Social

ONG-urile de media condamnă acțiunile abuzive ale Serviciului Protecție și Pază de Stat îndreptate împotriva jurnaliștilor

ONG-urile de media condamnă acțiunile abuzive ale Serviciului Protecție și Pază de Stat îndreptate împotriva jurnaliștilor

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile abuzive și sfidătoare ale angajaților Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), îndreptate împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a societății asupra evenimentelor de interes public.

La 9 septembrie 2020, angajații SPPS, aflați în serviciul de pază a președintelui Republicii Moldova, au blocat accesul jurnaliștilor spre ieșirea din sediul Comisiei Electorale Centrale, pentru a-i împiedica să adreseze întrebări lui Igor Dodon, venit la sediul instituției pentru a se înscrie în cursa electorală prezidențială.

Reamintim ofițerilor de protecție că în conformitate cu art. 4 din Legea cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, SPPS trebuie să își desfășoare activitatea în corespundere cu principiul legalităţii și respectării drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale omului.

Potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public, decât în condițiile legii.

Totodată, în virtutea art. 180 Cod penal, împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

Subliniem că SPPS este un organ de stat finanțat din bani publici și trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor.

Cu regret și îngrijorare semnalăm că nu este primul caz când colaboratorii Serviciului Protecție și Pază de Stat își depășesc atribuțiile în raport cu reprezentanții mass-media și sfidează principiul libertății presei.

Solicităm SPPS să renunțe la astfel de practici vicioase și ilegale și să-și instruiască ofițerii în vederea contracarării comportamentului abuziv manifestat în raport cu jurnaliștii.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente 
Asociația Presei Electronice 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info” 
RISE Moldova 
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Comitetul pentru Libertatea Presei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker