OrheiSocial

Regele Ferdinand revenit la Verejeni după 86 ani

Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani  

       După 86 de ani,  M.S. Regele Ferdinand I Întregitorul a urcat din nou pe același postament. Bustul monarhului român a fost dezvelit pentru a doua oară în satul Verejeni, raionul Telenești exact  la 9 septembrie curent exact  în aceiași zi. Serghei Popa, primarul satului  ne spune că initial coloana a fost edificată în memoria sătenilor căzuți în Marele Război:

   „În timpul glorioasei domnii a Regelui Carol al-doilea Prefect al județului Orhei fiind dl Nicolae Roșca, ridicatu  s-a acest monument în memoria ostașilor căzuți pentru întregirea neamului sin 1914-1918,” ne-a citit  prima frază de pe textul restabilit edilul de Verejeni.

      Restabilirea obiectului de cultură a durat aproape jumătate de an. Restauratorul Pavel Curchi mărturisește că, practic, fiecare buchie a trebuit să fie readusă la viață. Pentru a șterge urmele istoriei, soldații sovietici au tras în monument cu pistolul mitralieră PPSH.Un glonte așa și a rămas înfipt în calcar:

      „Așa ceva nu a mai întâlnit nici la un monument ca să se păstreze scrisul. Într-un fel stratul de var a păstrat câte ceva din literele scrijelate. Pentru că în perioada sovietică astfel de monumente nu se păstrau”, a spus Pavel Curchi, restaurator.

       Inițiativa restabilirii monumentului aparține profesorului de limbă și literatură rusă din Verejeni, apropo, descendent dintr-o familie de deportați, Sergiu Calistru.

         „Istoria acestui monument aș spune că este una tragică. El putea fi declarat dispărut. În sat am avut un profesor de istorie, care s-a ocupat de istoria satului. Este vorba de domnul Năstase. El mi-a sugerat cândva o idee că aici a fost cândva monumental Regelui Ferdinand I”, a spus Sergiu Calistru, profesor.

      Nu se știe ce sorț de izbândă ar fi avut nobila inițiativă dacă într-o bună zi, profesorul Sergiu Calistru nu s-ar fi întâlnit cu scriitorul Nicolae Dabija.

„Aici în 1934 a fost inaugurat un bust, care vroia să însemne centru geografic al Basarabiei. Atunci, am venit la Verejeni am avut o întâlnire la școală și de acolo a pornit inițiativa.

Întâmplător m-am întâlnit cu Iulian Rusanovschi la Chișinău și i-am povestit. El mi-a spus: Îl fac eu. Nu am crezut că acest băiat tânăr va realiza în tim de șase luni visul tuturor oamnilor din localitate,” a declarat Nicolae Dabija.

       „Din acest motiv și din punctul meu de vedere Unirea nu poate avea loc atâta timp cât  cei din dreapta Prutului,  cât și cei din stânga Prutului gândesc diferit. Acest monumente restabilesc pas cu pas, schimbă vectorul de gândire a populației.

Oamnii descoperă adevărul și înțeleg că acei eroi, care sunt trecuți pe monument nu s-au  jertfit în zadar și nu au murit pentru burta lor”, a spus Iulian Rusanovschi, representantul  Asociației „MONUMENTUM”, inițiatorul acestei initiative civice.

     La festivitatea de dezvelire  au participat dd  Nicolae Dabija, poet-academician, Ion Negrei, dr. în istorie, profesor universitar, Serghei Tinică, profesor universitar, dr.în științe medicale, președintele Asociației Naționale a Cardiochirurgilor din  România, Vasile Șoimaru, deputat în primul parlament, professor universitar, Mariana Ombyn, președinta raionului Telenești, primari ai satelor megieșe.  iar un sobor de preoți în drunte cu IPS Petru, mitropolitul Basarabiei și exaeh al plaiurilor au sfunțințit monumentului.

      Un reportaj mai amplu despre dezvelirea munumentului de la Verejeni citiți în numărul viitor.  

Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani
Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani
Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani
Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani
Regele Ferdinand  revenit la Verejeni după 86 ani

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker