RezinaScrie știrea taSocial

Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire

Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire

Îmbrăţişând o profesie dragă inimii, necătând la obstacolele care apar pe parcurs, oricum vom reuşi, căci neapărat vom găsi susţinerea şi aportul celor care au o tangenţă (directă sau indirectă) cu această activitate.

E şi exemplul bibliotecarei din comuna Ghiduleni, dna Maricica Galamaga şi conducătoarei artistice de la căminul de cultură, dna Magdalena Gheorghiu.

Dna Maricica Galamaga ocupă această funcţie din a. 2017. Dar, urmând cursurile de formare profesională în cadrul Programului „Şcoala tânărului bibliotecar” (2018), face paşi siguri, în opinia consătenilor, dând dovadă de abilităţile necesare unui cadru calificat al muncii în domeniu.

Are ea un dar al ei aparte – de a se apropia de sufletul amatorilor de lectură, de a-i îndemna să ia în mâini Cartea – această Comoară a Umanităţii – pe maturi, ti-neri şi, în deosebi, pe copii, căci lor le  aparţine viitorul, încadrându–i în activităţi (atât în localul bibliotecii, cât şi în afara ei), oferindu–le un sens atractiv la nivelul înţelegerii lor şi în acelaşi timp avansându–i spre noi trepte ale cunoaşterii.

Un avantaj deosebit în munca dumneaei e şi faptul că operează la perfecţie cu tehnologiile informaţionale, fără de care nu ne putem imagina azi activitatea unei biblioteci moderne, ceea ce e foarte important pentru satele noastre mici. Aceste abilităţi îi sunt de mare folos mai ales acum, în perioada pandemiei de Covid. În această ordine de idei, redau câteva secvenţe din activitatea bibliotecii.

Astfel, încă înainte de pandemie a reuşit să-i încadreze pe copii în Proiectul republican „Ora să ŞTIM”, având ca scop lectura şi experimentul. Timp de  cinci luni, bibliotecara a organizat ateliere de citit a cărților cu tematică legată de ştiință, tehnologie, inginerie, matematică, ajutându-le copiilor să descopere noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor şi să experimenteze.

Captivant a decurs, ca experiment, mai ales excursia la prisaca dnei Ana Melnic, fostă învăţătoare. Ea le-a vorbit copiilor despre „munca” acestor hărnicuţe fiinţe – albinuţele. Iar în final i-a servit cu miere. Unii dintre copii chiar s–au destăinuit că şi–ar dori în viitor o astfel de ocupaţie, care necesită cunoştinţe şi multă muncă, dar te răsplăteşte cu o satisfacţie dulce – mierea.

Concursul a fost finali-zat deja online, iar fondul bibliotecii de 3095 de vo-lume s-a mai îmbogăţit cu încă 27 de cărţi donate ca recompensă pentru participarea reuşită la realizarea proiectului dat.

În situaţia forţată de a sta acasă, de a comunica la distanţă, dna Maricica Galamaga i-a îndemnat pe copii să–şi imagineze că s-ar afla într -o vacanţă cu genericul:

„Stăm acasă şi… chitim: desenăm sau mai citim, cum să nu ne-mbolnăvim”. Bibliotecara i-a încadrat pe copii în concursul local „Totul va fi bine. Stai acasă”. E o iniţiativă în care copiii, ajutaţi de părinţi, îşi mai diversificau ocupaţiile desenând sau căutând răspunsuri la întrebări legate de pandemia de coronavirus, pe categorii de vârstă: 5 – 10 ani şi 10 – 15 ani.

Ulterior, un juriu din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, căminului de cultură şi bibliotecii au evidenţiat învingătorii: la prima ca-tegorie de vârstă, compartimentul desene, Ionela Goneac – locul I, Mihaela Gheorghiu – loc II, Maxim Creangă – locul III, Mirela Istrate – locul IV.

La categoria a doua de vârstă a fost declarată învingătoare Mădălina Fricăţel, cl. a IX-a, care a răspuns corect la întrebările referitoare la coronavirus.

N-a ezitat doamna bibliotecară să îndemne sătenii să participe la concursul republican „Zestrea Neamului”, ediţia a III-a, consacrată portului naţional popular. În colaborare cu dna Magdalena Gheorghiu au pregătit şi au lansat imagini video, filmate în incinta muzeului comunei, care este în stadiu de amenajare: melodii în interpretarea dnelor Maria Botezatu şi Rodica Tudose (în Casa mare); confecţionarea articolelor de artizanat la războiul de ţesut vertical şi stative de către meşteriţele Parascovia Melnic, Iulia Tudose şi Varvara Trelea.

La totalizarea concursului, Secţia Cultură a Consiliului Raional Rezina i-a atribuit dnei Maricica Galamaga locul I.

Recent biblioteca Ghiduleni a participat la concursul literar raional dedicat creaţiei scriitorului Liviu Damian „Ramura creşte din Rană”, cu recitalul de poezie în format video „Apa cristalină” al Mădălinei Fricăţel, care s-a clasat pe locul III.

De asemenea, îm-preună cu responsabili din administraţia publică locală şi căminul de cultură, au pregătit pentru consăteni marcarea festivă a marilor sărbători naţionale – aniversarea a 29-a a Independenţei Republicii Moldova şi Sărbătoarea „Limba Noastră cea Română”, cu participarea tinerilor şi copiilor, de astă dată online, demonstrându-şi inspiraţia şi talentul în recitaluri de poezie, cântece etc. 

Doamna Galamaga a stocat o colecţie impresionantă de imagini şi înregistrări video referitoare la activitatea bibliotecii, altor instituţii din teritoriu. Sunt mărturii incontestabile, file din istoria satului, la care se poate reveni şi, cred, se va apela şi peste ani cu diverse ocazii.

Şi încă un fapt îm-bucurător. Având în vedere că biblioteca activa într-o încăpere care nicidecum nu corespundea cerinţelor zilei, dna primară Aliona Cuiban, consultându-se cu membrii Consiliului Comunal, a decis mutarea instituţiei într-o nouă încăpere.

Abia aşteptăm să fie anulate restricţiile legate de pandemia de Covid, ca să avem plăcerea să frecventăm în număr mare acest local, care corespunde cerinţelor pentru activitatea unei biblioteci. Acum e pe sfârşite amenajarea incintei. Vizitatorii vor avea spaţiu îndeajuns pentru lectură, utilizarea tehnologiilor informaţionale, diverse activităţi.

Am redat aici doar o foarte infimă din activitatea bibliotecii publice locale şi a căminului de cultură, respectiv dnelor Maricica Galamaga şi Magdalena Gheorghiu, pentru care treptele urcuşului spre noi performanţe abea-şi au începutul.

Dar un lucru e cert: secretul succeselor dumnealor se desprinde din satisfacţia pentru munca preferată, de rezultatele căreea beneficiază,  cooperând, semenii, societatea. Şi deoarece doamnele posedă suficientă inspiraţie, energie şi perseverenţă, le dorim doar multă sănătate şi continuitate în muncă.

 Ion Tudose, profesor-pensionar, s. Ghiduleni, raionul Rezina

Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Şi pe timp de pandemie se munceşte cu entuziasm şi dăruire
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker