Scrie știrea taSocial

Fermierii-protestatari au luat inițiativa în mâinile lor

Fermierii-protestatari au luat inițiativa în mâinile lor

     Agricultorii din raionul Telenești au aderat de sâmbătă la protestele de la Chișinău, organizându-se de sinestătător. Astfel, miercuri, pe dealul de la Schinoasa se aflau echipajele a 28 de tractoare care reprezintă fermierii din raion, alte 18 echipaje se află pe traseul Chișinău-Bălți, lângă localitatea Sărătenii Vechi. 

Vasile Popa, lider agricol de la Negureni, cel care i-a organizat pe producătorii agricoli-protestatari din raionul Telenești, spune de ce a decis să ia inițiativa în mâinile sale: 

    ”M-au telefonat mai mulți prieteni și cunoscuți din raioanele de sud ale țării. Am decis să luăm și noi atitudine față de situația care s-a creat în complexul agroindustrial. Ne-am adresat la organizațiile teritoriale ale Federației Naționale a Fermierilor și Agroinform, dar n-am primit un răspuns concret. Vineri am vorbit cu lideri agricoli din raionul nostru și am decis că sâmbătă pornim spre Chișinău.

Partidele din opoziție n-au nicio treabă cu organizarea protestelor, unele pur și simplu susțin revendicările noastre. Lipsesc fermierii din Târșiței, Căzănești, Sărăteni, Chițcani, restul sunt prezenți. La coloana noastră s-au alăturat 3 tractoare din Florești, din Rezina luni au venit cu 18  tractoare, fermierii de la Sângerei au delegat și ei câteva  echipaje. 

      Vadim Ciobanu, fermier din Bușăuca, Rezina, a confirmat că și producătorii agricoli din majoritatea localităților din raion singuri s-au organizat și au ieșit la proteste.

“Am format un grup de inițiativă din cinci persoane, care coordonează activitățile noastre, implicarea în procesul de dialog cu autoritățile. Vom sta aici până când vom soluționa problemele care ne-au adus în această situație”, a spus Vadim Ciobanu.

    Referitor la negocierile care au avut loc miercuri cu reprezentanții Guvernului și ai Legislativului, dl Popa a remarcat că decurg anevoios:

   ”Vicepreședintele Parlamenului, Alexandru Slusari, ne-a susținut, a adus argumente că sunt bani pe interior pentru un ajutor de 3000 de lei per hectar, cu care am putea asigura semănatul de toamnă. Am mai fost susținuți și de deputatul Vladimir Bolea, care reprezintă Blocul ACUM.

Pe de altă parte, D. Diacov, C. Furculiță, ministrul Agriculturii I. Perju (care apropos este originar din  Negureni) nu au putut să ne propună aproape nimic. Foarte multă lume este disperată, mai ales tineri fermieri școliți în străinătate și reîntorși în țară, care au luat credite enorme și care n-au putut prevedea o secetă de doi ani la rând. Unul din aceștea, pământean al lui Dumitru Diacov, i-a ripostat parlamentarului în cadrul întrevederii: ”Eu, domnul Diacov, nici în fața familiei, nici a cotașilor, nici la mormântul părinților nu mă pot prezenta fără să am de la voi un răspuns cât de cât pozitiv”, spunea liderul de la Negureni.

   Dl Popa a precizat că fermierii vor sta la proteste cât va fi nevoie, adică până când guvernarea va găsi un consens echitabil cu protestatarii. 

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker