Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cineRezina

Bătălie pentru bănuți și dărnicie la milioane (partea a II-a)

Bătălie pentru bănuți și dărnicie la milioane (partea a II-a)

Consilierii constată: schimbările necesare întârzie

Așadar, marți, 25 august, Consiliul Raional Rezina a continuat sesiunea începută pe 21 august și în cadrul căreia urma să examineze rapoartele de activitate ale șefilor Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport (DGÎTS), Direcției  Finanțe (DF), Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) și Secției Cultură (SC), plus două chestiuni care vizau transmiterea-primirea unor bunuri și alta privind desemnarea membrilor în Consiliul Electoral al Circumscripției Raionale Rezina pentru actuala campanie electorală.

       La început, ca de obicei, consilierii cu greu au intrat în temă. Întrebat dacă în zilele ce au trecut după prima parte a sesiunii au fost găsite resurse pentru procurarea aparatului de respirație artificială necesar Spitalului raional, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a răspuns afirmativ. 

A trecut destul timp și până când consilierii au convenit să examineze totuși chestiunile incluse în agenda ședinței. Asta deoarece comisia consultativă de specialitate, precum a declarat președintele ei, Leonid Balan, a decis ca rapoartele celor patru subdiviziuni ale Consiliului să fie scoase din agendă.

       Lilia Lazari, șefa Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport, a trecut în revistă, utilizând și probe video, activitatea instituției în a. 2019, punând accentul pe date statistice și probe pozitive. La capitolul probleme dumneaei a menționat doar deficitul de mijloace de transport proprii ale instituțiilor de învățământ și faptul că din 31 de tineri specialiști solicitați de la Minister au venit doar 3.

 Consilierii însă au reacționat cu o serie de întrebări incomode. V. Gligor s-a interesat de motivele și logica restructurării acum câțiva ani a rețelei de instituții de învățământ preuniversitar din raion, când unele școli cu clădiri-tip, bine dotate, au fost închise, elevii fiind repartizați în câte alte 2-3 școli având condiții uneori mai proaste.

De la Gordinești, de exemplu, copiii sunt transportați la Pripiceni-Răzeși, Rezina și Pereni, de la Roșcani elevii, trecând pe lângă liceul din Cuizăuca, sunt aduși la Pereni etc. Dna Lazari a răspuns că la Gordinești lipseau câțiva pedagogi și că așa au dorit părinții. 

Tot  V.Gligor s-a interesat dacă școlile sunt gata să înceapă noul an de învățământ, care modele de studii în condiții de pandemie au fost alese de colectivele didactice din teritoriu. Șefa Direcției a răspuns că, în fond, școlile pot începe anul de studii, dar nu poate să răspundă concret la această întrebare deoarece ea a pregătit raportul privind activitatea în anul 2019.

Consilierele Livia Scutari, Serafima Borgan s-au referit la politica de cadre păguboasă, promovată de conducerea DGÎTS în tandem cu cea a raionului în perioada 2011-2019, când mai multe cadre didactice cu experiență, recunoscute ca specialiști de referință, au fost impuse să plece din învățământ ori au fost înlocuite cu persoane docile noii guvernări. Drept exemple au fost aduse  cazurile Galina Caraivan de la DGÎTS și Ana Gornea, directoarea LT „Ștefan cel Mare”.

       Intervenind în dezbateri, consilierul Victor Lupașcu a amintit despre faptul că la o sesiune anterioară președintele raionului a promis să dezvăluie în cadrul examinării activității subdiviziunilor Consiliului mai multe lucruri neplăcute, propunându-i președintelui să scoată totuși “așii din mânecă”.

       Bazându-se pe rezultatele auditului intern efectuat astă primăvară în Aparatul președintelui și subdiviziunile Consiliului, V. Ciorici a spus că au fost depistate mai multe încălcări serioase. Unii angajați cumulează nelegitim funcții, primind câte două salarii și mai mult, în Direcția Finanțe angajații au în dotare un surplus vădit de calculatoare, lăptopuri, tablete, cuptoare cu microunde, frigidere etc.

“Un control obiectiv al subdiviziunilor Consiliului ne-ar arăta unde-s banii necesari pentru procurarea aparatelor lipsă la Spitalul raional”, a menționat președintele.

Problemele principale abordate de consilieri în procesul discuțiilor pe marginea rapoartelor celor patru șefi de subdiviziuni au vizat în fond cheltuirea irațională, frauduloasă a banilor publici și politica defectuoasă de lucru pe dimensiunea personal. Astfel, consilierul S.Bagrin a propus ca o comisie formată din consilieri să controleze în continuare activitatea administrației DGÎTS, dar și a celorlalte subdiviziuni, iar în perioada cât va lucra comisia Lilia Lazari să fie suspendată din funcția de șefă a Direcției.

Noi permanent ne întâlnim cu cetățenii din raion și oamenii ne întreabă când se vor produce schimbările promise în campania electorală. A trecut un an de când a căzut regimul lui Plahotniuc și al E. Graur, dar cadrele lor continua să-și facă mendrele în raion. De ani de zile vorbim despre abuzurile și fărădelegile comise de reprezentanții acelui regim, dar organele statului continua să le dosească“, a declarat S. Bagrin, insistând asupra unor acțiuni drastice în ce privește investigarea ilegalităților săvârșite de respectivii și tragerea lor la răspundere.

 Președintele V.Ciorici a căzut de acord cu propunerea de modificare a proiectului de decizie, care prevedea doar că, Consiliul ia act de activitatea șefilor subdiviziunilor și l-a completat cu încă câteva puncte, inclusiv formarea comisiei care să verifice bănuielile privind abaterile de la legislație comise în toate structurile Consiliului, iar probele depistate să fie transmise spre anchetă organelor de  drept.

Consilierii din fracțiunea Pro Moldova nu au susținut această propunere și chiar au solicitat  vot nominal pe toate chestiunile ce vizau activitatea subdiviziunilor Consiliului. 20 de consilieri au căzut de acord să voteze nominal. Dar proiectul de decizie propus de președinte și S.Bagrin (cu excepția suspendării din funcție a L.Lazari) a fost votat de 15 consilieri, cei din partea Pro Moldova pronunțându-se împotrivă sau neparticipând la vot. 

Comisia creată urmează să evalueze principial activitatea tuturor subdiviziunilor Consiliului Raional și să informeze organele de drept despre neregulile și ilegalitățile depistate.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker