Social

Vacanță de vară pentru copiii de grădiniţă?

Ministerul Educației a adoptat un Regulament care prevede că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada 1 iunie – 31 august. Decizia Ministerului i-a nemulţumit pe mulţi părinţi, care motivează că nu au în grija cui lăsa copiii.

Recent, Ministerul Educației a făcut precizări cu privire la prevederile Regulamentului. S-a menţionat că vacanţa se va stabili în urma consultării părinților, iar pe durata sistării activității instituției autoritățile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituții apropiate sau le vor oferi părinților alte alternative. Informaţia privind vacanţa urmează să fie afişată de către conducerea instituției la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia. Ministerul mai precizează, că această decizie a fost luată pentru a normaliza activitatea colaboratorilor grădiniţelor şi a asigura drepturile lor la concediu, dar şi pentru organizarea normală a reparaţiilor instituţiilor.

Drept reacţie la protestele părinţilor, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Minis-terului Educației să revină la regulament şi, în procesul discuţiilor cu administrațiile locale și cu părinții, să găsească soluții raționale. Totodată, premierul a atenționat Minis-terul Educaţiei în legătură cu desincronizarea vacanţelor de toamnă şi de primăvară a elevilor claselor I – IV cu cele ale elevilor claselor V- XII și a solicitat revizuirea calendarului vacanţelor pentru următorul an de învățământ.

Pentru a afla care este poziţia colaboratorilor grădiniţelor şi autorităţilor publice locale vizavi de această problemă, reporterul “C” a solicitat opiniile unora dintre ei.

Aliona Nastas, directoarea Grădiniței de copii nr. 5 „Bucuria” din Rezina: „Grădinița noastră este prevăzută pentru 180 de locuri. Anume atâțea copii avem înscriși. Însă instituția este frecventată zilnic în medie de 130-135 de copii. În lunile iunie-august, frecvenţa zilnică se reduce până la 105-110 prezențe.

Activitatea instituției este asigurată de 45 de angajați, inclusiv 23 de lucrători tehnici.

Noul Regulament-tip are părţi pozitive, dar şi prevederi discutabile. Bunăoară, p.55 al acestui document stipulează: „Instituțiile de educație timpurie funcționează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada de vară (1 iunie – 31 august), timp în care se realizează lucrări de igienizare, de reparații curente și/sau capitale sau dezinfecție cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului Muncii. Instituțiile de educație timpurie își sistează activitatea și în perioada sărbătorilor legale”. Plecarea întregului colectiv în concediu e bine, efectuarea reparaţiilor în lipsa copiilor – la fel. Dar durata de concediu a lucrătorilor instituției este diferită și oscilează între 28 şi 62 de zile calendaristice. Astfel reiese că asistenta medicală, bonele, alți lucrători auxiliari vor trebui să revină la serviciu, iar educatoarele se vor afla încă în concediu. Sunt cazuri când unii angajați doresc să-şi ia concediu în alte perioade ale anului. Noi nu putem activa în condiții de cazarmă. Personalul grădiniței noastre a discutat problema cu părinții şi am ajuns la concluzia că în timpul verii grădinițele trebuie să activeze”, a concretizat Aliona Nastas.

Simion Tatarov, primarul or. Rezina: „Personal m-am întâlnit cu directoarele celor 4 grădinițe de copii din comună, indicându-le să consulte părerea fiecărui părinte în parte. Aceste păreri le vom examina, poate chiar la una din ședințele Consiliului, după ce se va adopta decizia respectivă, care trebuie să fie foarte echilibrată și să reflecte în primul rând dorințele și năzuințele părinților”.

Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina: „Proiectul în cauză a fost elaborat de către un grup de lucru instituit prin dispoziția ministrei Educației, fiind examinat și discutat cu reprezentanții societății civile și avizat de către Minis-terul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Centrul Național Anticorupție. Acum acest proiect se discută cu angajații instituțiilor de educație timpurie și cu părinții. Decizia finală aparține consiliilor locale. Cel mai probabil grădinițele din mediul rural în perioada estivală vor activa ca şi până acum.

În imagine: 130-135 de copii frecventează acum zilnic Grădiniţa nr. 6 “Bucuria” din or. Rezina. În lunile iunie-august, frecvenţa zilnică se reduce până la 105-110 prezențe.

 

Ion Perciun

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker