
Pământenii noştri – laureaţi ai Premiului Naţional
Pământenii noştri – laureaţi ai Premiului Naţional
Comisia pentru decernarea Premiului Naţional 2020 a selectat 13 câștigători ai Premiului Național, iar Guvernul a aprobat lista noilor laureați. Printre aceștea sunt şi două personalităţi din regunea Orhei: Boris Bechet şi Andrei Mudrea.
Boris Bechet, actor de teatru și film, s-a născut la 7 februarie 1953 în satul Vadu-Leca, raionul Teleneşti. În anul 1975 a absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Actorie, fiind angajat în calitate de actor la Teatrul dramatic „V. Alecsandri de la Bălţi”. Apoi se transferă la Chișinău, la Teatrul Poetic (în prezent teatrul Al. Mateevici). Debutează în anul 1983 la studioul „Molova-film”.
S-a manifestat în filmele lui Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Boris Conunov, Valeriu Gagiu, unde a jucat roluri principale, dar și roluri secundare. Un personaj de forță rămâne a fi Strătan din filmul lui Valeriu Gagiu „Corbii prada n-o împart”. În anul 1991 s-a învrednicit de titlul Artist Emerit al Republicii Moldova. În prezent este unul dintre fondatorii studioului independent „Media SDB”.
Filmografia lui Boris Bechet include: „Să-ţi cânte cucul în faţă”, 1983 −Ştefan, „Nesfârşita lună a căuşului”, 1984 – Ion, „Pichetul liniştit”, 1985 – maiorul Steblov, „Corespondentul vostru special”, 1987 – căpitanul Negară, „Mioriţa”, 1987 − Ungureanu, „Medeea-80”,1987 − bărbatul, „Corbii prada n-o împart”, 1988 − Stratan, „Cursa”, 1989 – părintele Vladimir, „Fără speranţă sper”, 1989 – rol episodic, „Durerea”, episod, 1989, „Jocul de-a moartea” sau „Străinul”, 1991 −Visarion, „Uliţa felinarelor stinse”, 1991 −legionarul, „Troiţa”, 1991 – Nicanor ș.a.
Boris Bechet este unul din protagoniștii cărții
Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în s. Mitocul Vechi, raionul Orhei. Este pictor și artist plastic român din Basarabia. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, autorul mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect. Fondator și membru al „Grupului Zece”. Creația plasticianului Andrei Mudrea ocupă un loc de frunte printre operele de referință sau chiar de avangardă artistică moldovenească. Participă în calitate de președinte sau membru al juriilor la diverse concursuri [4]în domeniul artelor plastice din Chișinău.
Operele lui Mudrea, create pe parcursul a trei decenii, consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ele poartă un mesaj individual, cu caracter profund filosofic și care corespund aspirațiilor artistice și sunt raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională.
Andrei Mudrea este considerat unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Mesajul artistului, de un dramatism tulburător, de obicei este unul încifrat, ascuns într-o metaforă, fie că e vorba de peisaje, de celebrele case mudriene sau de tablouri pictate în manieră postmodernistă. Andrei Mudrea este “Maestru Emerit în Arte”.
Andrei Mudrea este unul din protagoniştii serialului de interviuri cu personalităţi marcante din regiunea Orhei, în 5 volume, editat de săptămânalul CUVÂNTUL.
Reporter “C“ după surse din internet
