E timpul sa fii activRezinaSocial

La Ţâpova s-a deschis prima galerie rurală de artă din republică

La Ţâpova s-a deschis prima galerie rurală de artă din republică

Prima galerie rurală de artă din R. Moldova a fost inaugurată duminică la Ţâpova, raionul Rezina.

Galeria este amplasată în pensiunea „Muze”, a treia pensiune din teritoriul comunei Lalova, care prestează servicii de turism rural. La momentul inaugurării galeriei erau expuse lucrările cunoscuţilor plasticieni din republică Pavel Turuta şi Ion Bolocan.

Pensiunea este situată în preajma Mănăstirii Ţâpova şi se deosebeşte de celelalte prin spectrul serviciilor prestate. În afară de cazare,  un set de servicii de agrement tradiţionale pentru zona respectivă, turiştilor li se propun expoziţii de picturi, sculpturi şi alte opere de artă, inclusiv cu vânzare.

Mai întâi a fost Muzeul victimelor represiunilor staliniste.

Apropo, proprietarul acestei pensiuni, Alexandru Postică, avocat de profesie, nu este la prima  acţiune din domeniul turismului rural. Din iniţiativa dumnealui, nepotul unor victime ale represiunilor staliniste, acum şapte ani, în satul de baştină, Mereni, Anenii Noi, a început construcţia unui complex muzeal al victimelor represiunilor politice.

Acesta cuprinde o suprafaţă de peste 3 hectare, împărţită în mai multe zone. La început acolo au fost dezvelite 3 sculpturi care reprezintă „Familia”, „Rugăciunea” şi „Despărţirea”. 

Proiectul include mai multe construcţii auxiliare, inclusiv o casă tipică ţărănească, mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor, bordeie şi alte mostre ale edificiilor în care au fost ţinuţi deportaţii în Siberia şi în alte regiuni îndepărtate.

Proiectul include mai multe construcţii auxiliare, inclusiv o casă tipică ţărănească, mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor, bordeie şi alte mostre ale edificiilor în care au fost ţinuţi deportaţii în Siberia şi în alte regiuni îndepărtate.

Pavel Turuta, originar din s. Trebujeni, Orhei. Profesor de sculptură, grafică și pictură la Școala de Arte din Orhei (1985-1987); director al acestei instituții (1987-2001), apoi manager al Liceului Republican de Arte „Igor Vieru”. În perioada 2012-2014 este profesor la Facultatea de Design Interior a Universității „Perspectiva-INT”.

Execută în piatră sculptura de proporții „Despărțire”, lucrare dedicată tuturor celor deportați în anii de tristă faimă, sculptează în piatră lucrarea „Zodiac”, autor al mai multor peisaje, tablouri despre mănăstirile din R.Moldova şi viaţa monahală. 

Execută în piatră sculptura de proporții "Despărțire", lucrare dedicată tuturor celor deportați în anii de tristă faimă, sculptează în piatră lucrarea "Zodiac", autor al mai multor peisaje, tablouri despre mănăstirile din R.Moldova şi viaţa monahală.

Plasticianul Ion Bolocan este originar din s. Meşeni, Rezina, dar locuieşte în Capitală. A avut mai multe expoziţii personale în Germania, Elveţia şi Lituania, participând şi în cadrul unor expoziţii de grup, precum Saloa-nele de Primăvară şi de Toamnă de la Chişinău, iar în afara ţării – în Rusia, România, Italia şi Belgia.

Mai multe lucrări ale lui Ion Bolocan se regăsesc în colecţii publice şi private din România, Franţa, Germania, Elveţia, Belgia, Italia, Anglia, Suedia şi SUA, la Muzeul de Arte Plastice al R. Moldova, în Colecţia Bienalei de sculptură din Ravena, Italia.  

O idee nobilă, interesantă şi originală.

Solicitat să facă o prezentare a pensiunii de la Ţâpova, Alexandru Postică a remarcat: „Cu mai mulţi  în urmă, vizitând aceste locuri, am rămas frapat de frumuseţea, dar şi încărcătura lor istorică şi am decis să încerc să construiesc aici o pensiune.

Am început lucrările acum 10 ani, timp în care am reuşit să construiesc clădirea şi ceva locuri de agrement în curte. Până la moment am finalizat etajul întâi unde, în două săli, sunt amplasate expoziţiile de artă, două camere pentru cazarea oaspeţilor şi sufrageria. La etajul doi vom avea 13 camere pentru turişti – sunt în stadiu de finisare.

În cadrul primei expoziţii vedeţi lucrările unor personalităţi  bine cunoscute  în lumea artelor – pictorul Pavel Turuta şi sculptorul Ion Bolocan, ambii originari din ţinutul Orheiului. Expoziţiile vor fi cu vânzare şi periodic le vom schimba, propunând vizitatorilor şi operele altor oameni de artă. Din câte ştiu, la moment în republica noastră galerii de artă sunt numai la Chişinău.

Noi dorim să lărgim accesul turiştilor care vizitează monumentele de istorie, cultură şi naturale din această zonă, propunându-le să savureze şi frumosul, sublimul din operele de artă, astfel  contribuind la promovarea autorilor acestora şi la dezvoltarea spirituală a cetăţenilor„.

La inaugurarea galeriei de artă de la Ţâpova au participat atât autorii expoziţiilor, cât şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Igor Şarov, secretarul de stat în domeniul educaţiei  la acelaşi minister, Andrei Chistol, alţi oaspeţi.

Solicitaţi să comenteze ideia deschiderii galeriei de artă într-o zonă cu mari perspective în ce priveşte dezvoltarea turismului rural, interlocutorii noştri au menţionat:

Ion Bolocan: Am acceptat cu deosebită plăcere invitaţia lui Sandu Postică de a mă implica cu lucrările mele în acest proiect de pionierat pentru R. Moldova, realizat în această zonă deosebită pentru dezvoltarea turismului rural. Am venit la expoziţie cu 5 lucrări:, inclusiv „Rugăciunea”, „Durerea”, „Ţipătul”, toate de factură filosofică, la care ţin foarte mult şi care au legătură directă cu viaţa socială şi spirituală a societăţii.

Din câte ştiu, periodic expoziţiile se vor renova şi eu sunt gata să expun aici noi lucrări. Sper că pe parcurs vizitatorilor li se vor propune şi lucrări ale meşterilor populari, opere de artă din diverse domenii.

Pavel Turuta: M-a bucurat mult propunerea dlui Alexandru de a participa la acest eveniment deosebit. Am expus aici 40 de lucrări executate cu circa 10-11 ani în urmă, inclusiv la câteva mănăstiri din zona nistreană – Curchi, Ţâpova, Japca.

Mă atrag în mod deosebit asemenea locuri, unde sunt depozitate atâtea posibilităţi de a trece dincolo de pragul tradiţional al cotidianului, a pătrunde în tainele istoriei. Am fost uimit de spaţiile de la această pensiune, puse la dispoziţia noastră, care concurează cu sălile respective de la Chişinău. Eu cred că ideea dlui Postică se va bucura de  succes.

Gheorghe Postică, arheolog și istoric medievist din Republica Moldova, profesor universitar, doctor habilitat, autor a peste 200 de lucrări științifice, metodice și de publicistică.

Salut această idee nobilă, interesantă şi originală, încă un eveniment de cultură naţională care sporeşte semnificaţia şi atracţia zonei cultural-istorice Saharna-Ţâpova, care prin monumentele sale seculare, inclusiv mănăstirile rupestre, este de o importanţă internaţională.

Galeria de artă contemporană inaugurată astăzi se datorează unei colaborări fructuoase a lui Alexandru Postică, proprietarul pensiunii, cu mai mulţi oameni de artă, care prin intermediul acestui proiect vor avea posibilitatea să-şi promoveze lucrările, iar vizitatorii – să se bucure la pensiunea dată de un spectru mai mare de servicii, inclusiv de ordin spiritual.

Zona Saharna-Ţâpova a fost supusă în ultimii ani mai multor cercetări ştiinţifice şi s-a descoperit că subsolul de aici conţine un lanţ de cetăţi geto-dace, multe alte obiecte de unicat. A fost întocmită şi o hartă a acestora, care demonstrează că aici concentraţia de situri arheologice este chiar mai mare ca la Orheiul Vechi.

Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: Am dat curs invitaţiei dlui Postică de a participa la acest eveniment din mai multe considerente. În primul rând, apreciez mult Muzeul deportaţilor înfiinţat la Mereni din iniţiativa dumnealui.

Nu mai puţin actuală este şi ideea galeriei rurale de arte inaugurată azi la Ţâpova, ambele exemple demne de urmat şi de alţii. Sper că această galerie va contribui mult la promovarea operelor oamenilor de cultură din republică şi a culturii în ansamblu.

Cu 10-15 ani în urmă, când participam la săpăturile arheologice de la Orheiul Vechi, puteam doar să ne închipuim că peste ani, în aceste teritorii, va căpăta o asemenea dezvoltare tu-rismul rural. Mă bucur că tot mai mulţi entuziaşti se implică în această afacere bazată pe exlorarea patrimoniului nostru istoric, cultural, natural, dar şi a tradiţiilor, obiceiurilor strămoşeşti. Eu cred în reuşita acestui proiect.

Evenimentul a culminat cu o degustare de vinuri produse la „Vinăria Lupaşcu” din raionul Basarabeasca.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker