Cere socoteală pentru banii publici

Operații bugetare în ajun de Paști

În agenda şedinţei Consiliului Raional Rezina convocată în vinerea mare figurau 5 chestiuni, toate cu tematică bugetar-financiară.

Bugetul aprobat şi cel executat

Primul raport al Angelei Cuzuioc, șefa Direcției Finanțe, a vizat executarea bugetului raional pentru anul 2016. Dumneaei a informat consilierii că bugetul pentru anul trecut la capitolul venituri a fost aprobat în mărime de 104.085,9 mii lei. Dar în urma precizării transferu-rilor cu destinație specială pentru cheltuieli capitale, donațiilor, veniturilor atrase de către instituții, la capitolul „venituri” bugetul a ajuns la110.446,8 mii lei. Sarcina precizată a fost executată la nivel de 99,8%. Nu s-a reuşit acumularea deplină a taxelor pentru resursele naturale (90,9%) și veniturilor din vânzarea mărfurilor și prestarea serviciilor (81,5%).

La capitolul „cheltuieli”, potrivit raportoarei, inițial bugetul raional pentru anul 2016 prevedea 104.085,9 mii lei. Dar pe parcursul anului suma a fost majorată cu 12.037,5 mii lei din contul investițiilor capitale finanțate de la bugetul de stat, donațiilor voluntare și soldurilor de mijloace bănești constituite în urma executării bugetului anului 2015. Astfel, cheltuielile anului trecut au fost prevăzute în mărime de 116.123,8 mii lei, dar sarcina a fost executată la nivel de 88 % (102.230 mii lei). Cea mai mare parte a bugetului (70%) a fost cheltuită pentru învăţământ şi protecţia socială (12,6%). Pentru cultură, sport, tineret au fost alocate 5,7% din bugetul raional.

Cei 25 de consilieri prezenţi la şedinţă au luat act de Raportul pri-vind executarea bugetului raional pentru anul 2016 fără întrebări şi dezbateri. Prin decizia respectivă șefii direcțiilor și secțiilor Consiliului Raional sunt atenţionaţi „să întreprindă măsuri întru asigurarea unui management financiar adecvat privind utilizarea mijloacelor bugetare și administrarea patrimoniului public în conformitate cu principiile bunei guvernări.”

 

Finanțarea drumurilor locale de însemnătate raională

Tot Angela Cuzuioc a prezentat şi proiectul de decizie „Cu privire la corelarea bugetului raional cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2017”, lucru necesar în urma modificărilor ope-rate recent în Legea Bugetului de Stat pe anul 2017, prin care au fost precizate sumele transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale. Raportoarea a precizat că, în conformitate cu legislația în vigoare, în termen de 30 de zile de la data publicării legii privind modificarea bugetului de stat, consiliile locale sunt obligate să aducă bugetele aprobate în concordanță cu prevederile legii. 

Aşadar, conform modificărilor în Legea Bugetului de Stat pentru a. 2017, raionul Rezina urmează să beneficieze de transferuri cu destinație specială în sumă de 7963,7 mii lei pentru infrastructura drumurilor publice locale care urmează a fi transmise cu titlu de proprietate Consiliului Raional Rezina. Destinația principală a mijloacelor acumulate în Fondul rutier este întreținerea, reparația și reconstrucția drumurilor publice naționale și locale. Transferurile cu destinație specială către bugetele locale de nivelul al doilea pentru infrastructura drumurilor locale se calculează în dependenţă de numărul de kilometri echivalenți administrați”. Iar lungimea drumurilor publice locale care urmează să fie transmise în proprietate Consiliului Raional Rezina este de 88,5 km, ceea ce constituie 71,7 km echivalenţi. Totodată,  a precizat raportoarea, la capitolul „venituri” al bugetului pentru anul 2017 a fost exclusă „Taxa pentru folosirea drumurilor de la mașinile înmatriculate pe teritoriul RM”, care constituia 3000,0 mii lei, anterior inclusă în componenta bugetului raional Rezina.

În același timp, dl Petru Bahnă, responsabil al SA „Drumuri Orhei” pentru drumurile din perimetrul raionului Rezina, susține că la balanța Consiliului Raional Rezina vor fi transmise cu titlu de proprietate 90,55 km din totalul celor 168,6 km de drumuri locale, conform vechii clasificații. Acești 88,5 km fizici de drum constituie  71,7 km echivalenți de drum administrați.

Poziţia ministerului

Apropo, cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Raional Rezina, la Minis-terul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a avut loc o întrunire cu participarea reprezentanţilor autorităţilor raionale, directorilor SA „Drumuri” din ţară. Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a făcut o informaţie despre prevederile Legii Fondului rutier și Legii privind finanțele publice locale, modificate recent, cu privire la transmiterea drumurilor locale la balanța autorităților publice locale (APL) de nivelul II cu finanțare din Fondul rutier conform numărului de kilometri administrați și transferurile către APL de nivelul I a taxei pentru folosirea drumurilor, în dependență de numărul de locuitori.

Ministrul a accentuat că sumele din Fondul rutier alocate primăriilor sunt cumulative, adică pot fi folosite și în alt an. Banii vor fi repartizați primăriilor până la sfârșitul anului.

“Consiliile raionale, începând cu 2017, vor prelua în gestiune toate drumurile locale și, res-pectiv, vor primi banii pentru fiecare kilometru de drum. Ei urmează să fie repartizați așa încât să poată fi asigurată întreținerea drumurilor pe parcursul întregului an. Așa dar, aleșii locali acum beneficiază atât de competențe, cât și de mijloace. Conform stra-tegiei, în 2020 Fondul rutier va crește până la 3 miliarde de lei”, se concretizează în comunicatul de presă de la această şedinţă.

La rândul său, conform aceleeaşi surse, Andrei Cuculescu, șeful Direcției drumuri și poduri din cadrul Ministerului, a menționat că “această reformă a fost absolut necesară, dat fiind lipsa până acum a transparenței în ce privește repartizarea echitabilă a resurselor financiare care, în unele cazuri, erau împărțite după criterii politice”.

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucu-reşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.

 

Ion Perciun                                                             

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker