Investigații

Politicieni și afaceriști controversați se bat pe banii românești din grădinițele moldovenești

Peste 17 milioane de euro a investit statul român în Republica Moldova pentru ca aproape 800 de grădinițe de copii să fie renovate și, astfel, redate circuitului educațional. Printre cele două sute de firme de construcții care au primit lucrări, însă, se regăsesc și profitori politici, dar și oameni de afaceri care au probleme legale sau de integritate.

 

FISM: s-au făcut verificări riguroase ale firmelor

În 2010, România și Republica Moldova au încheiat un acord de asistență financiară nerambursabilă prin care statul din dreapta Prutului acorda vecinului său o sută de mili-oane de euro pentru a investi în domenii ca infrastructura, educația, energia sau mediul. În jur de 20 de milioane de euro au fost destinate lucrărilor de reabilitare a sute de unități de învățământ preșcolar. Până în prezent, au fost încheiate 767 de contracte de reabilitare de grădinițe. Coordonatorul programului a fost Ministerul Educației din Republica Moldova, iar instituția care s-a ocupat, practic, de cheltuirea banilor a fost Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

Directorul FISM, Mircea Eșanu, a explicat în ce a constat procedura de selecție a firmelor de construcție. „Toate procedurile au loc conform regulilor Băncii Mondiale, noi (FISM – n.r.) nu avem nicio treabă cu procedura de achiziții publice și Agenția de Achiziții Publice.

Noi ajutăm comunitățile să facă câteva lucrări, pregătim toate actele, ajutăm comunitatea să-și estimeze sumele, anunțăm licitațiile și ajutăm comunitatea cum să-și desfășoare licitațiile. Un set de licitații, la început, s-au făcut pe lot, unde localitățile aveau sume mici, 200-300 mii lei, dar la majoritatea, adică în jur de 600 de grădinițe, licitațiile s-au făcut pe loc, în localitate, iar satul alege firma câștigătoare”, a declarat Eșanu.

Directorul FISM a dat asigurări că procedurile de selecție au respectat și rigori de integritate. O dovadă ar fi, a arătat Eșanu, că peste o sută de procese verbale de adjudecare a contractelor nu au fost urmate de acordarea lucrărilor pentru că selecta-rea companiilor nu s-ar fi făcut corect. Mai mult, șeful Fondului de Investiții Sociale din Moldova a menționat că s-a verificat “dacă compania întrunește toate condițiile tehnice, are licență, are experiență similară. S-au verificat dacă au litigii sau nu au, costurile arestate sau sechestrate”.

În urma acestor proceduri riguroase, după declarațiile lui Eșanu, aproximativ 200 de firme au câștigat licitațiile pentru totalul celor 767 de grădinițe din raioanele și satele din Moldova, pentru reparaţia grădinițelor sau pentru alte lucrări în cadrul acestui program. Dintre aceste două sute de firme, unele au câștigat doar câte un contract, altele până la 29 de lucrări.

 

26 de contracte pentru un diriginte de șantier amendat

Una din companiile cu 26 de contracte câștigate este „Coceban-Construct” SRL din Chişinău. Fondatorii firmei sunt Olga Ceban și Sergiu Cobaș, cel din urmă fiind și administrator al companiei. Contractele câștigate au fost pentru reabilitarea unor grădinițe din Drochia, Cimișlia, Orhei și Ciulucani, raionul Telenești.

Sergiu Cobaș a avut în trecutul apropiat probleme tocmai cu unele lucrări de construcții, fiind amendat într-un proces din 2012, de Judecătoria Ocnița pentru nerespectarea regulilor de construcție. Conform deciziei de sancționare contravențională, semnată de judecătorul Gheorghe Grib, „Covaş (Cobaș – n.r.) Sergiu, în calitate de diriginte de şantier al blocului „B” al Liceului „Ştefan cel Mare” din s. Lipnic nu a complectat cartea tehnică, lipsesc procesele-verbale în faza determinată a execuţiei, lipsesc certificatele de conformitate…”.

Contactat, Sergiu Cobaș a confirmat că a avut un astfel de dosar în 2012. Dar a adăugat că nu ține minte ce s-a întâmplat în dosar, „ce au scris ei acolo’’ și nici cum s-a încheiat procesul.

 

17 contracte pentru un fost ministru comunist asociat cu liderul transnistrean

O altă companie, care a câștigat 17 contracte de lucrări la grădinițe, este „Green Farm” SRL din Chișinău (companie fondată de către SRL „Întreprinderea Mixtă SG Engineering & Co SRL” și SRL „Întreprinderea Mixtă Steaua-Grup”). Administratorul „Green Farm” este Valeriu Pleșca, un personaj foarte controversat. Pleșca a deținut funcția de ministru al Apărării în perioada în care R.Moldova era condusă de comuniști, între 2004 și 2007.  Conform unui articol publicat de către Point.md, Valeriu Pleșca a luat, în 2012, de la „Moldova-Agroindbank”, un credit, pentru o perioadă de cinci ani, de 301.000 euro. Un alt împrumut a fost luat de la „Banca Socială” – aproape 613 mii euro. În 2015,  „Banca Socială” (alături de „Banca de Economii” și „Unibank”), a fost lichidată în urma condițiilor impuse de FMI după ce a fost descoperit furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Pleșca a mai fondat (alături de soţia Angela și fiul Alexandru) Întreprinderea Mixtă „Steaua-Grup” SRL. La finele lunii 2013, Valeriu Pleșca a obținut licență pentru un post de televiziune cu tematică economică, MBC. Potrivit portalului Mold-Street, televiziunea este administrată de fostul ministru al Apărării. Proprietar al MBC este firma „SG Media 1” SRL. Fondatorii firmei sunt „Steaua-Grup” SRL (50%) şi Seymur Akhunzada (50%). Conform Mold-Street, Seymur Akhunzada (…) activează mai mult în regiunea separatistă (Transnistria – n.r.) unde este mâna dreaptă a milionarului cazah Talgat Baitaziev, care a preluat Uzina Metalurgică de la Râbniţa şi care este un partener de afaceri cu fostul lider separatist Evgheni Şevciuc. Seymur Akhunzada este în prezent preşedintele Consiliului băncii „Ipotecinii” de la Tiraspol”.

 

Opoziția ia lucrări, dar se plânge de abuzurile puterii

Două companii care au acționariat similar au câștigat câte 11 contracte de lucrări. Este vorba des-pre „Cronostrans” SRL și S.C. „Maistcons Grup” SRL. „Cronostrans” SRL o are ca fondatoare pe Nina Iurcu și administrator Petru Carabadjac, iar firma este înregistrată în satul Puhoi din Ialoveni. Nina Iurcu apare ca membră pe lista PLDM şi este actuala viceprimară a satului Puhoi. Informația ne-a fost confirmată telefonic inclusiv de către primarul satului, Petru Frunze, de asemenea membru PLDM. Dânsul s-a plâns că aceste contracte pentru reabilitarea grădinițelor sunt acordate în special primăriilor conduse de membri ai PD. „…banii au fost repartizaţi după alte criterii. Dacă vrem să fim de-ai lor (ai PD – n.r.), avem finanţe, dar dacă nu, nu! Suntem nevoiţi să suportăm consecinţele”, a spus Frunze pentru jurnal.md. În același timp, însă, viceprimara PLDM din Puhoi obține contracte în alte localități prin „Cronostrans” SRL.

 

Licitații câștigate pe nepotisme

Cu 11 licitații câștigate apare în scriptele FISM și SRL „Provladina Construct”. Conform unei investigaţii a jurnaliștilor de la Ziarul Național, primăria Șipoteni, după ce a trimis scrisori de cerere a ofertelor de prețuri la câteva companii, a decis să angajeze firma „Provladina Construct” pentru lucrări de termoizolare a clădirii grădiniței din localitate.

Firma care este deținută de Ion Susarenco, nepotul unui actual consilier local democ-rat din Șipoteni, Gheorghe Susarenco, dar și nepot al unei rude prin alianță a primarului, s-a angajat inițial să execute lucrările contra sumei de 399 de mii de lei. Peste doar trei luni, compania a mai cerut 118 mii de lei, iar primăria a acceptat solicitarea, majorând valoarea contractului cu încă 29%, chiar dacă Legea privind achizițiile publice interzice semnarea acordurilor adiționale de majorare a valorii lucrărilor cu mai mult de 20% din valoarea inițială a acestora.

Opt contracte pentru asociatul unui demnitar greu

O altă firmă care a atras atenția este I.M. „Gluck” SRL, cu opt licitatii câștigate. Fondatorii sunt Valeriu Tincu și Aleksandr Bensak (cetățean german), administrator fiind Tincu. Acesta din urmă mai figurează ca fondator la „Societatea Efect” SRL și Compania Comercială „Leasing Moldova” SRL, ultima având un număr mare de fondatori, printre care Cooperativa Producere-Firma Tehnico-Științifică „Orateh”, S.A.T.Î. „Societatea Banca de Economii”, BC „Moldindconbank”, dar și Anatolie Ghilaș.

Anatolie Ghilaș este directorul general al Agenției Relații Funciare și Cadastru din 2011. Dânsul a ajuns de mai multe ori în vizorul presei, care a scris despre casele de lux pe care le deține și despre licitațiile de milioane câștigate. Într-o investigație semnată de RISE Moldova, jurnaliștii au descoperit că Anatolie Ghilaș a evitat să dec-lare cota de 1.02% (22.500 lei) pe care o deține la „Moldova Leasing” SRL.

Bani din grădinițe, dar și din videochat

Tot cu opt contracte câștigate apare și firma „Daniel” SRL, din Bălți, administrată de Iurie Popa. „Daniel” SRL mai este fondatoare la alte două firme, una din ele fiind Întreprinderea cu Capital Străin „RC-Store”, care îi are administratori pe Philippe și Maurice Cosyn (cetățeni francezi). Potrivit unei investigații RISE Moldova, un studio de videochat (www.liveshowstudio.com) este înregistrat pe numele Philippe Cosyn. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Philippe Cosyn a fondat, în februarie 2012, ÎCS „RC-Store” SRL, cu sediul în Cupcui, Leova. Prin intermediul acestei companii, francezul mai deține un domeniu web (www.rc-store.md). Pe site, compania anunță că a deschis în R.Moldova prima școală de pilotaj a aeromodelelor cu telecomandă, pune în vânzare aeromodele și piese de schimb, la fel ca și www.nemorc.com, un alt domeniu web înregistrat pe numele lui Philippe Cosyn. Am sunat pe numărul firmei să cerem detalii despre „RC-Store”, dar ne-a răspuns o doamnă care ne-a asigurat că acolo nu sunt fondatorii nici unei alte firme decât „Daniel” SRL.

 

Primarii lui Plahotniuc și-au luat partea leului românesc

În februarie 2017, în cadrul ședinței de Guvern moldovean, cabinetul de miniștri a aprobat o nouă listă de grădinițe, 83 la număr, care vor beneficia de grantul românesc. Interesant este că, în această listă, campion la câștigat banii oferiți de Guvernul României este Nisporeniul, de unde este și liderul PD, Vlad Plahotniuc. 17 grădinițe vor fi renovate aici iar suma se ridică la 8,1 milioane de lei. Coincidență sau nu, dar toți primarii localităților respective fac parte din PDM. La Călărași va fi renovată doar o grădiniță, în satul Sipoteni.

În prima parte a grantului oferit de Guvernul României, raionul Nisporeni a avut 27 de grădinițe ca beneficiare de lucrări pentru 23.574.000 de lei, o sumă record. În raionul Ungheni, numărul grădinițelor beneficiare a fost de 38, dar suma oferită a fost de doar 13.590.000 de lei.

Potrivit unui raport de cheltuieli, programul de renovare a instituțiilor preșcolare, implementat în 2014 de către FISM, 767 de grădinițe au fost incluse într-un proiect de 19,9 milioane de euro, din care s-au cheltuit 17,68 milioane de euro.

În imagine: Grădiniţa din s. Lozova. Sursa foto: România liberă

 

Acest material jurnalistic a fost realizat în cadrul proiectului „Overcoming media’s stereotypes through cross border co-operation” coordonat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii şi  finanţat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund.

Nata Scobioală

Textul integral poate fi accesat pe anticorupţie.md

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker