Politic

Guvernul susţine excluderea imunităţii parlamentare

Executivul a aprobat miercuri Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţia R. Moldova, care prevede excluderea imunităţii deputaţilor. Astfel, urmărirea penală împotriva acestora va putea fi pornită fără acordul prealabil al Parlamentului, relatează serviciul de presă al Guvernului.

 

Proiectul relevă că imunitatea parlamentară nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunţa, şi nici un privilegiu, contrar egalităţii cetăţenilor în faţa legii, aceasta fiind o garanţie constituţională rezervată deputatului.

Conform proiectului de lege, Comisia de la Veneţia a stabilit că „inviolabilitatea împotriva arestului, reţinerii, percheziţiei şi urmăririi în cazurile în care s-a comis o infracţiune este cea mai problematică şi controversată parte a conceptului de imunitate parlamentară”. Totodată, Comisia de la Veneţia consideră că normele ce reglementează inviolabilitatea parlamentară nu constituie o parte necesară a unei democraţii moderne.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă că atunci când un stat recunoaşte o imunitate parlamentarilor săi, protecţia drepturilor fundamentale ar putea fi afectată.

De asemenea, Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a pronunţat pozitiv asupra problemei excluderii inviolabilităţii deputaţilor.

În prezent Art. 70 alin. (3) din Constituţia Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Sursa foto: point.md

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker