Social

Şcoala în condiţii de pandemie

Şcoala în condiţii  de pandemie

După două săptămâni de la începutul noului an de învăţământ, am încercat să aflăm care este situaţia în instituţiile preuniversitare din regiunea Orhei, dacă pretutindeni procesul de studii decurge conform modulelor alese, cu ce probleme se confruntă colectivele pedagogice şi elevii.

Solicitat în această ordine de idei, Ion Bolboceanu, şeful Centrului de Sănătate Publică Orhei, ne-a informat că în actualele condiţii activitatea fiecărei instituții de învățământ este reluată în baza deciziei fondatorului.

La moment (15 septembrie) toate școlile din raioanele Orhei, Rezina, Telenești, Șoldănești și-au reluat activitatea cu responsabilitatea de a respecta măsurile de control și prevenire a infecției Covid-19. Totuşi, 5 instituții din raionul Orhei și 4 instituții din raionul Telenești și-au suspendat activitatea grupelor/claselor pe motivul diagnosticării persoanelor cu infecția de Covid-19.

În aceeaşi ordine de idei, Ion Cheptene, specialist la acelaşi Centru, pentru raionul Rezina, a concretizat că un elev de la LT “Alexandru cel Bun” a fost depistat cu Covid-19 şi se află în carantină, dar asta nu afectează alţi copii, pentru că liceul este în reparaţie şi procesul de învăţământ aici se desfăşoară la distanţă. 

Dl Bolboceanu a mai accentuat că, reieșind din situația epidemiologică creată prin infecția de Covid-19, este esențial ca instituțiile de învățământ să suplinească permanent stocurile de echipamente de protecție personală, precum și soluții dezinfectante pentru mâini și suprafețe. Personalul didactic şi tehnic obligatoriu să poarte măşti, iar elevii – în cazul în care nu este posibil de respectat distanța fizică sau la indicații medicale. 

Este important de asemenea ca elevii să fie instruiţi privind măsurile de prevenire a infecției cu Covid-19, de efectuat triajul epidemiologic zilnic al elevilor și personalului la intrarea în instituție, curățenia și dezinfectarea în instituții conform unui plan aprobat de către director și în baza Suplimentului nr. 1 din Hotărârea nr. 26 din 21 august 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), a mai menţionat şeful CSP Orhei, concretizând că nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârea CNESP constituie pericol de sănătate publică și se sancționează conform legislației în vigoare.

  Apropo, după cum relatează unimedia.info cu referire la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, de la 01 şi până la 15 septembrie în republică circa 5 mii de elevi se aflau în izolare, iar 186 – testați pozitiv la Covid-19.

 “Din cauza carantinei 10 instituții şi 171 de clase activau la distanță, 4958 de elevi se aflau în izolare, 186 de elevi şi 173 de cadre didactice erau testate pozitiv, 288 de cadre didactice se aflau în izolare. 

 Ministerul monitorizează situația. Se observă că începerea procesului de studii în școli nu a dus la o creștere majoră a numărului de infectări.

În 2 săptămâni numărul de școli închise este același cu numărul de școli închise la 1 septembrie, dar avem un număr crescător de clase care activează la distanță din cauza virusului. Nu totul este perfect”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Igor Șarov.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close