RezinaSocial

Săptămâna trecută numărul bolnavilor cu Covid-19 s-a dublat

Săptămâna trecută numărul bolnavilor cu Covid-19 s-a dublat

Situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin Covid-19 în raionul Rezina devine tot mai gravă, fapt care a impus Comisia Extraordinară de Sănătate Publică să se întrunească luni în şedinţă.

Drept motiv de îngrijorare deosebită a servit şi situaţia de la Azilul de bătrâni, unde printre cei 32 de beneficiari și 16 angajați, în ultimele zile ale săptămânii trecute au fost înregistrate 10 cazuri de infectare cu Covid-19. 

În opinia preşedintelui raionului, Valeriu Ciorici, explicaţia acestei situaţii ar fi, că „Nu respectăm regulile de comportament și situația e destul de tensionată”.

Medicul epidemiolog Ion Cheptene a confirmat îngrijorarea preşedintelui. Potrivit dumnealui, până la 07 septembrie, în raion erau înregistrate 391 de cazuri de îmbolnăvire, plus 31 de cazuri în rândul deținuților în Penitenciarul nr. 17 din Rezina.

Şi dacă pe parcursul ultimelor 5 săptămâni au fost înregistrate câte 30-36 de cazuri, apoi în ultima săptămână numărul îmbolnăvirilor s-a dublat – 64. Cele mai afectate de coronavirus sunt persoanele cu vârsta de 40-49 ani – 72, 50-59 ani – 96 şi 60-69 ani – 82. 

Dl Cheptene a mai concretizat că dintre persoanele infectate 245 sunt femei şi 146 – bărbaţi. Între aceştea pensionari – 97 persoane, lucrători medicali – 64 persoane, dar şi deţinuţi de la Penitenciarul 17, angajaţi de la întreprinderile ”Bordnetze”, “Candidus”, “Family Market”, din instituţiile de învăţământ, la care în ultimele zile s-a adăugat şi Azilul de bătrâni. Dintre cei infectaţi 240 s-au tratat, 68 se mai află la tratament în spitalele din Chișinău, Rezina și Orhei, iar 73 de persoane se tratează la domiciliu.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că bolnavii de la Azilul de bătrâni au fost internați în Spitalul raional Rezina, iar toate încăperile au fost dezinfectate. S-a decis de asemenea ca fiecare beneficiar al Azilului să nu părăsească odaia fără necesitate stringentă, fiind alimentați individual.

La moment, toți cei 23 de beneficiari și 9 angajați care au contactat cu persoanele infectate se află sub supravegherea medicului de familie. Angajații activează în 2 ture, fără să părăsească sediul azilului până când vor fi testați la Covid-19. Pentru testarea a 10 persoane și procurarea medicamentelor necesare, din fondul de rezervă al președintelui raionului au fost alocați 20 de mii de lei. 

În cadrul ședinței a fost formată o echipă împuternicită să verifice zilele acestea instituțiile bugetare, în primul rând școlile și grădinițele, pentru a identifica nivelul de respectare a măsurilor anti-Covid.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close