Sesizează o problemăSocial

29 de blocuri alimentare sunt pregătite, dar numai 18 au fost autorizate să funcționeze

29 de blocuri alimentare sunt pregătite, dar numai 18 au fost autorizate să funcționeze

În ajunul noului an de studii, pornind de la unele sesizări ale cititorilor noștri, am solicitat de la instituțiile de resort informații privind starea de lucruri în şcolile din raionul Rezina, capacitățile lor de activitate și problemele cu care se confruntă în condițiile actuale, modalitățile de soluționare a acestora.

Administrația Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport nu ne-a răspuns nici după a doua sesizare. Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor Orhei, reprezentanța Rezina ne-a oferit informația expusă mai jos.

În perioada 25-29 august c., două echipe mobile ale Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Orhei, reprezentanța Rezina (DTSA) au verificat nivelul de pregătire a blocurilor alimentare de la cele 29 de instituții de învățământ din raionul Rezina.  

După cum a relatat pentru CUVÂNTUL Valentin Botnari, șef-adjunct al direcției pentru raionul Rezina, în ansamblu, blocurile alimentare sunt pregătite pentru alimentația copiilor. Într-o parte din acestea au fost efectuate reparații curente, în altele (LT „Alexandru cel Bun”, Gimnaziile Sârcova, Echimăuți, Gimnaziul-grădiniță Bușăuca), la momentul controlului încă continuau reparațiile capitale. 

Inspectorii au stabilit că sunt necesare reparații capitale și în blocurile alimentare de la Gimnaziile Horodiște, Pripiceni-Răzeși, Lalova, Cinișeuți, LT „Ion Creangă” din Cuizăuca, Școlile primare-grădinițe Ghiduleni, Piscărești, Mincenii de Jos și Ciorna. 

Blocurile alimentare de la Gimnaziul Saharna Nouă, Școlile primare-grădinițe Mincenii de Sus și Mincenii de Jos, Ciorna, Slobozia Horodiște, potrivit inspectorilor, nu dispun de spațiul necesar conform normelor sanitare. 

Dl Botnari a mai concretizat că toate blocurile alimentare dispun de apă potabilă caldă și rece, sisteme de evacuare a apelor reziduale prin rețele de canalizare proprii și centralizate, lavoare, săpun lichid, frigidere, veselă, dezinfectanți, iar personalul – și de haine speciale, mănuși, măști. La toate instituțiile au fost întocmite orarele de alimentare în dependență de numărul de elevi și capacitatea spațiului cantinei.

Toate instituțiile dispun de personalul necesar pentru a organiza alimentarea copiilor, care în perioada verificării de către DTSA treceau controlul medical și instruirea igienică. Prepararea bucatelor se va face conform meniurilor aprobate de Centrul Sănătate Publică și conform fișelor tehnologice.

Dar instituțiile nu dispun de contracte cu un laborator acreditat pentru efectuarea analizelor la produsele alimentare. De asemenea dezinfectarea, deratizarea și dezinsecția încăperilor se efectuiază de către personalul instituțiilor pentru că contractele cu agenți economici specializați sunt foarte costisitoare, a mai adăugat dl Botnari, precizând că din cele 29 de blocuri alimentare la începutul anului de studii au fost autorizate de către serviciul sanitar-veterinar 18, iar până la sfârșitul anului 2020 există șanse să fie autorizate încă 4-5 unități.

Reporter „C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker