Evenimente

Se interzice vânzarea nisipului şi prundişului din râuri

Deputații au aprobat în primă lectură modificarea mai multor acte legislative prin care se interzice comercializarea sedimentelor solide – nisip, prundiş, pietriş, pietre, obținute în urma lucrărilor de amenajare a şenalului navigabil în amontele râurilor sau fluviilor. Proiectul mai prevede că toate lucrările pe căile navigabile interne vor fi efectuate în afara perioadei de prohibiţie a pescuitului, transmite IPN.

Această informație nu poate să nu bucure lumea care de ani de zile luptă cu aceste ilegalități. Pe parcursul ultimului decenii CUVÂNTUL a publicat o serie de investigații la temă, în care dezvăluia esența și urmările nefaste pentru natură, Nistru Prut, flora și fauna râului în urma businessului bazat pe extragerea și comercializarea nisipului și prundișului obţinut în urma așa-numitelor lucrări de amenajare a albiei navigabile a râurilor. Foto anticoruptie.md.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a confirmat în legătură cu actualele modificări ale legislației, că unele persoane fizice sau juridice, sub pretextul curățării șenalului navigabil, dimensiunile garantate ale căruia încă nu sunt stabilite, au extras ilegal și au comercializat nisip și prundiș din albia minoră a râurilor, lucruri despre care a scris mult mass-media din R.Moldova, inclusiv săptămânalul nostru. Pentru că nu s-a dus evidența volumului și nici adâncimea de la care sunt extrase aceste sedimente solide, nu este posibilă determinarea prejudiciului real adus ecosistemelor râurilor, dar și economiei țării, prin comercializarea acestora.

Ministrul a mai spus că așa-zisele lucrări de curățare a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi și unde nu are loc navigația. Și de fiecare dată agregatele respective scoteau din râu doar nisip și prundiș, dar nu şi  nămol. Aceste acțiuni ilegale au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor. De asemenea, au intensificat procesele de distrugere a albiei minore și de erodare a malurilor.

Proiectul propune și completarea Codului Penal cu stabilirea pedepselor pentru distrugerea albiei râurilor, cuvetelor lacurilor, iazurilor și lacurilor de acumulare.

Reporter „C”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker