Social

Modestul, veşnic optimistul, inegalabilul Efim Josanu

Din Josanii pe care odinioară se ținea țara  

Om și Profesionist deosebit – ziarist, scriitor, comentator sportiv şi fruntaş al mişcării olimpice, cavaler al mai multor distincții de stat, Efim Josanu a împlinit vârsta de 70 de ani.   

Cu statura sa de ostaș de gardă imperial, cu siguranță ar fi stat primul în flangul drept al Regimentului de Grenadieri de Gardă din Sankt-Petersburg, unde a făcut armată Iacob Josanu, tatăl său, în 1915-1917, regiment în care erau încorporați numai șateni cu o înălțime nu mai mică de 1,90 metri…

Apropo, nu este primul Efim Josanu din Ciulucani, care intră în istoria baștinii, dar și a țării. Într-un act care atestează localitatea în prima jumătate a sec. XVII, domnitorul Ilieș-Vodă îl trimite pe Efimie Josanu, căpitan de mazili de la Ciulucani, să facă dreptate într-o neînțelegere a răzeșilor de la Olișcani privind hotarul cu o moșie a unui boier. După cum  scrie  vodă către acel Efimie, ”Cum vei hotărî tu așa să fie!”, înțelegem că pe alde  Josanu de la Ciulucani se ținea țara.                    

Eroul nostru s-a născut în martie 1947, exact când tatăl său a  împlinit 50 de ani, la Ciulucani, satul-simbol al rezistenței anticomuniste or, anume aici a căzut nedându-se prins de trupele securității fierarul Filimon Boghiu. Una din cele dintâi amintiri ale copilăriei ar fi umbra văzută prin fereastră în amurg a acelui Filimon Boghiu, care a intrat pe la tatăl lui Efim. Mai ține minte cum milițienii care au intrat în casă tot încercau să-l liniștească din plâns pe micul Efim, cercând să improvizeze un scăunel din discuri de la pușca de asalt  PPȘ… Peste ani, în satul natal, Efim Josanu va demara filmările pentru documentarul ”Ultima redută”, stând de vorbă cu puținii martori ai acelor evenimente care-l mai țin minte pe fierarul care a  înfruntat regimul lui Stalin.         

A absolvit școala medie ruso-moldovenească din Telenești, pomenită în romanele lui Ion C. Ciobanu, Boris Druță ş.a. De această școală îl leagă mai multe amintiri. Odată, la o olimpiadă raională, a scris o compunere dedicată lui Filimon Boghiu. Dar nu ştia de ce nimeni măcar nu a pomenit despre acea compunere. Abea peste 20 de ani Beniamin Cogan, fostul lui profesor de literatură, i s-a destăinuit, că a rupt compunerea pentru că atunci, în condițiile când omul era sub vremi, avea să sufere nu numai adolescentul, dar și părinții lui.

 

Cum un televizor poate schimba destinul unui om   

Efim Josanu a activat mai întăi ca metodist pentru sport în colhozul din sat; le-a organizat sătenilor competiții la sporturi încă neaplicate la acel moment – lupte greco-romane, fotbal, handbal. Dar cea mai năstrușnică idee a fost cea cu televizorul. Atunci, acestea erau fantastic de scumpe, în sat erau doar trei televizoare. Efim l-a convins pe președintele colhozului să procure încă un televizor, care să fie instalat în cabinetul de pregătire a premilitarilor. Astfel, metodistul Efim Josanu aducea echipa de fotbal a colhozului să privească meciurile din cadrul campionatelor naționale și internaționale.

”Țin minte acel televizor de marca ”Leningrad”. Când erau meciuri se aduna acolo lume de pe lume. După vizionări echipa discuta dea fir-a-păr jocul. Astfel forbaliștii noștri învățau să joace. Cu siguranță, de la acel televizor a pornit și îndeplinirea visului lui Efim de a se face jurnalist sportiv. Către 1972, după absolvirea facultății, comenta deja meciurile de fotbal la televiziunea naţională”, ne spune Ion Corman, metodist pentru sport la primăria Ciulucani.                          

A iubit cu pasiune sportul, dar mânuiește cu măestrie şi penița. A comentat sute de competiţii sportive, este unul din fruntaşii mişcării olimpice în Republica Moldova. A scris patru cărţi despre istoria sportului şi pentru toate realizările lui a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Efim Josanu întruchipează portretul blândeţii de bunic şi modestiei, vigurozității și profesionalismului, simbioze rar întâlnite în zilele noastre.

 

„Muncitor, corect, responsabil şi mereu cu bună dispoziţie”

Cariera lui a fost marcată de activitatea în două instituţii: Comitetul Naţional Olimpic şi Postul public de televiziune  Moldova 1. În ambele poziţii a fost un deschizător de drumuri, un promotor al omeniei, un înţelept care a ținut la tinerii colegi precum un părinte şi le-a oferit un model demn de urmat. Colegii îl descriu cu mare căldură.

„Efim Josanu a avut totdeauna harul și răbdarea de a lucra cu cei tineri. I-a încurajat, i-a susținut, i-a promovat. Prețuiește Oamenii și Cărțile, nu-și uită baștina. Trăiește un dor permanent de sat și de copilărie. Are mulți prieteni buni, pe care i-a invitat în ,,Capitala copilăriei”- în satul Ciulucani, la jubileul său de 70 de ani şi de jumătate de secol în sport și jurnalism. Astfel, colegul nostru de televiziune, jurnalistul, poetul Efim Josanu a fost omagiat, de către prieteni, rude și săteni într-un mod deosebit! Totdeauna se străduie să spargă gheața, caută ceva original, se gândește la oameni”,

ne spune cu emoţii colega de redacţie, Irina Ropot.

„Dl Efim Josanu a educat o întreagă pleiadă de jurnaliști sportivi. Este deținător al mai multor distincții de stat, dar mai presus de toate îl caracterizează inteligenţa și omenia”, spune jurnalista Ludmila Barbă.

„Muncitor, corect, res-ponsabil şi mereu cu bună dispoziţie, foarte atent la colegii din preajmă”, aşa îl cunoaşte pe Efim Josanu colega de televiziune, Gutiera Prodan.

 

De la președinția CNO a plecat din proprie iniţiativă

Pasiunea lui pentru sport l-a făcut să păşească dincolo de formarea profesională ca jurnalist şi să deschidă poar-ta pe arena internaţională pentru sportul moldovenesc. În perioada 1991-2001, Efim Josanu se află la cârma Comitetului Naţional Olimpic (CNO) al Republicii Moldova. În cei 10 ani, sportul moldovenesc a câștigat cele mai valoroase medalii din istoria ţării noastre.

„Intrarea noastră, ca stat independent, pe arena olimpică internaţională nu a fost presărată cu flori şi recepţii. Am înţeles că există şi în acest domeniu multe subtilităţi şi nuanţe diplomatice”, îşi aminteşte primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.

Jocurile Olimpice de vară și de iarnă de la Barcelona, Atlanta, Nagano, Sydney sunt primele evenimente din biografia primului președinte al CNO, Efim Josanu, dar și al olimpicilor moldoveni. Au reușit să cucerească pe parcursul anilor șapte medalii olimpice de aur, șase de argint și 14 de bronz. Adică a adunat glorie că altuia i-ar fi ajuns să se scalde în ea pentru tot restul vieții. Dar, la sfârșitul mandatului său de 10 ani, Efim Josanu, asemeni lui George Washington, tatăl-fondator al SUA, a pus piciorul în prag și a spus: gata, până aici mi-a fost sorocul, alcineva trebuie să-mi ia locul. CNO are statut care trebuie res-pectat. S-a întors la munca sa de comentator sportiv.

Mai amintim aici şi de campania socială „O masă de tenis pentru şcoala ta”, iniţiată de Televiziunea Naţională şi coordonată de distinsul jurnalist, vicedirectorul Postului de Televiziune „Moldova 1”, Efim Josanu, animatorul şi organizatorul direct al campaniei, în cadrul căreea zeci de şcoli din republică au beneficiat de importante dotări sportive.

”Dl Efim a adus în sportul național etalonul  demnității, nu a impicat Comitetul Naţional Olimpic  în politică, pentru ce are respectul nostru, al sportivilor”, mi-a spus unul din sportivii participanți la festivitatea consacrată aniversării de 70 ani a lui Efim Josanu.

 

Asemeni miticului  Anteu 

Maestrul Efim Josanu a fost omagiat vinerea trecută  de către  conducerea raionului Telenești, amatorii de sport și colegii săi de la  televiziune, de somități ai sportului național și mediului academic mai întâi în cadrul unei întâlniri la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești, apoi în cadrul unei recepții în satul natal Ciulucani. Au fost felicitări, multe flori și daruri-simbol. Dar cel mai impresionant a fost cadoul primăriei Ciulucani, oferit de către primarul  Andrei Cibotaru și metodistul pentru sport Ion Corman – replica în miniatură a obeliscului stilizat la intrarea în sat dinspre Telenești, poate unul din cele mai impresionante semne de hotar care, în afară de denumirea localității, are pe verso apelul ”Nu uita baștina!”, chemare eternă pentru sufletul fiecăruia din noi, dar și pentru Efim Josanu, jurnalistul și sportivul care, asemeni lui Anteu, atletul din mitologia greacă, și-a revigorat mereu forța titanică având ca priză de putere țărâna de la baștină.  

 

Ion Cernei                                            

                                          

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker