
Regele Ferdinand revenit la Verejeni după 86 ani
După 86 de ani, M.S. Regele Ferdinand I Întregitorul a urcat din nou pe același postament. Bustul monarhului român a fost dezvelit pentru a doua oară în satul Verejeni, raionul Telenești exact la 9 septembrie curent exact în aceiași zi. Serghei Popa, primarul satului ne spune că initial coloana a fost edificată în memoria sătenilor căzuți în Marele Război:
„În timpul glorioasei domnii a Regelui Carol al-doilea Prefect al județului Orhei fiind dl Nicolae Roșca, ridicatu s-a acest monument în memoria ostașilor căzuți pentru întregirea neamului sin 1914-1918,” ne-a citit prima frază de pe textul restabilit edilul de Verejeni.
Restabilirea obiectului de cultură a durat aproape jumătate de an. Restauratorul Pavel Curchi mărturisește că, practic, fiecare buchie a trebuit să fie readusă la viață. Pentru a șterge urmele istoriei, soldații sovietici au tras în monument cu pistolul mitralieră PPSH.Un glonte așa și a rămas înfipt în calcar:
„Așa ceva nu a mai întâlnit nici la un monument ca să se păstreze scrisul. Într-un fel stratul de var a păstrat câte ceva din literele scrijelate. Pentru că în perioada sovietică astfel de monumente nu se păstrau”, a spus Pavel Curchi, restaurator.
Inițiativa restabilirii monumentului aparține profesorului de limbă și literatură rusă din Verejeni, apropo, descendent dintr-o familie de deportați, Sergiu Calistru.
„Istoria acestui monument aș spune că este una tragică. El putea fi declarat dispărut. În sat am avut un profesor de istorie, care s-a ocupat de istoria satului. Este vorba de domnul Năstase. El mi-a sugerat cândva o idee că aici a fost cândva monumental Regelui Ferdinand I”, a spus Sergiu Calistru, profesor.
Nu se știe ce sorț de izbândă ar fi avut nobila inițiativă dacă într-o bună zi, profesorul Sergiu Calistru nu s-ar fi întâlnit cu scriitorul Nicolae Dabija.
„Aici în 1934 a fost inaugurat un bust, care vroia să însemne centru geografic al Basarabiei. Atunci, am venit la Verejeni am avut o întâlnire la școală și de acolo a pornit inițiativa.
Întâmplător m-am întâlnit cu Iulian Rusanovschi la Chișinău și i-am povestit. El mi-a spus: Îl fac eu. Nu am crezut că acest băiat tânăr va realiza în tim de șase luni visul tuturor oamnilor din localitate,” a declarat Nicolae Dabija.
„Din acest motiv și din punctul meu de vedere Unirea nu poate avea loc atâta timp cât cei din dreapta Prutului, cât și cei din stânga Prutului gândesc diferit. Acest monumente restabilesc pas cu pas, schimbă vectorul de gândire a populației.
Oamnii descoperă adevărul și înțeleg că acei eroi, care sunt trecuți pe monument nu s-au jertfit în zadar și nu au murit pentru burta lor”, a spus Iulian Rusanovschi, representantul Asociației „MONUMENTUM”, inițiatorul acestei initiative civice.
La festivitatea de dezvelire au participat dd Nicolae Dabija, poet-academician, Ion Negrei, dr. în istorie, profesor universitar, Serghei Tinică, profesor universitar, dr.în științe medicale, președintele Asociației Naționale a Cardiochirurgilor din România, Vasile Șoimaru, deputat în primul parlament, professor universitar, Mariana Ombyn, președinta raionului Telenești, primari ai satelor megieșe. iar un sobor de preoți în drunte cu IPS Petru, mitropolitul Basarabiei și exaeh al plaiurilor au sfunțințit monumentului.
Un reportaj mai amplu despre dezvelirea munumentului de la Verejeni citiți în numărul viitor.




