
De Ziua Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani
De Ziua Independenței Tudor Țopa a lansat la baștină a patra carte despre Chițcani.

De Ziua Independenței Republicii Moldova, jurnalistul și scriitorul Tudor Țopa, însoțit de consătenii săi Boris Găină, academician şi Xenofont Fetescu, inginer, au venit la baștina lor, Chiţcanii Vechi, Teleneşti, cu peste 200 de exemplare ale noii cărți ”Lumânările verzi ale memoriei”, a patra monografie despre satul natal şi oamenii lui.
Și dacă în celelalte trei volume autorul scrie despre contemporanietatea Chițcanilor, apoi în a patra lucrare Tudor Țopa sapă în istoria satului, dar și a ținutului. Ne-a convins că “lumânările verzi” nu este o simplă metaforă. În curtea bisericii este înmormântat Andrei Găină, deputat în Sfatul Țării, trecut prematur la cele veșnice în 1938. Acum un an, academicianul Boris Găină și scriitorul Tudor Țopa au plantat doi brazi în stânga și dreapta crucii. Anume acești brazi sunt asociaţi de autor cu niște lumânări ale memoriei.

Tudor Ţopa face incursiuni în istoria localității începând cu anul 1666, când a fost atestat documentar satul Chițcani pe Răut şi vine cu amănunte despre activitatea lui Dionisie Gulkin, deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus, care a cerut studierea limbii materne pentru basarabeni; despre moșierul Uvaliev de la Căzănești, care a fost un mecenat notoriu al timpului; despre transformările economice, politice şi sociale din teritoriu pe timpul României Mari; despre cultivatorii de cauciuc natural de la Chițcani în perioada interbelică…
”De fapt, maestrul și-a înălțat un monument neobișnuit – a scris câteva cărţi despre satul natal. Acum suntem la a patra carte, care va putea fi răsfoită, citită cu interes şi peste 50, 100 de ani. Sunt lucrări despre Chițcanii unde au avut loc mișcări și procese istorice bine observate, chibzuite. Iată de ce cărțile Domniei sale nu-și pierd valoarea şi actualitatea”, a remarcat Tudor Tăburceanu, unul din liderii agricoli din sat.

Maestrul, ajutat de cei doi consăteni, au împărțit lotul de cărți la gimnaziu, primărie și biserică, apoi au mers la Căminul de cultură, unde Sergiu Cucu, primarul comunei, a organizat un moment festiv cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.
Aici oaspeţii au adus un omagiu luptătorilor pentru independență și renaștere națională, au ascultat alături de săteni melodii și versuri dedicate marelui eveniment și au donat fiecărui participant la eveniment câte o carte din lotul adus.
Ion Cernei