Politic

Membrul unui consiliu de lângă Dodon conduce un grup de companii conectat la offshore-uri ce lucrează 50% din pământul arabil al R. Moldova

IPOCRIZIE // Membrul unui consiliu de pe lângă președintele Dodon conduce un grup de companii conectat la offshore-uri ce lucrează 50% din pământul arabil al R. Moldova: Patronul, un rus care a obținut cetățenie moldovenească pe timpul lui Voronin

Peste jumătate dintre pământurile arabile ale R. Moldova sunt lucrate în prezent de două offshore-uri cipriote, deși cetățenii străini nu au dreptul să cumpere pământ în republica noastră, iar unul este conectat la un grup de companii condus de un cetățean care s-a născut în Federația Rusă și a obținut cetățenia moldovenească pe timpul regimului Voronin, scrie gazetadechisinau.md într-un articol intitulat „Cine lucrează pământurile Moldovei”.

Potrivit sursei, citate de unimedia.info, unul dintre offshore-uri este conectat la Grupul de companii Trans-Oil și i-a fost acestuia garant la contractarea mai multor împrumuturi.

Accesul cetățenilor străini la pământul din Republica Moldova a început în 2005, când fostul președinte Vladimir Voronin i-a acordat cetățenia Republicii Moldova omului de afaceri Vaja Jhashi, născut în 1966 în Federația Rusă. El este președintele Grupului de companii Trans-Oil din Moldova, care a ajuns să dețină actualmente monopolul la exportul de cereale.

Culmea este că vicepreședintele Grupului de Companii Trans-Oil, Mihail Caraseni, este membru al Consiliului economic al președintelui Igor Dodon. Totodată, președintele Grupului de Companii Trans-Oil are o relație specială cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Amintim că liderul fracțiunii parlamentare a socialiștilor, consăteanul lui Igor Dodon, Corneliu Furculiță, a speriat agricultorii, pe 17 august curent, în cadrul unei conferințe de presă, că vor rămâne fără pământuri dacă vor asculta de opoziție, deoarece reprezentanții acesteia vor permite străinilor să cumpere pământul din R. Moldova.

„Sunt forțe politice care imploră, roagă agricultorii să ia tractoarele și să vină în piața de la Chișinău. Ei vor ca situația să iasă de sub control, să fie haos. Alături de agricultori aceștia invită și alte pături sociale. Ambele partide au fost anul trecut la guvernare, când au fost agricultorii afectați de grindină.

Guvernul Sandu nu a acordat o minimă atentie agricultorilor din zona de nord, nu a fost la ei și nu au fost evaluate pierderile suportate de pomicultorii din nordul republicii.

Vreau să le spun agricultorilor că aceste forțe politice nu au nimic mai bun pentru ei decât o optimizare. Știți care? Optimizarea micilor fermieri, astfel ca să nu mai existe micii fermieri care să solicite subvenții. Acest lucru se va executa prin permiterea străinilor de a cumpăra pământurile în R. Moldova”, declara Furculiță săptămâna trecută.

În replică, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a amintit că președintele Igor Dodon este cel care a promulgat legea ce permite acordarea cetățeniei R. Moldova unor străini contra investiții și tot el, prin intermediul fratelui său, ar cumpăra terenuri din R. Moldova „pe banii milionarului rus Igor Chaika”.

„O nouă minciună marca Dodon și PSRM, mai gogonată decât cea cu 30 de mii de sirieni de acum patru ani, este vehiculată azi de deputații socialiști care își bat joc de oameni desconsiderându-i și umilindu-i cu minciuni și insulte. Pentru că le-am dat în obraz că nu le pasă de agricultori și de pământurile noastre, ei amăgesc oamenii că noi vrem să vindem pământul cetățenilor străini. Este o minciună cât prostia lor de mare.

Au uitat că Dodon, la indicația lui Plahotniuc, a promulgat legea pentru vinderea cetățeniei Republicii Moldova unor străini anonimi anume pentru ca aceștia să poată cumpăra pământurile? Au uitat că acest program a fost anulat la insistența noastră? Nu știu că Dodon, cu mâna fratelui său, cumpără terenuri din Moldova pe banii milionarului rus Igor Chaika și își face iazuri pe ele?”a întrebat Maia Sandu, care a anunțat că îl va acționa în judecată pe Corneliu Furculiță.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close