Social

De Ziua Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani

     De Ziua Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani.

De Ziua Independenței maiestrul Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani

De Ziua Independenței  Republicii Moldova, jurnalistul și scriitorul Tudor Țopa, însoțit de consătenii săi Boris Găină, academician şi Xenofont Fetescu, inginer, au venit  la baștina lor, Chiţcanii Vechi, Teleneşti, cu peste 200 de exemplare ale noii cărți  ”Lumânările verzi ale memoriei”, a patra monografie despre satul natal şi oamenii lui. 

      Și dacă în celelalte trei volume autorul scrie despre contemporanietatea Chițcanilor, apoi în a patra lucrare Tudor Țopa sapă în istoria satului, dar și a ținutului. Ne-a convins că “lumânările verzi”  nu este o simplă metaforă. În curtea bisericii este înmormântat Andrei Găină, deputat în Sfatul Țării, trecut prematur la cele veșnice în 1938. Acum un an, academicianul Boris Găină și scriitorul Tudor Țopa au plantat doi brazi în stânga și dreapta crucii. Anume acești brazi sunt asociaţi de autor cu niște lumânări ale memoriei. 

De Ziua  Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani

    Tudor Ţopa face incursiuni în istoria localității începând cu anul 1666, când a fost atestat documentar satul Chițcani pe Răut şi vine cu amănunte despre activitatea lui Dionisie Gulkin, deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus, care a cerut studierea limbii materne pentru basarabeni;  despre moșierul Uvaliev de la Căzănești, care a fost un mecenat notoriu al timpului; despre transformările economice, politice şi sociale din teritoriu pe timpul României Mari; despre cultivatorii de cauciuc natural de la Chițcani în perioada interbelică…

  ”De fapt, maestrul și-a înălțat un monument neobișnuit – a scris câteva cărţi despre satul natal. Acum suntem la a patra carte, care va putea fi răsfoită, citită cu interes şi peste 50, 100 de ani. Sunt lucrări despre Chițcanii unde au avut loc mișcări și procese istorice bine observate, chibzuite. Iată de ce cărțile Domniei sale nu-și pierd valoarea şi actualitatea”, a remarcat Tudor Tăburceanu, unul din liderii agricoli din sat. 

De Ziua  Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani

    Maestrul, ajutat de cei doi consăteni, au împărțit lotul de cărți la gimnaziu, primărie și biserică, apoi au mers la Căminul de cultură, unde  Sergiu Cucu, primarul comunei, a organizat un moment festiv cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

Aici oaspeţii au adus un omagiu luptătorilor pentru independență și renaștere națională, au ascultat alături de săteni melodii și versuri dedicate marelui eveniment  și au donat fiecărui  participant la eveniment câte o carte din lotul adus.

 Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker