Electorala 2020Politic

CEC a înregistrat primii concurenți electorali la funcția de Președinte al Republicii Moldova

CEC a înregistrat primii concurenți electorali la funcția de Președinte al Republicii Moldova

Până la 16 septembrie 2020, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat doi concurenți electorali la funcția de Președinte al Republicii Moldova:

• Andrei Năstase, candidat la funcţia de Președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr;

• Renato Usatâi, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Politic Partidul Nostru.

Amintim că, până la 11 septembrie c., când s-a încheiat perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 13 grupuri de inițiativă, angajate în campania de colectare a semnăturilor pentru tot atâţea pretendenţi la funcţia de preşedinte al ţării. Colectarea semnăturilor se va încheia la 1 octombrie c.

Înregistrarea prealabilă s-a încheiat

Comisia Electorală Centrală a anunţat, că pe 16 septembrie a expirat termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Conform datelor statistice, s-au înregistrat peste 52 mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (circa 8 mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii). 

Legislația electorală stabilește următoarele criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, informațiile obținute de către Mi-nisterul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul acestora și locul aflării lor.

CEC declină acuzațiile din partea concurenților electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile. Comisia este deschisă și gata să analizeze, conform competențelor legale, toate probele și informațiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect. Înregistrarea prealabilă are un caracter informativ și nu impune alegătorilor anumite obligații, se concretizează în comunicatul CEC.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close