Evenimente

72 de familii din Rezina vor primi locuințe sociale

În numărul precedent, într-o ştire cu acelaşi titlu, CUVÂNTUL a relatat despre inaugurarea oficială a proiectului „Construcția locuințelor sociale în orașul Rezina”, eveniment la care au participat mai mulţi demnitari de rang naţional şi local. În cadrul evenimentului s-a remarcat, că lucrările sunt finanţate dintr-un credit acordat Guvernului R.Moldova de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar contribuţia Consiliului Raional Rezina de 35 la sută din valoarea lucrărilor constituie costul integral al blocului cu 9 nivele nefinalizat, în baza căruia se va construi complexul de 72 de apartamente şi a terenului aferent lui.

Eugeniu Postu, șeful Secției Economie a CR Rezina, managerul proiectului dat, a relatat pentru CUVÂNTUL că  locuinţele din acest bloc sunt destinate pentru familiile tinerilor specialişti şi cele social-vulnerabile în orașul Rezina. Consiliul Raional Rezina și-a asumat angajamentul să renoveze blocul locativ dat cu susţinerea financiară a Guvernului din creditul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).

Conform cerințelor expuse în caietul de sarcini, proiectul prevede reconstrucția în întregime a blocului dat, lucrările la care au fost abandonate acum un sfert de secol. Vor fi restabilite toate rețelele tehnic-edilitare, renovate zidăriile interioare, montate piesele de tâmplărie interioară și exterioară. Pereții exteriori vor fi izolaţi termic, pentru a asigura păstrarea energiei în locuinţe. Construcția va dispune de acoperiș în ape, iar subsolul va fi reabilitat termic și hidroizolat. La fel, proiectul prevede echiparea blocului cu corpuri de iluminat interioare şi exterioare  eficiente din punct de vedere energetic, precum și dotat cu instalații de lift pentru ambele scări. Apartamentele (cu 2, 3 și 4 odăi) vor fi finisate în întregime, echipate cu centrale termice individuale, grupuri sanitare și pardoseli laminate. Pe terenul aferent blocului va fi amenajat un loc de joacă pentru copii, o parcare pentru automobile și spații plantate. Costul proiectului este de 31,3 milioane de lei.

Locuințele sociale în Republica Moldova sunt construite în cadrul unui proiect susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ce oferă țării noastre un împrumut de cca 20,4 milioane de euro, pe un termen de până la 20 de ani, cu o dobândă de circa 1%. Astfel, se preconizează că până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza a doua a proiectului dat, în 8 raioane ale R. Moldova vor fi construite cca 700 de locuințe sociale, a spus dl E. Postu.

Blocul locativ din str. 1 Mai, 6, alături de alte construcţii similare, a fost ridicat de Uzina de Ciment din Rezina încă în ultimul deceniu al secolului trecut, pentru lucrătorii întreprinderii. În legătură cu criza prin care a trecut uzina în anii 90 au sec. XX, construcţia acestor obiective a fost stopată, iar după privatizarea întreprinderii de către compania „Lafarge”, blocurile au fost transmise la balanţa administraţiei oraşului. Înainte de aceasta, după cum îşi aminteşte ex-primarul de Rezina Ion Burciu, în baza demersului comitetului sindical al uzinei, primaria a repartizat apartamentele din blocul nefinalizat unui grup de cimentişti, eliberându-le ordere provizorii. Ideea era ca locatarii să-şi coopereze eforturile şi să finalizeze construcţia blocului, lucru care nu s-a întâmplat. Iar anul trecut Consiliul Orăşenesc, la solicitarea Consiliului Raional, a transmis acest bloc la balanţa administraţiei raionului.

În imagine: Alături de blocul care va fi restaurat ca locuinţe sociale (în prim plan) se mai află două blocuri exact la fel, soarta cărora rămâne deocamdată indecisă.

 

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker