Evenimente

Reforma justiţiei: declaraţii şi realităţi

În cadrul unei conferințe de presă cu prilejul împlinirii a doi ani de la învestirea în funcție, prim-ministrul Pavel Filip a menţionat: a continuat reforma justiției și lupta cu corupția, astfel încât toți cetățenii să fie egali în fața legii și să fie restabilită încrederea oamenilor în sistemul de justiție. Cum apreciaţi această declaraţie?

 

În imagine: Victor Lupaşcu (în stânga) şi Victor Cibotari, agenţi economici, or. Rezina.

Victor Lupaşcu, om de afaceri, or. Rezina: Reforma justiției și lupta cu corupția!? Povești! Mai degrabă degradare la toţi parametrii.

Restabilirea încrederii oamenilor în actualul sistem de justiție!? Glume de prost gust! Trăim într-un stat corupt până în măduva oaselor și sărac, iar Filip vrea să ne convingă că suntem într-un colț de rai, adică să ne prostească în modul cel mai urât. Justiție selectivă, corupție, minciuni, teatru politic ieftin, exodul masiv al populaţiei – iată care este realitatea.

Justiția din Moldova este lipsită aproape în totalitate de independență. Influența politică asupra poliţiei, procurorilor și judecătorilor este foarte mare. Chiar și guvernanții locali, protejați politic, nu se sinchisesc să demonstreze deschis că ţin sub control organele de drept, pentru a băga frica în cetățeni.

 

Victor Cibotari, om de afaceri, or. Rezina: Guvernul Filip a fost investit pe ascuns, noaptea. După investire P. Filip a declarat că va depune tot efortul pentru a recupera miliardul furat, chiar a promis că va instala un panou informațional în centrul Chișinăului, ca fiecare cetățean să poată vedea în timp real câți bani au fost deja recuperați. Au trecut mai bine de doi ani, dar din miliardul furat n-a fost întors  niciun leu. În acest răstimp am văzut doar o mimare  a reformelor în justiție şi în lupta cu corupția. De la tribune ne tot spun că toți cetățenii sunt egali în faţa legii. În realitate însă, relativ liberi în acţiuni se simt doar membrii şi adepţii partidului de guvernământ. Justiţia găseşte oameni corupţi numai printre persoanele cu alte viziuni politice decât ale celor de la guvernare. Uneori, de formă, se mai intentează câte un dosar și celor din gașca lor, dar care au fost racolaţi forţat din alte formațiuni politice.

Personal am depus mai multe demersuri la Procuratura Generală, CNA, MAI cu indicarea unor acte concrete de corupție, furturi şi delapidări ale mijloacelor financiare de către reprezentanţii guvernanţilor. Dar, aflând cine sunt protagoniștii faptelor, oamenii legii renunţau să iniţieze anchetele de rigoare.

Dacă în România pe parcursul a doi ani au fost trași la răspundere mai mult de o mie de demnitari de  diferite ranguri, apoi în R. Moldova observăm doar răfuieli cu oponenții politici. Procesele judiciare ale acestora, de regulă, se desfășoară cu ușile închise, chiar dacă respectivii cer transparenţă. De ce? Se tem ca nu cumva să fie dezvăluite informaţii nedorite despre cei de la Guvernare?

Un adevărat dezmăţ în această ordine de idei observăm în raionul Rezina. Dosare supte din deget, percheziţii şi arestări la comandă a persoanelor care-şi permit să critice deschis autorităţile pentru mai multe fapte nedemne… Dosarele intentate unor oameni de afaceri nu sunt trimise în instanță, dar nici clasate. Pentru că cei care le-au intentat nu au probele necesare, dar şi pentru a-i sili pe bănuiţi să tacă.

În ultimul timp poliţia încearcă să restabilească  încrederea populației prin acţiuni de caritate, acordarea de servicii şi ajutoare materiale persoanelor nevoiașe. Dar predestinaţia poliţiei este nu de a tăia lemne şi a aduce apă bătrânilor neputincioşi, ci de a crea condiții pentru respectarea legilor și a ordinii publice, preîntâmpinarea și descoperirea rapidă a infracţiunilor, crimelor, tragerea la răspundere a vinovaților.     

 

Ion Luchian, avocat, ex-procuror al raionului Telenești: Nu putem să zicem că justiția nu lucrează. Dovadă sunt mai multe procese în care persoane cu funcții înalte au fost trase la răspundere. Dar nu știu la ce concluzie au ajuns parlamentarii când au schimbat codurile de procedură penală. Cele adoptate de la 2003 încoace nu disciplinează anchetatorii și complică lucrul procurorilor. Cea mai eficientă anchetă a fost anume până la perioada de referință. De atunci am avut destule situații când ofițerul de urmărire penală nu a inclus toate probele la dosar, iar în judecată cauzele respective plesnesc ca baloanele de săpun. În al doilea rând, toate  instituțiile de control și revizie au fost lichidate, acum e dificil să cauți un revizor. Este mare numărul angajaţilor din organele de drept care abandonează serviciul nu atât din cauza salariului, cât a nedreptăților pe care le observă zi de zi. Dar cel mai întâi trebuie de schimbat codurile în așa mod, ca procurorul să fie independent în decizia sa, ca el să răspundă de dosar de la intentarea cauzei până la transmiterea în judecată. Totodată, înainte deciziile procurorului nu se puneau la vot, procurorul general avea o mare putere, el purta răspundere pentru orice semnătură. În cazul unei încălcări disciplinare procurorul singur lua decizie, fără a mai apela la consiliul procurorilor. În genere, reformele  în justiție trebuie să  meargă cot la cot cu alte reforme menite să schimbe spre bine viața cetățeanului. Or, dacă un angajat este condamnat că a furat ceva de la întreprindere, spre exemplu, ca să vândă la piață şi să-și întrețină familia, asta vorbește despre faptul că acest gen de infracțiune nu va fi curmat niciodată.

 O femeie din satul Vadul Rașcov, raionul Şoldăneşti, care a solicitat să nu-i dăm numele, pentru a soluționa un litigiu apărut în toamna anului trecut între dânsa și administrația publică din localitate, s-a văzut nevoită să apeleze la judecată. Dar, dacă anterior cererile reclamantei erau examinate de instanţa din Șoldănești, acum femeia a primit aviz să se prezinte tocmai la Judecătoria Telenești. Potrivit dânsei, așa s-a decis în urma aplicării sistemului aleatoriu de selectare a judecătorilor care să examineze cauza. Pentru a ajunge la Teleneşti femeia trebuie să parcurgă o distanţă de peste o sută de km, schimbând cel puţin două autobuze.

Acesta nu este unicul caz întâmplat în urma reformei justiţiei, implementată de actuala guvernare. Pentru a-și apăra un drept constituțional, cetățeanul este impus să parcurgă sute de kilometri, cheltuind sume solide de bani, timp şi eforturi, iar guvernarea se laudă că reforma înlesneşte accesul cetățenilor la justiție, ne-a spus doamna din Vadul-Raşcov.

Pentru conformitate: Ion Perciun, Ion Cernei, Victor Sofroni

 

Aşteptăm opiniile dvs. pe www.cuvintul.md, pe Facebook ziarul Cuvântul sau pe adresa str. Păcii, 38, or. Rezina.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker