Sesizează o problemăSocial

Selectarea şi promovarea cadrelor pe timp de pandemie

Selectarea şi promovarea cadrelor pe timp de pandemie

Andrei Bordian, student la secţia cu frecvenţă redusă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM şi Larisa Paraniuc, ex-directoare a IP „Muzeul raional de Istorie şi Etnografie” din Rezina au trimis la CUVÂNTUL plângeri la aceeaşi temă.

Andrei Bordian ne-a relatat: “La sfârşitul lunii iunie c. am depus la Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor la funcţiile publice din cadrul IP „Muzeul raional de Istorie şi Etnografie” din Rezina dosarul pentru funcţia de director. 

Concursul urma să aibă loc pe 2 iulie, la ora 10:00. Şefa Secţiei Cultură, Angela Racu, cea care a colectat dosarele, însă mi-a zis că pe 2 iulie concursul nu va avea loc pentru că la funcţia de director pretind 5 persoane şi membrii juriului au nevoie de timp ca să studieze dosarele şi proiectele de management. 

A trecut mai bine de o lună şi concursul aşa şi nu a avut loc. Între timp am auzit că preşedintele raionului, înainte de anunţarea concursului, avea omul său de la partid pentru această funcţie. Studiind mai bine problema, am aflat că aceasta este doamna Liuba Godonoagă, care este pensionară şi nu are nici un drept legal să ocupe această funcţie. 

Vreau concursul să se desfăşoare corect, transparent, cu respectarea legislaţiei. Apropo, obiectivul meu pentru următorii cinci ani, în funcţia de director al muzeului, este transformarea instituţiei în mediator cultural şi creator de servicii noi pe piaţa culturală, schimbarea mentalităţii cetăţenilor privind rolul muzeelor în societate.

Mi-am propus să creez pagina web a muzeului, să implementez proiecte şi servicii atractive, o revistă lunară, mai multe activităţi culturale, printre care concursuri, cinema în aer liber, expoziţii, mese rotunde, noaptea muzeelor, şezători, festival pascal pentru copii şi altele”, scrie A. Bordian. 

La rândul ei, Larisa Paraniuc scrie: “La 1 septembrie 2018 am fost angajată în bază de contract de muncă pentru un an în funcţia de directoare a Instituţiei Publice „Muzeul raional de Istorie şi Etnografie” din Rezina.

Nu a fost iniţiativa mea, dar mi s-a propus de câteva ori să depun actele la concurs. Mi se spunea că, activând 36 de ani ca profesoară de istorie, aş fi o candidatură potrivită la această funcţie. 

Muzeul fiind o instituţie nouă în raion, era mult de lucru. În primul rând, am făcut reparaţie. Banii alocaţi ne-au ajuns pentru trei săli, un hol şi biroul angajaţilor. Mai trebuie reparate încă două săli şi un hol. Obiectivul meu de bază a fost colectarea exponatelor. Toate au fost colectate prin donaţie, circa o mie de exponate. 

După primul an de activitate, contractul a fost prelungit de câteva ori. Ultima dată – pe trei luni (1 ianuarie – 31 martie, 2020). 

Domnul Valeriu Ciorici, preşedintele raionului, se interesa când expiră contractul meu şi mi s-a spus că a dat indicaţii să nu mai fie prelungit, motivând că în această funcţie trebuie angajat un specialist tânăr, deoarece eu sunt de vârstă pensionară. Între timp, ca directoare interimară a fost angajată o… altă pensionară, lucru pe care eu nu l-am prea înţeles. 

În luna aprilie muzeul nu a activat, cheile erau la mine. În luna mai am primit indicaţie să transmit cheile noii directoare interimare. Am cerut să se întocmească un act de transmitere-primire a patrimoniului instituţiei, ceea ce nu s-a făcut.

Când am predat cheile, noua directoare mi-a spus în faţă că, indiferent de câţi participanţi vor fi la concurs, anume ea va fi câştigătoarea. Precizez, iniţial salariul meu a fost, după impozitare, de 2400 de lei şi atunci nu erau doritori care să lucreze în această funcţie. 

În calitate de fondatoare a muzeului, rog comisia de concurs să respecte legislaţia şi să asigure transparenţa procesului de selectare a conducătorului instituţiei. Aşi vrea să activez şi în continuare la muzeu. Am depus cerere pentru funcţia de muzeografă. Dar nu înţeleg de ce concursul se tărăgănează”, scrie Larisa Paraniuc.

Solicitaţi să comenteze plângerile expuse mai sus, preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, ne-a răspuns: “Ca urmare a situaţiei epidemiologice prin infecţia cu Covid-19 şi în scopul realizării recomandărilor OMS şi Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale privitor la sigurarea controlului prevenirii răspândirii infecţiei, Consiliul Raional a suspendat toate concursurile de angajare pe o perioadă nedeterminată”.

Şefa Secţiei Cultură, Angela Racu, a scris doar că nu are de adăugat nimic la răspunsul expediat de preşedintele raionului.

Reporter “C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker