, ridicăm acest monument în amintirea ostașilor căzuți pentru reîntregirea neamului din 1914-1918, cu osârdia comitetului de construcție cu  președintele de onoare M. Leahu, prim-pretor de Telenești fiind Theodor Caminschi, preot paroh V.Eprov, primar P.Botnaru, notar Gh. Zaharia, șef de post I.Grosu”.  

Pavel Curchi spune că a rămas impresionat de textul dăltuit pe postament: „Nu am văzut la nici un monument să fie păstrat scrisul iniţial. Coloana era deteriorată de vreme şi gloanţe. Am scos straturile de var, am lucrat cu un instrument de lustruit piatra, astfel inscripţiile s-au developat.

Aşa am aflat cine au fost acei activiști și patrioți care au contribuit la edificarea Columnei de la Verejeni, pe care se pot vedea clar şi scene batalice: atacul infanteriei, respinge-rea unul atac de cavalerie, cucerirea unei redute cu arborarea tricolorului”, ne-a mai spus Pavel Curchi.

Apropo, în raionul Teleneşti monumente edificare în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial mai sunt la Nucăreni și la Ciulucani.

O renovare cu mai mulți ctitori 

Renovarea monumentului de la Verejeni are mai mulți ctitori. Unul dintre ei este primarul Serghei Popa:  

Am optat pentru instalarea bustului regelui Ferdinand pe această coloană pentru că Majestatea Sa a întregit țara și a dat pământ țăranilor. Pentru noi, sat mare, dar cu pământ puțin, reforma agrară din 1919-1923 a fost ca o mană cerească. Atunci Statul Român a procurat la preț de piață pământurile marilor latifundiari și le-a dat țăranilor. Regele Ferdinand așa și era numit – Rege al țăranilor”, spune primarul. 

Dl Popa s-a referit şi la alte personalităţi din acea perioadă, numele cărora se regăsesc pe monument. Prefectul N. Roșca, avocat de profesie, din Orhei, a fost ctitorul a trei iniţiative interesante: construcția de monumente în memoria sătenilor căzuți în războiul de reîntregire, construcţia de școli şi de șosele cu îmbrăcăminte din piatră spartă. 

Al doilea ctitor a fost  dl Sergiu Calistru, profesor de limbă rusă de la gimnaziul din Verejeni, care i-a povestit scriitorului-academician Nicolae Dabija despre monumentul ajuns în paragină. Dl Dabija l-a întâlnit pe avocatul Iulian Rusanovschi, președintele AO ”Monumentum”, care  în primăvara anului curent a declarat: ”Îl fac eu!”            

Bustul din bronz al regelui a fost reconstituit de sculptorul Veaceslav Jigliţchi din Chișinău. 

„Acum Verejenii devin şi un centru de cultură, pentru că ce înseamnă un monument? Este ca rădăcinile unui pom, care ajută pământul să nu lunece la vale”, a spus Nicolae Dabija la festivitatea de dezvelire a bustului. 

„Datoria noastră este să-i pomenim pe cei care au făurit Marea Unire, cei care au luptat pentru libertatea neamului românesc”, a spus ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care a sfinţit monumentul. 

La eveniment a fost prezent şi Grigore Tinică, dr. în medicină, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George Georgescu” din Iași, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, originar din raionul Șoldănești.

„De multe ori ne plângem de lipsuri, dar înaintaşii noştri, la 1918, primăvara, în condiţii extrem de grele, au declarat Unirea cu Ţara. Acum, vremurile sunt mult mai bune, dar reunirea încă nu se întâmplă pentru că nu avem încă oameni de stat de talia Majestăţii Sale, Regele Ferdinand I”, a spus dl profesor Grigore Tinică.

Readucerea la viaţă a monumentului a fost posibilă datorită Asociaţiei  „Monumentum”

„Aceste monumente, care sunt restabilite pas cu pas, schimbă vectorul de gândire al populaţiei, oamenii redescoperă adevărul, înţeleg că acei eroi, numele cărora le găsim pe monumente, nu s-au jertfit în zadar şi nu au murit pentru burta lor, dar pentru viitorul ţării, pentru limba română, pentru credinţa ortodoxă”, a spus Iulian Rusanovschi, președintele asociaţiei „Monumentum”.

Întregirea Istoriei românilor

Dl Rusanovschi a precizat că monumentul  de la Verejeni este al şaselea bust al regelui Ferdinand restabilit pe teritoriul Basarabiei. Monumente similare au fost restaurate la Rezina, Nisporeni, Ialoveni,  Varniţa şi în localitatea Ţepilova din raionul Soroca. 

Evenimentul de la Verejeni nu s-a produs fără surprize: autorizarea  Minis-terului Educaţiei, Culturii şi Cercetării privind restabilirea acestui monument a fost primită de către dl Iulian Rusanovschi chiar în ziua de 9 septembrie, ceea ce ne-a convins că actualul  ministru Igor Șarov a dat dovadă de curaj și maturitate. Precum era să aflăm, acordarea autorizării a fost tergiversată din cauza… pandemiei. 

Serghei Popa, primarul de Verejeni, ne-a relatat că următorul monument ridicat în sat va fi dedicat  domnitorului Ștefan cel Mare și va fi inaugurat chiar în fața primăriei:

”Nu vom lăsa nici comunitatea, dar și presa să aștepte mult evenimentul  următor. Avem nevoie de niște repere morale să facem Unirea, să ne schimbăm viața. Numai având în suflet chipul acestor înaintași putem aspira la materializarea viselor neamului nostru”, a declarat primarul.  

Ion Cernei         

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker