Scrie știrea taSocial

Festivalul ”Pe o ramură de grai” – de data aceasta online

Festivalul ”Pe o ramură de grai” – de data aceasta online.

Ediția a XII-a a Festivalului-concurs al tinerilor creatori de poezie ”Pe o ramură de grai”, organizat de Biblioteca Publică Raională “Vasile Alecandri” din Teleneşti, în anul curent a avut un dublu generic: ”Miraculoasa forţă a lecturii” și ”Moldova multietnică – alegem să conviețuim în armonie”.

Din cauza pandemiei, festivalul s-a desfășurat online şi a necesitat activități în condiții speciale, dar a apropiat oameni și a scurtat depărtări până la distanța unui click.              

Festivalul ”Pe o ramură e grai” se desfăşoară o dată la doi ani, iar prima ediție a avut loc în vara anului 1998. În cei 22 de ani la concurs au participat peste 600 de amatori de literatură. 

La ediția din anul curent au aplicat 48 de participanți din peste 30 de localități din republică, inclusiv mun. Bălți, raioanele Strășeni, Sângerei, Râșcani, Soroca ş.a. Participanţii au fost salutaţi de Vera Osoianu, directoare adjunctă a Bibliotecii Naționale și poetul Iulian Filip, care a fost președintele juriului.

Din juriu au mai făcut parte Dumitru Mămăligă, redactorul revistei ”Roua stelară”, poet și jurnalist și Nadejda Pădure, directoarea Bibliotecii Publice ”Mihail Sadoveanu” din Strășeni, autoare a două volume de versuri. 

Maria Furdui, directoarea BPR ”V.Alecsandri” din Telenești  a menționat că s-a muncit ca niciodată și că munca a dat efectul scontat: ”Vă mulţumim pentru versurile prezentate, pentru sufletele deschise publicului. Au fost admise în concurs doar poeziile care au corespuns genericului festivalului. Dar am avut și creații foarte bune, cu diferită tematică, pe care publicul le-a citit cu interes, descoperind talente de valoare.

Vom urmări în continuare evoluția tinerilor poeți și credem că forumurile literare vor fi o platformă de promovare valoroasă. Suntem onorați să vă informăm: toți participanții sunt menționați cu diplome! Toți creatorii de poezie, care au participat la Gala Laureaților, primesc diplome și premii bănești. Cele mai bune versuri vor fi publicate în revista ”Roua stelară”!”

Maria Furdui, directoarea BPR ”V.Alecsandri” din Teleneşti, a menţionat că toți participanții la festival au trimis secvențe filmate cu recitaluri din creația proprie, iar juriul a apreciat valoarea artistică a lucrărilor. Totalurile şi Gala Laureaţilor au avut loc la fel online. 

Conform deciziei juriului, locul I l-au ocupat Agrici Maria, Bojii Felicia şi Moraru Adela; locul II – Morari Valeria, Gabor Diana, Plinschi Lilia; locul III – Sârbu Marina, Scurtul Bianca, Toma Rodica.

Au fost desemnaţi câştigători şi pe categorii de vârstă.  

Premii speciale au fost decernate participanţilor Gore Ștefan, Stroici Diana, Tolstenco Violeta, Barbacari Daniela, Beșleagă Gheorghe, dar şi celor mai activi internauţi – Mazâlu-Miron Natalia şi Neaga Nicolae. 

Filmul festivalului poate fi urmărit mai jos.

Ion Cernei

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close