Social

Ion Chicu: Necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite.

Ion Chicu: Necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite.

Despre aceasta a menționat premierul Ion Chicu după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi.

Premierul susține că țara dispune și de cantități de produse pentru export. Cât despre culturile de grupa a doua, pagubele încă sunt evaluate.

În acest an, s-au recoltat estimativ 630 de mii de tone de grâu, iar consumul local este de 350 de mii de tone. „Vedem că în jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Deci nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu. Cu atât mai mult că avem oferte pe piața din Ucraina la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”, susține Chicu.

Informația preliminară arată că în acest an s-au recoltat  circa 800 de mii tone de porumb, iar consum anual intern este de 700 mii tone. Astfel, premierul dă asigurări că necesitățile interne sunt acoperite.

Cât despre cultura de floarea-soarelui, prim-ministrul susține că cele 400 de mii de tone recoltate coincid cu necesitățile interne de consum.

„Nu a dispărut de pe agendă subiectul acordării suportului pentru agricultori. AIPA recepționează până la 18 septembrie solicitările de compensații parțiale de prima grupă. Acele 1500 lei pentru grâu, și mai mult pentru alte culturi. Se achită acești bani”, a menționat Chicu.

Totodată, premierul spune că continuă evaluarea pentru grupa a doua de culturi. „Aici urmează să vedem în funcție de rezultate cu ce suport vom putea veni. În cazul disponibilității mijloacelor vom veni cu o nouă rectificare ca să putem acorda sprijin”, a dat asigurări premierul.

Sursa
agora.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker