Evenimente

Educația sexuală – obiect obligatoriu în școală?

Recent, în incinta bibliotecii Școlii Profesionale din Rezina, a avut loc o masă rotundă în tema: „Educația sexuală în orele de studii”. La discuţii au participat profesori și elevi ai Școlii Profesionale, parohul bisericii „Înălțarea Domnului”, Stanislav Atamanenco, medica ginecologă Aliona Vozian, elevi de la LT „Olimp” din oraş.

Moderatoarea evenimentului, Liuba Stavinschi, directoarea AO „Nufărul”, a menţionat că la tema în cauză elevii au o singură oră în cadrul cursului de biologie. Şi asta necătând la faptul că multă lume pledează ca educația sexuală să fie întrodusă cu ore obligatorii în programul școlar, accentuându-se că educația sexuală nu trebuie egalată cu relațiile sexuale.

 În viziunea dnei Stavinschi, primii și permanenții educatori în problema dată trebuie să fie părinții. Şi educația sexuală trebuie începută de la etapa de frecventare a grădiniței, temele variind, în corespundere cu vârsta copiilor, până la absolvirea şcolii. În cadrul discuției s-a convenit că vârsta de adolescență, de regulă, variază de la 10 la 19 ani, în dependență de formarea individului sub aspect fizic, emoțional și psihologic. Lecțiile de educație sexuală trebuie desfășurate împreună pentru fete și băieți și nu separat, cum propun unii specialiști.

Au fost dezbătute variate subteme, cum ar fi: cunoașterea de sine și a propriului corp; îmbunătățirea relațiilor interpersonale; respectarea regulilor de igienă personală; prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală; planificarea familiei și a sarcinii; componentele obligatorii ale sănătății sexual reproductive; modului sănătos de viață în familie și relațiilor social-sănătoase; momentul când un tânăr/tânără este pregătit/ă să-și înceapă viața sexuală, etc.

Aliona Vozian, medică ginecologă la Spitalul raional Rezina, a remarcat că, din toate sarcinile pe țară, 10 la sută revin adolescentelor. Dintre acestea 89% sunt declarate nedorite. Dna Vozian a pus accentul pe două momente care, în viziunea dânsei, sunt sentimentul de dragoste și menirea social-biologică de reproducere.

Dacă la începutul discuțiilor se simțea o mică incomoditate, pe parcurs diferențele de gen, vârstă și elev-profesor au dispărut.

La finele discuției elevii Școlii Profesionale și liceenii de la „Olimp” unanim au pledat pentru faptul ca educația sexuală să fie obiect obligatoriu în școală – un curs bine echilibrat conform vârstei.      

Ion Perciun           

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker