Social

Ion Chicu: Necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite.

Ion Chicu: Necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite.

Despre aceasta a menționat premierul Ion Chicu după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi.

Premierul susține că țara dispune și de cantități de produse pentru export. Cât despre culturile de grupa a doua, pagubele încă sunt evaluate.

În acest an, s-au recoltat estimativ 630 de mii de tone de grâu, iar consumul local este de 350 de mii de tone. „Vedem că în jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Deci nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu. Cu atât mai mult că avem oferte pe piața din Ucraina la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”, susține Chicu.

Informația preliminară arată că în acest an s-au recoltat  circa 800 de mii tone de porumb, iar consum anual intern este de 700 mii tone. Astfel, premierul dă asigurări că necesitățile interne sunt acoperite.

Cât despre cultura de floarea-soarelui, prim-ministrul susține că cele 400 de mii de tone recoltate coincid cu necesitățile interne de consum.

„Nu a dispărut de pe agendă subiectul acordării suportului pentru agricultori. AIPA recepționează până la 18 septembrie solicitările de compensații parțiale de prima grupă. Acele 1500 lei pentru grâu, și mai mult pentru alte culturi. Se achită acești bani”, a menționat Chicu.

Totodată, premierul spune că continuă evaluarea pentru grupa a doua de culturi. „Aici urmează să vedem în funcție de rezultate cu ce suport vom putea veni. În cazul disponibilității mijloacelor vom veni cu o nouă rectificare ca să putem acorda sprijin”, a dat asigurări premierul.

Sursa
agora.md
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close