Politic

Joc cu iz electoral: Guvernul rău și președintele bun

Joc cu iz electoral: Guvernul rău și președintele bun

Săptămâna trecută Guvernul a abrogat articolul din lege care permitea alocarea unei indemnizații unice de 16 mii lei pentru angajații din sistemul de sănătate care s-au infectat cu Covid-19.

Amintim că respectivul articol din legea nr. 69/2020 stabilea că, “pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarată prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 10 din 15 mai 2020, o indemnizație unică în mărime de 16 000 lei se oferă:

a) angajaților infectați cu Covid-19 ai Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul Minis-terului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;

b) angajaților altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care s-au infectat cu Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu…

(3) Indemnizația unică este scutită de impozitul pe venit, de contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii, de contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii și de primele de asigurare obligatorie de asistență medicală”.

   Imediat după ce Hotârârea Guvernului a fost mediatizată, președintele I.Dodon a sărit cu declarația că nu va promulga această modificare. „Vă asigur că o astfel de propunere nu va fi votată în Parlament. Colegii mei din Parlament nu vor susține anularea indemnizației. Iar dacă Parlamentul va vota o astfel de modificare, eu voi întoarce legea în Legislativ să fie revotată”, a precizat Dodon. 

   E de necrezut că Ion Chicu și Guvernul său au adoptat această hotârâre extrem de nepotrivită acum pentru guvernare și mai ales pentru Igor Dodon, care jinduiește la al doilea mandat de președinte, așa, din capul lor. Mai ales când se știe că toate acțiunile Guvernului și Parlamentului în prealabil se examinează la “nareadurile“ de luni ale președintelui.

   De fapt, explicația plutește la suprafață. Guvernul Chicu oricum trebuie să cadă or, din start s-a declarat că el urmează să guverneze până la alegerile prezidențiale. Și dacă-i așa, de ce Chicu nu i-ar ajuta șefului să-și mai adauge câteva puncte în raitingul său preelectoral. Cum? Foarte simplu. Premierul (Guvernul) RĂU adoptă o hotărâre nepopulară, iar majoritatea de guvernare din Parlament (oamenii lui Dodon) și președintele BUN se fac luntre și punte (până la alegeri) s-o abroge, demonstrând astfel lucrătorilor medicali și populației grija lor nețărmurită față de popor. Și chiar dacă fosăiala lor publică nu se va încununa de succes, I.Dodon oricum va fi în câștig de imagine (eu am vrut, dar răii nu m-au susținut). 

Într-o societate sărăca și debusolată ca a noastră, menținută cu atâtea eforturi de guvernările din ultimele decenii, o asemenea “grijă” are un impact deosebit anume înainte de alegeri. Băieții șmecheri care au utilizat de mai multe ori aceste instrumente știu foarte bine ce fac. Iar lumii, de fiecare dată, nu-i rămâne decât să-și amintească și să cânte dezamăgită: vin ai noștri, pleacă-ai noștri, noi râmânem tot ca proștii…

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close