ApropoSocial

De ce? Până când?

De ce?  Până când?

Ziua Limbii Române, marcată în Republica Moldova la 31 august, este una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80 ai sec XX.

A fost legiferată pe 31 august 1989 de Sovietul Suprem din RSSM ca limbă de stat pe baza grafiei latine, conform voinţei Marii Adunări Naționale din 27 august 1989, la care au participat circa 750 de mii de oameni, practic fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice. 

Guvernările ulterioare însă, au utilizat în interesele lor practic toate victoriile Mişcării de Eliberare Naţională. Încetul cu încetul Republica Moldova s-a pomenit dominată de duşmanii limbii române şi alfabetul latin, ai Tricolorului şi Independenţei.

Agrarienii şi interfrontiştii au întrodus în Constituţie glotonimul “limba moldovenească”, un instrument politic de manipulare şi dezbinare a opiniei publice. Voronin şi ortacii săi, care au declarat Tricolorul steag fascist, mai apoi fără scrupule l-au sărutat şi, susţinuţi de pleava mancurtă, au pus stăpânire pe instituţiile statului, continuând să menţină până azi republica în mocirla sărăciei economice şi spirituale – mediul lor prielnic de guvernare.

Anume aceste guvernări, prin acţiunile lor, au stimulat înrădăcinarea în societatea noastră a făţărniciei, urii, ranchiunei, bătându-şi joc în mod deschis de cele mai sfinte idealuri ale acestui popor. Şi societatea noastră, cu mici excepţii, rabdă toate acestea.

La ce-am ajuns: în ultimii ani, la 27 august, în Chişinău, duşmanii înveteraţi ai Limbii Române, Tricolorului, Independenţei, în mod făţarnic, protejaţi de poliţişti înarmaţi, de sărbătorile naţionale depuneau flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, adevăraţilor patrioţi ai neamului, cetăţenilor fiindu-le restricţionat accesul. Iar boborul priveşte la această bătaie de joc din partea slugilor sale, înghite şi tace.

De ce? Până când? 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker