Apropo

Un semnal de mare alarmă!

Datele statistice din aricolul ”Moldova, lider la capitolul cheltuieli pentru poliție: De două ori mai mult decât media europeană” (CUVÂNTUL din 30 martie c.), trebuie să ne pună pe gânduri. Faptul că am ajuns să cheltuim pentru întreținerea poliției de două ori mai mult decât pentru educație și sănătate luate împreună este un semnal de mare alarmă. Ca și deciziile actualei guvernări de a trece o parte din poliție, Fiscul la autogestiune financiară, noțiune care se descifrează foarte simplu: doriți salarii mari – adunați cât mai multe amenzi. Dar în Moldova cine plătește amenzi, inclusiv Poliției și Fiscului? Guvernanții? Nu, lumea de rând.

Într-o seară ne întorceam de la Chișinău. La ieșire din s. Step-Soci ne-a oprit poliția de patrulare: actele la control! ”Am încălcat ceva?” ne-am interesat noi. ”Vă deplasați cu viteza de 53 de km în loc de 40 km precum indică semnul. Trebuie să întocmim proces verbal”, ne-a răspuns unul dintre polițiști.

Între timp apăru un Mercedes, care se deplasa cu o viteză nebună. Unul dintre polițiști încercă să-l oprească, dar celălat îi strigă fără jenă: ”Lasă-l în pace, nu vezi ce numere are!?”

Cel de la volanul automobilului rebel, deşi a văzut bine mașina poliției de patrulare, nici n-a încercat să  reacționeze la gestul polițistului. Noi ne-am ales cu un proces-verbal cu amendă. Mai întâi polițistul cu geanta ne-a dat de înțeles că am putea soluționa problema pe loc. Dar când i-am spus că nu suntem de acord, dânsul ne-a întors actele doar împreună cu procesul-verbal, lămurindu-ne amabil că, dacă achităm amenda timp de trei zile, scoatem din buzunar numai jumătate din sumă.

Cazul a avut loc când unitatea convențională costa 20 de lei și amenzile încă nu erau majorate…

În aceeaşi ordine de idei voi aminti aici şi cazul cu merele cumpărate de Guvern în toamna anului 2014 pentru a susține în acel moment de criză producătorii de fructe și a îmbunătăți meniul copiilor din școli și grădinițe și al ostașilor din Armata Națională.

În cadrul unei investigații  jurnalistice am demonstrat cu probe că, în urma unor achiziții trucate, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a plătit pentru un kilogram de mere un preț de două ori mai mare decât cel real existent la momentul respectiv pe piața din republică. Astfel, de ”ajutorul public” al Guvernului au beneficiat doar câțiva producători cu pile la palat, iar copiii şi ostaşii au primit de două ori mai puține fructe decât se cuvenea. Deși era vorba de 19,5 milioane de lei din haznaua publică, Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura, Fiscul n-au găsit în acea afacere nimic ilegal. Chiar și după ce Curtea de Conturi a confirmat ilegalitățile dezvăluite în investigația noastră. Dacă așa ar fi procedat orice agent economic – ar fi pățit-o rău de tot.

”De fapt, îmi spunea mai apoi un coleg de breaslă, în acea perioadă băncile și bugetul țării erau prădate de miliarde și nimeni nu vedea, iar voi așteptați reacții la o ”afacere” de doar circa 20 de milioane!…”

În toate campaniile electorale din ultimele două decenii majoritatea pretendenților la guvernare şi, mai ales, cei care, cu voturile noastre, au ajuns în Parlament, se angajau să deschidă sute de mii de locuri de muncă și să eradicheze sărăcia, dacă-i alegem. Toţi însă au demonstrat că sunt capabili doar să fure şi să-şi facă interesele. Pentru a dezvolta economia reală, sistemele de educaţie şi sănătate – pilonii principali pe care se ţine şi dăinuieşte o societate, e nevoie de competenţe, înţelepciune. Şi dacă nu dispun de aceste calităţi, guvernanţii noştri au ales varianta cea mai uşoară: să consolideze organele represive şi să inventeze noi şi noi biruri, pe care acestea să le adune de la populaţia şi aşa necăjită şi sărăcită. Ei consideră că, având un aparat represiv puternic, deprins să acţioneze la ordin, şi o lume înfricoşată, care nu protestează şi nu-şi apără drepturile, vor putea să se înrădăcineze pe mult timp la Putere.

Apropo, după câştigarea masivă a alegerilor parlamentare şi locale de către agrarieni, o lideră din Rezina a acestui partid declara sus şi tare (cu scop să-i pună la respect) în faţa orăşenilor adunaţi la un miting: „Noi am venit la Putere odată şi pentru totdeauna!” Foarte repede însă praf şi pulbere s-a ales din acest partid. Şi represiile, de cele mai multe ori, se soldează cu rezultate inverse celor aşteptate. Iar cei mari și tari (temporar) sunt pedepsiţi rău de tot. Dacă nu de Lege – de Dumnezeu numaidecât!

Foto simbol: newsmoldova_md-1

Tudor Iașcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker