Evenimente

Revenirea acasă a poetului Bogdan Istru

Bogdan Istru, poet și eseist, una  din cele mai notorii personalităţi ale satului Pistruieni, şi-a găsit, după atâţea ani, locul binemeritat la baştina sa: duminică, bibliotecii comunale i s-a conferit numele scriitorului. Între mai multe nume de somități care s-au născut în comuna noastră beneficiarii bibliotecii au optat (în cadrul unui sondaj de opinie) anume pentru consăteanul nostru, Ion Bădărău, cunoscut cu pseudonimul Bogdan Istru.

Evenimentul a venit să întregească festivitatea de oma-giere a 103 ani de la naşterea scriitorului. Printre oaspeţi a fost şi nepoata scriitorului, dna Galina Starâş, mulți ani doctoră la Brânzeni, care a povestit despre viața tumultoasă a omului de litere Bogdan Istru, fiul fierarului din Pistruieni, ce ne-a lăsat o impresionantă moștenire literară.

Primara satului Pistruieni, Maria Mihalcenco, a subli-niat că cel mai potrivit mod de a cinsti şi înveşnici această mare personalitate este ca biblioteca să-i poarte numele.

Dna Starâş (în stânga) , împreună cu dna Mihalcenco, au  inaugurat simbolic instituţia cu noul nume.

O comunicare interesantă a pregătit pentru elevii, pedagogii, pistruienenii prezenţi la festivitate dna Ana Balan, şefa bibliotecii din Ordăşei, vorbind despre stima şi recunoştinţa consătenilor pe care o purtau scriitorului şi întâlnirile de suflet cu Bogdan Istru la baştină.

Dl Anton Guţu, unul din cititorii bibiotecii a recitat o poezie pe care a declamat-o în faţa poetului  Bogdan Istru în copilărie, când maestrul a participat la o întâlnire cu elevii din școala din satul natal, fiind atunci înalt apreciat de către scriitor.

Simbolistica acestei manifestări a fost plăsmuită de exprimarea artistică a ansamblului „Crâşovenii” de la Gimnaziul „Anton Moraru” din sat, care recent au luat premiul I în Concursul Republican ”Şi tu poţi fi o stea”.

Menţionăm  că  Bogdan Istru (1914-1993) a fost un poet de vază din Republica Moldova. A absolvit Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași în anul 1931, după care a lucrat ca învățător. Până la ocuparea Basarabiei de către URSS în anul 1940, el publicase deja două volume, ambele apreciate de George Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”. 

După 1945 s-a făcut remarcat prin poeme şi versuri dedicate transformărilor socialiste din Moldova, acestea fiind traduse în mai multe limbi. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1976), iar în anul 1984 a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Tradiţional, vom dedica scriitorului Bogdan Istru acţiuni cultural-ştiinţifice, pentru a cultiva sătenilor respectul pentru valorile locale.

Aurica Morari, bibliotecară, s. Pistruieni

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker