Apropo

Alegătorii în rol de gropari ai propriului viitor

Recent, PDM relata într-o ştire, că peste 530 de mii de alegători au semnat în susţinerea iniţiativei privind alegerea parlamentului prin vot uninominal. Am discutat cu mai multe persoane, inclusiv personalităţi de referinţă, care susţin această idee. I-am întrebat dacă au citit proiectul de lege înaintat de democraţi şi cunosc modalitatea de alegere a deputaţilor propus de aceştea. Toţi mi-au răspuns că nu au văzut documentul, dar însăşi ideea li se pare mult mai interesantă decât alegerile pe liste de partid.

 

Într-adevăr, ideea, în modul cum este promovată de televiziunile, posturile de radio, portalurile online, oamenii PDM pare foarte atractivă: astăzi, pe liste, în Parlament ajung multe persoane ”mute”, cu mandate cumpărate, pentru a-şi promova interesele, iar votul uninominal permite alegătorului să voteze pentru un candidat concret, de la care să poată cere ulterior acţiuni concrete, iar în caz că nu-şi face treaba – să-l recheme (aşa susţin promotorii iniţiativei).

În realitate, spunea zilele trecute cunoscutul savant, om politic, ex-demnitar de stat şi parlamentar, profesorul universitar Mihai Patraş, proiectul respectiv de lege conţine mai multe detalii despre care promotorii lui nu vorbesc, dar care pot da peste cap toate speranţele frumoase ale celor care astăzi cu atâta ardoare îl susţin. Este vorba despre modul de formare a circumscripţiilor, inclusiv în regiunea transnistreană şi diasporă; alegerea deputaţilor într-un tur şi nu în două cum se face de obicei şi cum ar fi normal; înscrierea în cursa electorală doar a candidaţilor cu viză de reşedinţă în circumscripţia respectivă (citeşte: promovarea baronilor locali şi oamenilor actualei guvernări cu destule resurse administrative şi îngrădirea accesului în parlament a personalităţilor marcante, destoinice, de care nu prea avem acum în teritoriu) etc.

Un accent deosebit se pune pe rechemarea deputatului care “nu va face treabă”. Legislaţia actuală conţine 5 prevederi de rechemare a primarilor care nu fac faţă cerinţelor. Dar prevederile legii funcţionează doar în două cazuri: de deces sau când primarul singur depune cerere de demisie. Prin referendum, în caz de incompatibilitate a funcţiilor sau în baza hotărârii instanţei de judecată în Republica Moldova nu a fost revocat niciun primar, deşi asemenea cazuri au fost multe, inclusiv în regiunea Orhei. (Doi primari din raionul Rezina au rămas în funcţii încă mult timp după deciziile irevocabile ale judecăţii datorită susţinerii PDM, ai cărui exponenţi erau).

PDM a desfăşurat o campanie amplă de promovare a iniţiativei sale. Dar, în situaţia când lumea, inclusiv cei care se dau cu părerile, nu cunoaşte detaliat prevederile proiectului de lege şi mecanismele de realizare a ei, “asistăm, de fapt, la o campanie de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, deoarece sunt întoarse cu picioarele în sus anumite idei în dorința de a impune un subiect pe care şi-l dorește o parte din conducerea țării”, sublinia, într-o conferinţă de presă la IPN, Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Desigur, peste un timp lumea se va convinge de importanţa detaliilor ascunse de autorii iniţiativei, se va căina că a fost dusă în eroare şi va  încerca să caute ieşire din groapa pe care azi, singură, şi-o sapă. Numai că pierderile pe care le vor suporta (cei cu votul, nu cei cu iniţiativa) nu vor mai putea fi recuperate. Ca şi miliardele furate din haznaua statului şi din buzunarele concetăţenilor noştri, care, pe de o parte, se indignează de ceea ce se întâmplă, iar pe de altă parte, îi susţin cu o slugărnicie crasă pe cei care au adus peste 80 la sută din populaţie sub pragul sărăciei, iar Moldova – pe piedestalul “Cea mai săracă ţară din Europa”…

Foto simbol. Sursa: Antena3.

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker