InvestigațiiOrhei

După 17 ani în Italia: Averea și interesele unei vicepreședinte a raionului Orhei

După 17 ani în Italia: Averea și interesele unei vicepreședinte a raionului Orhei

Tatiana Platon, vicepreşedinta raionului Orhei,  locuieşte în Chișinău, într-un apartament înregistrat pe numele unei rude apropiate. Demnitara, care a lucrat în Italia aproape 17 ani, nu a indicat imobilul în declarațiile de avere și interese.

Singurele bunuri materiale pe care le-a declarat sunt două mașini pe care le-a dobândit  în ultimii trei ani împreună cu soțul – un antreprenor italian.  Din confruntarea declarațiilor pentru anii 2017-2019 mai rezultă că în unul din cei trei ani de raport familia Tatianei Platon nu ar fi avut venituri.

Două mașini recent dobândite și nicio locuință.

În perioada anilor 2017-2019, actuala demnitară şi soţul acesteia, un antreprenor italian, au devenit proprietari ai două autoturisme. În 2017, familia Tatianei Platon a achiziţionat cu 13 mii de euro un automobil de model Fiat 500, fabricat în acelaşi an, iar în 2019 a cumpărat un BMW 318, fabricat în 2018, plătind 30,5 mii de euro.

În R.Moldova, Platon locuiește într-un apartament din Centrul Capitalei,  pe care nu l-a trecut în declarațiile de avere și interese. Un  site de anunțuri imobiliare anunţă că în respectivul Complex rezidenţial, care a fost dat în exploatare în 2012, nu mai sunt  apartamente de vânzare de la dezvoltator. Alte siteuri specializate pe vanzări-cumpărări  vin cu preţuri de piaţă, care arată ca astfel de locuinţe în blocuri locative noi din centrul Chişinăului costă, cel puţin, 60 000 de euro. 

Potrivit datelor cadastrale,  apartamentul în care locuieşte demnitara are 73,9 m.p. şi este înregistrat pe numele mamei vicepreședintei de la Orhei care, după cum  spun  foștii consăteni ai celor două femei, în prezent s-ar afla în Italia.  

Potrivit datelor cadastrale,  apartamentul în care locuieşte demnitara are 73,9 m.p. şi este înregistrat pe numele mamei vicepreședintei de la Orhei care, după cum  spun  foștii consăteni ai celor două femei, în prezent s-ar afla în Italia.

Contractul pentru achiziția bunului imobil a fost încheiat în 2008, după cinci ani de la plecarea Tatianei Platon în Italia. După alţi şase ani, în 2014, apartamentul a fost transmis în proprietate privată.

Demnitara de la Orhei  era obligată să includă apartamentul în care locuiește în declarațiile de avere și interese, chiar dacă nu figurează ca proprietară a imobilului, susține Maria Chitoroagă, inspector la Autoritatea Națională de Integritate. Deoarece, a explicat funcționara de la ANI, subiectul declarației “nu trăiește în aer”, acesta trebuie să indice  locul abitației sale  în documentul  pe care îl depune pe propria răspundere.  

2017, fără venituri. 2019, un venit personal de nici 6 mii de lei.

Tatiana Platon şi-a declarat averea şi interesele personale pentru perioada anilor  2017-2019, în câteva rânduri.

Pentru anii  2017 şi 2018, Platon  a arătat un venit salarial  în sumă  de 16 mii 125 de euro de  la  „Orhidea”  SRL din Italia şi un venit din activitate antreprenorială în sumă de 81,9 mii de euro,  obţinuţi de către soţul său – întreprinzător individual. Aceste date  au fost incluse în declaraţiile depuse la organele electorale în lunile ianuarie şi octombrie 2019, când Tatiana Platon candida la alegerile parlamentare şi, respectiv, la cele locale. 

Aceleaşi venituri au fost reproduse de Tatiana Platon în declaraţia din decembrie 2019, depusă la ANI deja în calitate de proaspătă vicepreședintă de raion. De această dată, însă, veniturile au fost arătate ca fiind obţinute într-un singur an – 2018.

Pentru anul 2019, Tatiana Platon a declarat venituri personale de doar 5864 de lei pe care i-a primit de la Consiliul raional Orhei, unde şi-a început activitatea de vicepreședintă la 20 noiembrie 2019.  Această sumă este indicată în declaraţia din luna martie curent, care include şi câştigurile soţului său – un salariu în sumă de  39 915 de euro de la companiile „Multimedia” SRL și „Ens Power” SRL.  

În niciuna dintre declaraţii nu sunt indicate sume bănești economisite și depozitate pe conturi bancare sau alte active financiare, dar nici careva obligaţiuni financiare.

Tatiana Platon: „Sunt informații personale, care nu pot deveni domeniu public”.

Am contactat-o pe Tatiana Platon, pentru a clarifica unele neconcordanțe din declarațiile sale de avere și interese, însă vicepreşedinta raionului a refuzat discuţia telefonică, solicitând ca întrebările să-i fie prezentate în scris. După ce acestea i-au fost trimise pe trei căi diferite, a venit următorul mesaj, fără vreun răspuns la întrebările adresate:

 „Situația financiară a mea și a familiei mele poate fi văzută cu ușurință în declarațiile depuse de mine pe site-ul ANI. Restul informațiilor pe care le cereți de la mine sunt informațiile mele personale, care nu pot deveni domeniu public. Același lucru este valabil și pentru informațiile cu foștii mei angajatori și angajatorii soțului meu, cred că nu este un secret faptul că orice angajat semnează informații privind confidențialitatea și acordul de nedevulgare”.

Informaţiile pe care Tatiana Platon le consideră personale, confidenţiale și nedivulgabile au însă doar menirea de a elimina semnele de întrebare privind corectitudinea şi deplinătatea informaţiilor incluse de către demnitară în declaraţiile de avere şi interese pentru perioada anilor 2017-2019.

Din cauza că în declaraţia pentru un singur an, 2018,Tatiana Platon a arătat exact aceleaşi venituri, ca şi în declaraţia pentru doi ani – 2017 şi  2018, ne-am interesat dacă au existat venituri în 2017 şi de unde au fost primite acestea.

Date fiind unele informaţii despre activităţile pe care Tatiana Platon le-ar fi desfăşurat la Camera de Comerţ, Industrie, Artizanat şi Agricultură Bologna în perioada de declarare a veniturilor, i-am solicitat acesteia să concretizeze perioada de activitate şi cum a fost remunerată la această instituție.

Date fiind unele informaţii despre activităţile pe care Tatiana Platon le-ar fi desfăşurat la Camera de Comerţ, Industrie, Artizanat şi Agricultură Bologna în perioada de declarare a veniturilor, i-am solicitat acesteia să concretizeze perioada de activitate şi cum a fost remunerată la această instituție.

Am mai încercat să aflăm unde anume se află firmele „Orhidea” SRL, „Multimedia” SRL/ „Ens Power” SRL, de unde au fost primite câștigurile salariale.

 De la unii – nimic, de la alții – şi mai mult.

În declarațiile Tatianei Platon nu există informații despre vreo remunerație primită de ea pentru activitatea desfășurată până în anul 2019 la Centrul de Reprezentare şi Susţinere a Conaţionalilor (CRSC) din Bologna, deschis de Partidul ”Șor” în anul 2017.

În același timp, Platon a reclamat în justiţia italiană faptul că în perioada când lucra la Consulatul General al R.Moldova la Bologna nu a fost remunerată la nivelul cuvenit. În anul 2018, Tribunalul din Bologna a obligat R. Moldova să-i plătească Tatianei Platon diferenţe salariale pentru perioada anilor 2008-2010. Pretenţiile financiare ale reclamantei au fost satisfăcute parţial – în sumă de 47 mii 628 de euro, faţă de revendicările de câteva ori mai mari – în sumă de 263 mii  833 de euro. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat litigiul în care este implicată Tatiana Platon. Instituția informează că Platon încă nu a primit banii solicitați, deoarece dosarul e în proces de examinare la Curtea Supremă de Casaţie a Republicii Italiene. Pentru reprezentarea R. Moldova în acest proces, prin concurs anunţat la sfârşitul anului 2018, a fost selectat un birou de avocați din Chișinău, a menționat MAEIE.

Tatiana Platon este prezentată de Partidul „Șor” și de către mass-media afiliată acestuia ca beneficiară a unui program numit uneori “Casa mea e Moldova”, alteori „Patria mea e Moldova”. Aceste denumiri au fost atribuite, în timp, unui proiect de stimulare a reîntoarcerii persoanelor plecate la muncă în străinătate, lansat în municipiul Orhei în 2017.

Proiectul prevede ajutor financiar unic în sumă de 10 mii de lei, oferit în două rate persoanelor reîntoarse în municipiu. Pentru acestea mai sunt prevăzute compensaţii financiare la unele servicii, dar şi facilităţi fiscale acordate pe seama bugetului local.

av4 min

Tatiana Platon, care promoveză foarte activ programul „Patria/Casa mea e Moldova”, ca pe un proiect care este realizat cu succes la Orhei datorită lui Ilan Șor, nu a răspuns la întrebarea dacă este beneficiară a acestui program.

Am solicitat Primăriei Orhei informații despre acordarea lui Platon a statutului de persoană revenită și susținerea financiară a acesteia în cadrul proiectului de repatriere.

Primăria a răspuns că persoana menționată nu s-a adresat ”cu o cerere privind recunoașterea statutului de persoană revenită în municipiu în termenul de 12 luni de la data de revenire din străinătate, conform Regulamentului de stimulare a reîntoarcerii în municipiul Orhei”.

Tatiana Platon: Moldova-Italia-Moldova.

Tatiana Platon are 43 de ani şi a petrecut în Italia o bună parte din viaţa sa – în jur de 17 ani. Demnitara este originară din satul Isacova, Orhei şi a absolvit Colegiul Pedagogic. Ea însăşi se prezenta într-un interviu din 2019 ca „un simplu profesor de limba franceză și clasele primare” care, înainte de a pleca în străinătate, şi-a început studiile, la fără frecvenţă, la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Drept. 

După aproximativ cinci ani de aflare în Italia, Platon s-a angajat în calitate de colaborator tehnic la Consulatul General al R.Moldova la Bologna, unde a lucrat în perioada anilor 2008-2014.

Din ianuarie 2014 şi până în prezent, după cum arată datele publicate pe profilul Tatianei Platon de pe o reţea de socializare, aceasta ar activa ca expert în limbi străine la Camera de Comerţ, Industrie, Artizanat şi Agricultură Bologna, iar din anul 2017 i-a „ajutat zilnic pe moldovenii aflați peste hotare, în cadrul Centrului de Reprezentare și Susținere a Cetățenilor Bologna, creat la inițiativa Partidului „Șor”, conform afirmațiilor sale din timpul campaniilor electorale din anul 2019.

În februarie 2019, Tatiana Platon a candidat pe listele Partidului „Șor” la funcţia de deputat în Parlamentul republicii în circumscripţia uninominală nr. 50 – la Vest de R.Moldova. În octombrie 2019, în cadrul alegerilor generale locale a candidat independent la funcţia de primar al municipiului Orhei şi, concomitent, din partea Partidului „Șor” – la funcţia de consilier municipal. În luna noiembrie 2019, Tatiana Platon a devenit vicepreşedintă a raionului Orhei.  

Tatiana Djamanov

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de  IDIS „Viitorul”  cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.  Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturile anticorupție din Moldova, prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.   

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker