Scrie știrea ta

Pământenii noştri – laureaţi ai Premiului Naţional

Pământenii noştri – laureaţi ai Premiului Naţional 

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional 2020 a selectat 13 câștigători ai Premiului Național, iar Guvernul a aprobat lista noilor laureați. Printre aceștea sunt şi două personalităţi din regunea Orhei: Boris Bechet şi Andrei Mudrea.

Boris Bechet, actor de teatru și film, s-a născut la 7 februarie 1953 în satul Vadu-Leca, raionul Teleneşti. În anul 1975 a absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Actorie, fiind angajat în calitate de actor la Teatrul dramatic „V. Alecsandri de la Bălţi”. Apoi se transferă la Chișinău, la Teatrul Poetic (în prezent teatrul Al. Mateevici). Debutează în anul 1983 la studioul „Molova-film”.

       S-a manifestat în filmele lui Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Boris Conunov, Valeriu Gagiu, unde a jucat roluri principale, dar și roluri secundare. Un personaj de forță rămâne a fi Strătan din filmul lui Valeriu Gagiu „Corbii prada n-o împart”. În anul 1991 s-a învrednicit de titlul Artist Emerit al Republicii Moldova. În prezent este unul dintre fondatorii studioului independent „Media SDB”.

Filmografia lui Boris Bechet include:  „Să-ţi cânte cucul în faţă”, 1983 −Ştefan, „Nesfârşita lună a căuşului”, 1984 – Ion, „Pichetul liniştit”, 1985 – maiorul Steblov, „Corespondentul vostru special”, 1987 – căpitanul Negară, „Mioriţa”, 1987 − Ungureanu, „Medeea-80”,1987 − bărbatul, „Corbii prada n-o împart”, 1988 − Stratan, „Cursa”, 1989 – părintele Vladimir, „Fără speranţă sper”, 1989 – rol episodic, „Durerea”, episod, 1989, „Jocul de-a moartea” sau „Străinul”, 1991 −Visarion, „Uliţa felinarelor stinse”, 1991 −legionarul, „Troiţa”, 1991 – Nicanor ș.a.  

Boris Bechet este unul din protagoniștii cărții 

       Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în s. Mitocul Vechi, raionul Orhei. Este  pictor și artist plastic român din Basarabia. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, autorul mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect. Fondator și membru al „Grupului Zece”. Creația plasticianului Andrei Mudrea ocupă un loc de frunte printre operele de referință sau chiar de avangardă artistică moldovenească. Participă în calitate de președinte  sau membru al juriilor la diverse concursuri [4]în domeniul artelor plastice din Chișinău.

Operele lui Mudrea, create pe parcursul a trei decenii, consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ele poartă un mesaj individual, cu caracter profund filosofic și care corespund aspirațiilor artistice și sunt raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională.

Andrei Mudrea este considerat unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Mesajul artistului, de un dramatism tulburător, de obicei este unul încifrat, ascuns într-o metaforă, fie că e vorba de peisaje, de celebrele case mudriene sau de tablouri pictate în manieră postmodernistă. Andrei Mudrea este “Maestru Emerit în Arte”. 

Andrei Mudrea este unul din protagoniştii serialului de interviuri cu personalităţi marcante din regiunea Orhei, în 5 volume, editat de săptămânalul CUVÂNTUL.

Reporter “C“ după surse din internet

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker