Social

Rezina își schimbă haina

După inventarierea plantațiilor verzi din or. Rezina de către specialiști, cu concursul populației, în baza solicitării Întreprinderea Municipală ”Servicii Comunal-Locative”, Inspecţia Ecologică a autorizat tăierea a 64 de arbori uscați, bolnavi, plopi producători de puf, etc. Totodată s-a calculat că, în urma defrișării lor, vor fi obținuți 89,28 m3 de masă lemnoasă sau cca 130 metri steri lemne de foc.

Acum sunt în toi lucrările de plantare a arborilor tineri.

 

Tăieri autorizate și contabilizate

Potrivit lui Ion Ciorici, colaborator al Inspecției Ecologice Rezina, tăierile au fost autorizate în baza mai multor acte de constatare întocmite de o comisie constituită de către Primăria Rezina, care, alături de reprezentanți ai Inspecţiei Ecologice Rezina, Întreprinderii de Stat pentru silvicultură Șoldănești, Serviciului Situații Excepționale Rezina și ÎM ”Servicii Comunal-Locative” Rezina a examinat la fața locului solicitările locuitorilor or. Rezina privind starea arborilor propuși spre defrișare.

Confrom proceselor verbale întocmite, s-a ajuns la concluzia că din spațiile verzi ale cartierelor locative din străzile 27August, Şciusev şi Trandafirilor trebuie tăiați 37 de arbori (circa 73 m3 de lemn), din teritoriul și spațiul adiacent al grădiniței nr. 6 – 22 de arbori (2,9 m3). La fel, a fost indicată defrişarea a 2 arbori din str. Basarabia, 2 arbori din str. Eminescu, un arbore din str. 1 Mai (LT „Alexandru cel Bun”), etc.

În opinia lui Ion Ciorici, acest lucru a fost absolut necesar pentru că „starea fiziologică a arborilor era puternic degradată, copacii aveau o vârstă biologică înaintată, un grad ridicat de uscare și prezentau un pericol real de prăbușire,  rădăcinile unor pomi afectau rețelele edilitare subte-rane, fundațiile clădirilor, construcțiile rutiere”.

 

Lucrări de plantare

În cadrul consultărilor cu rezinenii, desfășurate în paginile CUVÂNTUL-ui și la dezbaterile cu participarea autorităților orășenești s-a accentuat că defrișarea arborilor degradați trebuie să fie urmată de înnoirea plantațiilor verzi cu pomi și arbuști de specii decorative. Aceste lucrări au demarat încă anul trecut, cel mai vizibil exemplu fiind pinii plantați de-a lungul treptelor orășenești pe segmentul str.Păcii – centrul oraşului, unele alei ale viitorului parc-dendrariu ”Grigore Vieru”, str. Trandafirilor, etc.

Conform viceprimarului Gheorghe Gâncu, în primăvara-toamna anului 2016 în teritoriul primăriei au fost plantați 400 de arbori coniferi (pini, brazi). Pentru primăvara anului curent s-a planificat sădirea a  încă 164 de arbori decorativi: tei, frasini, pini, arțari și mesteacăni. Accentul principal se va pune pe reparația vegetației din scuarurile de pe terasa a treia, teritoriile grădinițelor de copii, Casei de Creație, Oficiului Vamal Rezina, etc.), dar și de pe străzile Trandafirilor, 27 August, Păcii, Șciusev, Basarabiei, 1 Mai, etc. Costul materialului săditor se estimează la 29,5 mii lei. În primăvara curentă plantarea a început la 29 martie, fiind antrenați angajaţi ai ÎM ”Servicii Comunal-Locative” Rezina, cât și angajați ai instituțiilor publice, voluntari.

”La toamnă, primăria preconizează continuarea lucrărilor de reînnoire a hainei verzi a orașului”, a mai concretizat Gheorghe Gâncu.

 

În loc de epilog

Scopul primordial al plantațiilor sau spațiilor verzi este de natură socială și fiziologică, culturală și educativă, sanitară și igienică, utilitară și estetică. Aceste spații, în raport cu destinația lor, trebuie să asigure posibilități de recreare, să izoleze cartierele locative de arterele de mare circulație. Vegetația asigură îmbunătățirea microclimei urbane, ameliorează compoziția fizică a atmosferei, contribuie la diminuarea zgomotului, dar și la atenuarea intensităţii iritante a luminii solare și a arșiței estivale. Totodată, în condițiile orașului nostru, trebuie folosite la maximum particularitățile naturale, valorificarea peisajului montan a celor două canioane, scopul fiind includerea acestor valori în ansamblul urban.

Vegetația este haina schimbătoare, care, în armonie cu anotimpurile anului, cât și prin varietatea formelor și coloritului contribuie constant la stabilirea personalității orașului. Să ne amintim de cei 10.000 de trandafiri care în anii 80 ai secolului trecut înfrumusețau strada centrală a Rezinei. Spațiile plantate mai au menirea de a masca unele aspecte inestetice sau, dimpotrivă, de a evidenția și/sau completa unele opere de arhitectură și artă.

Astfel, putem afirma, că principala destinație a spațiilor plantate, în combinare cu ceilalți factori naturali și umani, este de a reliefa silueta individuală și estetică a localității.

Gestionarea și întreținerea spațiilor verzi trebuie să fie dirijate și înfăptuite de specialiști în ramură, de arhitecți peisagiști, cadre de care primăria Rezina la moment nu dispune. Vegetațiile din păduri și cele din orașe sunt, totuși, noțiuni diferite. Haina verde a orașului înseamnă sănătate, arhitectură și estetică. Dar în primul rând – ESTETICĂ.  A venit timpul ca edilii orașului să-și aplece urechea și să asculte geamătul acestui pământ multimilenar, care vrea și pe viitor să rămână un farmec al locului.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker