ApropoSocial

Iluminare stradală din bani publici, dar declarată că pe banii PŞ

Iluminare stradală  din bani publici, dar declarată că pe banii PŞ

Ion Gamarț, ex-primarul de Pelivan, raionul Orhei, consilier comunal, unde din 11 alegi locali doar el nu reprezintă Partidul Şor (PŞ), m-a contactat să-mi comunice o informaţie curioasă. 

”La ședința recentă a Consiliului Comunal a fost aprobată suma de 270 000 lei repartizată de Consiliul Raional Orhei comunei Pelivan pentru iluminare stradală. Asta deşi în timpul mandatului meu în Pelivan a fost instalată iluminare stradală.

Renovarea rețelei vechi, cu instalarea becurilor LED, ne-a costat 360 000 lei. Este adevărat că becurile sunt instalate cu interval de  peste un stâlp, dar este destulă lumină. Propunerea mea de a nu accepta suma oferită de Consiliul Raional n-a fost acceptată. Dinu Țurcanu, președintele raionului, m-a ascultat atent, apoi mi-a zis: Am ordin de mai sus în această privință”, spune Ion Gamarț.  

Tot dumnealui m-a informat mai înainte despre relațiile oarecum tensionate statornicite în primărie. Mai întâi, pentru mai bine de 2 luni a dispărut primarul, Veaceslav Zaporojan:

”Atunci la fel am fost nevoit să intru la președintele Țurcanu, pentru că în primăvara anului 2019 am sădit o alee de pomi pe strada Ion Pelivan. După alegeri primăria a uitat că aceşti pomi trebuie udaţi și ei au început să se usuce. Până la urmă, la intervenția președintelui, odată pomii respectivi au fost udaţi”, povesteşte dl Gamarţ, referindu-se în continuare şi la un alt aspect din activitatea primăriei şi consiliului local:

„În cadrul proiectului ”Drumuri bune” actualul primar vrea să asfalteze sectorul de drum de la biserică până la cimitir. Dumnealui vrea să mă convingă că drumul ăsta face parte din platforma lui electorală. Însă drumul respectiv, care are îmbrăcăminte în variantă albă, este folosit doar de cortegiile funerare, care merg de la biserică la cimitir.

În al doilea rând, în cimitirul vechi nu mai sunt locuri pentru înmormântări şi trebuie urgent de găsit alt teren. Iar asfaltul ar fi mai potrivit de aşternut pe drumul din cartierul nou al satului, care este distrus şi autobuzul de rută nu poate ajunge acolo. Nici primarul, nici consilierii din partea PŞ nu s-au lăsat înduplecaţi”. 

Despre situaţii asemănătoare vorbesc mai mulți ex-primari din raionul Orhei. Tudor Golub, ex-președinte de raion, ne spune că toate satele din raion aveau rețea de iluminare stradală până în toamna anului 2019, când Partidul Șor a câștigat masiv alegerile în raion:

”N-am avut 100/100 acoperire străzi iluminate,  precum nu e acoperire în această proporție nici acum. Și poate că nu toate erau LED. Dar în mod cert nu am organizat show-uri la inaugurare, cu transfer de imagine de la proiecte pe bani publici la proiecte partinice.

Am fost mai modești. Aceeași poveste este și cu asfaltarea, renovarea drumurilor. Am asfaltat nu mai puțin, dar proiectele noastre au fost finanțate cu fonduri în transparență, la vedere”, ne spune dl Golub. 

În cele trei sate din comuna Biești de asemenea au fost construite rețele de iluminare stradală înainte de 2019.

  ”Am conectat rețeaua la 7 substații de distribuție aflate în comună. Am renovat rețeaua veche, am făcut extinderi doar pe stâlpi de beton, fiindcă cei de lemn erau putrezi.

Iar acum au pus lămpi pe fiecare stâlp, inclusiv și pe cei putrezi, cheltuind peste 200 000 lei din bugetul raionului, dar televiziunile afiliate PŞ trâmbiţează că iluminarea stradală s-a făcut pe banii Partidului Șor”, afirmă ex-primarul de Bieşti, Ion Vlas. 

Aceiași poveste am auzit-o şi în comuna Mălăiești, satele Nicolaeuca, Chiperceni.

Eu am întrebat contabilitatea cum se vor descurca cu achitarea pentru electricitatea consimată pentru că dacă s-au instalat lămpi practic pe fiecare stâlp, consumul de energie se va dubla. Mi s-a răspuns că pentru lunile viitoare bani la acest capitol nu mai avem până la sfârșitul anului”, spune Ilie Vârtosu, ex-primarul de Mălăiești.  

Dumnealui a mai concretizat că iluminarea și asfaltarea o achită statul, adică contribuabilii, dar televiziunile holdingului încredinţează publicul că aceste lucrări sunt făcute pe banii Partidului Șor! 

Acelaşi lucru îl face aproape zilnic şi ex-primarul de Orhei, deputatul fugar Ilan Şor pe reţelele sociale, afirmând că echipa Partidului Şor iluminează satele.

Ion Cernei   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker